11/01/2022 12/01/2022 Στο χιονισμένο Λέχοβο για τον Άγιο Καλλίνικο Εδέσσης και στην Κορησό για τον Άγιο Θεοδόσιο Τραπεζούντος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος Το χιονισμένο Λέχοβο επισκέφθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος, την Δευτέρα 10 Ιανουαρίου το απόγευμα, για την τακτική, ανά δεκαπενθήμερο, ομιλία του στους κατοίκους του χωριού στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου....
11 Ιανουαρίου, 2022 - 21:56
Τελευταία ενημέρωση: 12/01/2022 - 1:17

Στο χιονισμένο Λέχοβο και την Κορησό ο Μητροπολίτης Καστορίας

Διαδώστε:
Στο χιονισμένο Λέχοβο και την Κορησό ο Μητροπολίτης Καστορίας

Στο χιονισμένο Λέχοβο για τον Άγιο Καλλίνικο Εδέσσης και στην Κορησό για τον Άγιο Θεοδόσιο Τραπεζούντος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος

Το χιονισμένο Λέχοβο επισκέφθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος, την Δευτέρα 10 Ιανουαρίου το απόγευμα, για την τακτική, ανά δεκαπενθήμερο, ομιλία του στους κατοίκους του χωριού στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου.

Μετά τις ομιλίες για την Δεσποτική Εορτή των Χριστουγέννων και μετά τις εορτές του Αγίου Δωδεκαημέρου, κατά την νέα αυτή περίοδο ο Σεβασμιώτατος ομιλεί για τον Άγιο Καλλίνικο Εδέσσης, τον διακριτικό αυτόν Άγιο της εποχής μας.

Κατά το πρώτο μάθημα της νέας σειράς ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε, «ως αφόρμηση», δηλαδή ως παιδαγωγικό κίνητρο, σε διάφορα ευλογημένα και «χαριτωμένα» περιστατικά από την καθημερινή ζωή του Αγίου, όπως τα διέσωσε στα βιβλία του το πνευματικό του παιδί νυν Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος εξέφρασε συγχρόνως την χαρά του, επειδή μέσα στην καρδιά του χειμώνα και με χιονόπτωση, εισήλθε στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Λεχόβου, όπου βρήκε την ζεστή ατμόσφαιρα της Ενορίας του Λεχόβου, με τον π. Μενέλαο, τον Πρόεδρο του χωριού κ. Ευάγγελο Στεφανίδη, νέους, μαθητές, φοιτητές και ηλικιωμένους του χωριού, να τον περιμένουν. Αυτό είναι πολύ ελπιδοφόρο, δεδομένου ότι τα παραδοσιακά αυτά χωριά της Δυτικής Μακεδονίας, όπως όλη η Επαρχία της Πατρίδος μας, φθίνουν από άποψη δημογραφική και οικονομική, και προσπαθούν οι εναπομείναντες κάτοικοι με συγκινητική φιλομάθεια να ζήσουν μέσα στην εκκλησιαστική φωτεινή παράδοση μας.

Μετά το Λέχοβο, ο Σεβασμιώτατος πήγε στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων, όπου μίλησε στην συγκέντρωση νέων, επίσης για τον Άγιο Καλλίνικο.

 

Στην Κορησό για τον Άγιο Θεοδόσιο Τραπεζούντος

Την επόμενη ημέρα, εορτή του εν αγίοις πατρός ημών Θεοδοσίου Επισκόπου Τραπεζούντος του εκ Κορησού, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην γενέτηρα του Αγίου Ιεράρχου για να τελέσει την Θεία Λειτουργία καί να εορτάσει τον τοπικό αυτόν Άγιο.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του, ενώπιον του εκκλησιάσματος που αποτελείτο και από μαθητές, μίλησε για την ζωή του Αγίου Θεοδοσίου, που η ζωή του συνδέεται και με τον Ελληνικό Πόντο, και υπογράμμισε την μεγάλη αξία της παράδοσης της κώμης της Κορησού, πού σεμνύνεται για τουλάχιστον τρείς Αγίους (Άγιο Θεοδόσιο, Άγιο Διονύσιο καί Άγιο Ιάκωβο), για την ελληνορθόδοξη παράδοση που διακρίνεται για την καλλιέργεια των αρετών, την αγάπη στα γράμματα και την θεολογία-θεογνωσία.

Πριν την απόλυση της Θείας Ευχαριστίας ευλόγησε τα εορταστικά κόλλυβα του Αγίου και μικρά «Βασιλοπιτάκια» τα οποία μοιράστηκαν στους μαθητές των σχολείων του χωριού που βρίσκονταν στον Ναό, για να εκκλησιασθούν. Ο Σεβασμιώτατος αφού εξέφρασε την χαρά του για την παρουσία των μαθητών και μαθητριών, επήνεσε τούς διδασκάλους και τους γονείς τους και τους ευχήθηκε καταλλήλως.

Εν συνεχεία ο Μητροπολίτης ευλόγησε την Βασιλόπιτα τού Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, του φιλοπτώχου της Ενορίας και των συνεργατών του Ναού, στην αίθουσα του Ιερού Ναού.

 

Βασιλόπιτα για τους εργαζομένους στα Γραφεία της Ι. Μητροπόλεως

Ο Σεβασμιώτατος και την προηγούμενη ημέρα, ευλόγησε την Βασιλόπιτα των συνεργατών του στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως, όπου γιά μία ακόμη φορά συνεχάρη καί ευχαρίστησε τους συνεργάτες του και τους συμβούλεψε καταλλήλως για την διακονία τους.

 

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων