06/06/2022 06/06/2022 Στο χωριό καταγωγής του Μητροπολίτου Σμύρνης Βασιλείου, προκατόχου του αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης, λειτούργησε χθες, Κυριακή 5 Ιουνίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος. Συγκεκριμένα, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό των Εισοδίων Βασιλειάδας, που τυγχάνει και ο μεγαλύτερος Ναός της Επαρχίας, με αναμνήσεις από την παρουσία και τις λειτουργίες του ήρωα Μητροπολίτου Γερμανού...
06 Ιουνίου, 2022 - 13:05
Τελευταία ενημέρωση: 06/06/2022 - 13:11

Στη Βασιλειάδα την Κυριακή των Αγίων Πατέρων ο Μητροπολίτης Καστορίας

Διαδώστε:
Στη Βασιλειάδα την Κυριακή των Αγίων Πατέρων ο Μητροπολίτης Καστορίας

Στο χωριό καταγωγής του Μητροπολίτου Σμύρνης Βασιλείου, προκατόχου του αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης, λειτούργησε χθες, Κυριακή 5 Ιουνίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος. Συγκεκριμένα, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό των Εισοδίων Βασιλειάδας, που τυγχάνει και ο μεγαλύτερος Ναός της Επαρχίας, με αναμνήσεις από την παρουσία και τις λειτουργίες του ήρωα Μητροπολίτου Γερμανού Καραβαγγέλη.

Συμμετείχαν ο Εφημέριος π. Χαράλαμπος Μαστορίδης και ο π. Παύλος Γιαννάκης και ο Διάκονος π. Παντελήμων. Εκκλησιάσθηκαν οι ενορίτες κάτοικοι του χωριού, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Κάλλη Κυριακίδου, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Μιχάλης Ιωάννου, η Πρόεδρος της Ακαδημίας Βόλεϋ Καστοριάς κ. Ελένη Ευαγγέλου κ.α.

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε με αναφορά τον λόγο του Χριστού «αύτη εστιν η αιώνιος ζωή, ίνα γιγνώσκωσί σε τον μόνον αληθινόν Θεόν και ον απέστειλας Ιησούν Χριστόν».

Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας προσφέρθηκε κέρασμα σε καφενείο του χωριού.

Την προηγούμενη ημέρα, Σάββατο, 4 Ιουνίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας λειτούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Βαρικού, με τον Εφημέριο π. Λάζαρο Σίμο, τον π. Φιλώτα Ταλίδη και τον διάκονο π. Παντελεήμονα.  

Στον Ναό εκκλησιάσθηκαν οι κάτοικοι του χωριού και οι εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Απόστολος Κολέτσας, οι Αντιδήμαρχοι Αμυνταίου Ιωάννης Πέγιος, Αφροδίτη Καραούλη, Παύλος Σαργιαννίδης, Ελένη Γυρίκη και Παναγιώτης Κιοσές, ο Διευθυντής του Γυμνασίου Λεχόβου κ. Αναστάσιος Παπαστεργίου, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Συλλόγου Γονέων Παναγιώτης Πασχαλίδης, Αλεξία Ευαγγέλου και Σοφία Τριπολίτου και πολλές οικογένειες με τα παιδιά τους.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του ανέλυσε το ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας, και κυρίως τον λόγο του Χριστού «ουκ εάσω υμάς ορφανούς, έρχομαι προς υμάς».

Στο τέλος της θείας Λειτουργίας διαβάσθηκαν τα εόρτια κόλυβα για τους εορταζόμενους αγίους Μητροφάνη Κωνσταντινουπόλεως και Μαρίας και Μάρθας αδελφών του αγίου Λαζάρου.

Ο Εφημέριος π. Λάζαρος προσεφώνησε συγκινημένος τον Σεβασμιώτατο και του προσέφερε εκ μέρους όλης της Ενορίας τοπικά χειροποίητα προϊόντα και ο Πρόεδρος κ. Απόστολος Κολέτσας καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο λέγοντας ότι «αν και έχετε λίγο καιρό ως Μητροπολίτης στην Επαρχία μας, έχει μπει στις καρδιές μας».

Ο Σεβασμιώτατος αντιφώνησε και ευχαρίστησε τον Εφημέριο, τον Πρόεδρο και όλους τους Ενορίτες και ευχήθηκε για όλους και ιδιαιτέρως για τα παιδιά.

Μετά την θεία Λειτουργία, προσεφέρθηκε κέρασμα στην αίθουσα του Ναού και αμέσως μετά ο Σεβασμιώτατος συνάντησε και μίλησε σε όλα τα παιδιά του χωριού σε αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου τους.

Τέλος, προσεφέρθηκε γεύμα σε κέντρο του χωριού.

Ο Σεβασμιώτατος είχε ακόμη την ευκαιρία να δει από κοντά την τέχνη της καλαθοπλεκτικής, που είναι παραδοσιακή και μοναδική στο Βαρικό.

Μπορείτε να δείτε το σχετικό βίντεο του FlashKozani εδώ

Δείτε Φωτογραφίες εδώ

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων