21/07/2020 21/07/2020 Η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί τους πιστούς σε θερμή προσευχή για την Αγία Σοφία και γνωστοποιεί ότι σε κάθε ναό της επαρχίας θα ακουστεί η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου για την Υπεραγία Θεοτόκο, ενώ οι καμπάνες θα ηχήσουν πένθιμα. Ο Ναός της Αγίας Σοφίας στην Πόλη των ονείρων μας, τη...
21 Ιουλίου, 2020 - 13:15
Τελευταία ενημέρωση: 21/07/2020 - 13:21

Συναγερμός προσευχής για την Αγιά Σοφιά

Διαδώστε:
Συναγερμός προσευχής για την Αγιά Σοφιά

Η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί τους πιστούς σε θερμή προσευχή για την Αγία Σοφία και γνωστοποιεί ότι σε κάθε ναό της επαρχίας θα ακουστεί η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου για την Υπεραγία Θεοτόκο, ενώ οι καμπάνες θα ηχήσουν πένθιμα.

Ο Ναός της Αγίας Σοφίας στην Πόλη των ονείρων μας, τη Βασιλίδα Πόλη, την Κωνσταντινούπολη· ο κάλλιστος Ναός της Ορθοδοξίας, το πανσέβαστο και διεθνώς θαυμαζόμενο κόσμημα της χριστιανικής πολιτείας, έχει πλέον μετατραπεί από μουσειακός και πολιτισμικός χώρος σε ισλαμικό τζαμί, κατόπιν επαχθούς αποφάσεως του τουρκικού κράτους.

Εμείς οι Ορθόδοξοι, επειδή είμαστε άρρηκτα και αδιαπραγμάτευτα συνδεδεμένοι με τη δική μας Αγιά Σοφιά, θα αντιδράσουμε όπως αρμόζει σε Ρωμηούς· με καθημερινή, θερμή και έμπονη προσευχή στον Άγιο Τριαδικό Θεό και την προστάτιδα της Βασιλίδος Πόλεως Υπεραγία Θεοτόκο, ώστε να οικονομήσουν τα συμφέροντα για την κληρονομία Τους, μεταβάλλοντας ταυτόχρονα και τη στάση των ισχυρών της γης απέναντι στον ιερό αυτό χώρο. Παρακαλούμε και δεόμεθα όπως, τόσο το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, όσο και πάνδημος ο λαός του Θεού, να απολαμβάνουν τη σκέπη και μέριμνα και φροντίδα του Αγίου και Τριαδικού μας Θεού.

Όμως και εμείς εδώ στην ακριτική Καστοριά που, από τα βυζαντινά ακόμη χρόνια, αποτελούμε προέκταση της Κωνσταντινουπόλεως και πιστό τμήμα του σεπτού κέντρου της Ορθοδοξίας, του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, οφείλουμε να πράξουμε επιπλέον και τα κάτωθι:

Εις το εξής, σε κάθε Θεία Λειτουργία και αμέσως μετά το Κοντάκιο της εκάστοτε περιόδου, θα ψάλλεται από όλους, κλήρο και λαό, το Κοντάκιο και πνευματικό εμβατήριο της Παναγίας «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ», το οποίο πρωτοψάλθηκε πριν από 14 αιώνες στην Κωνσταντινούπολη!

Την ερχόμενη Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2020 και ώρα 8 το βράδυ, ημέρα κατά την οποία το τουρκικό κράτος σκοπεύει να λειτουργήσει τον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, θα τελεσθεί σε κάθε Ναό της επαρχίας μας η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

Την ίδια ημέρα και κατά την έναρξη της Ακολουθίας του Ακαθίστου Ύμνου θα ηχήσουν επί δεκαλέπτου πένθιμα οι καμπάνες των Ιερών Ναών, συμμετέχοντας και εμείς στο πανχριστιανικό πένθος της αποφράδος ημέρας.

Σας ασπάζομαι όλους στο όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και εύχομαι σε όλους σας πλούσια την ευλογία της Κυρίας Θεοτόκου και πάντων των Αγίων. Αμήν.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων