16/08/2022 17/08/2022 Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος το «Πάσχα του καλοκαιριού», η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου της Μητρός του Κυρίου μας στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας. Οι ιερές ακολουθίες έλαβαν μέρος στον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Καστοριάς. Το απόγευμα της παραμονής της εορτής τελέσθηκε ο Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αριανζού κ....
16 Αυγούστου, 2022 - 18:54
Τελευταία ενημέρωση: 17/08/2022 - 3:13

Το «Πάσχα του καλοκαιριού» στην Καστοριά

Διαδώστε:
Το «Πάσχα του καλοκαιριού» στην Καστοριά

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος το «Πάσχα του καλοκαιριού», η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου της Μητρός του Κυρίου μας στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας.

Οι ιερές ακολουθίες έλαβαν μέρος στον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Καστοριάς. Το απόγευμα της παραμονής της εορτής τελέσθηκε ο Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αριανζού κ. Βαρθολομαίου από την Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας και συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Καλλινίκου.

Στην ακολουθία του Εσπερινού έλαβαν επίσης μέρος οι π. Στέφανος Σχοινάς, π. Φώτιος Λεβέντης, π. Γρηγόριος Κυριάζος. π. Πασχάλης Μητρούδης, π. Χρήστος Θεοδώρου, π. Χρήστος Μεσημέρης, π. Ηλίας Σίμος καθώς οι διάκονοι π. Παύλος και π. Παντελεήμων.

Παρόντες επίσης ήταν και οι Αρχές του τόπου όπως ο Ταξίαρχος της 9ης Μ/Π κ. Λευτέρης Πινάκης ο διοικητής του 15ου Συντάγματος Πεζικού κ. Ιωάννης Σμαλιός, ο υποδιοκητής του Α.Τ Καστοριάς κ. Κωνσταντίνος Κοτσώνης και ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Γρηγόριος Γρηγοριάδης.

Στο τέλος του Εσπερινού ο Θεοφιλέστατος κ. Βαρθολομαίος απευθυνόμενος σε κλήρο και λαό αναφέρθηκε στο γεγονός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Εν συνέχεια τελέσθηκε όπως κάθε χρόνο η πανηγυρική λιτανεία της εφεστίου εικόνος της Παναγίας Πορφύρας του κοσμήματος και στηρίγματος τόσο του Μητροπολιτικού Ναού όσο και ολόκληρης της Καστοριάς. Η εικόνα της Θεοτόκου συνοδευόμενη από τους ιερόπαιδες, τους ιεροψάλτες καθώς και διμοιρία του στρατού του 15ου Συντάγματος Πεζικού Καστοριάς, πέρασε από τους γραφικούς δρόμους της Καστοριάς. Πραγματοποιήθηκε ιερά δέηση μπροστά στο Μητροπολιτικό μέγαρο ευχόμενος ο Μητροπολίτης Καστορίας τόσο για τους προκατόχους του αρχιερείς όσο και για τον Μακεδονομάχο Παύλο Μελά και την σύζυγο του Ναταλία. Δέηση πραγματοποιήθηκε επίσης στην πλατεία Ομονοίας με τον Σεβασμιώτατο αυτή την φορά να εύχεται για τους αποδήμους αδελφούς μας , την μαθητιώσα νεολαία της Καστοριάς, τους ευεργέτες, δωρητές και συντελεστές του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας καθώς και τις κυρίες της αδελφότητος Ταβιθά.

 

 

Τέλος πραγματοποιήθηκε η απόλυση του εσπερινού στα προπύλαια του Ναού. Ο Σέβασμιώτατος κ. Καλλίνικος ευχαρίστησε ιδιαιτέρως όλους τους συντελεστές της Πανηγύρεως.

Ανήμερα της Θεομητορικής εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κστορίας κ. Καλλινίκου για πρώτη φόρα στην πανήγυρη της καθέδρας του. Ακολούθως τελέσθηκε συλλείτουργο από τους δύο Αρχιερείς. Την ώρα του κοινωνικού αναγνώσθηκε από τον π. Στέφανο Σχοινά η ποιμαντορική εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου αναφερόμενη στην Θεομητορική εορτή.

Την πανήγυρη του καθεδρικού Ναού τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Καστροριάς κ. Ιωάννης Κορεντσίδης και ο Διοικητής της Π.Υ Καστοριάς κ. Κωνσταντίνος Τσαλίκης.

Στην συνέχεια ο Θεοφιλέστατος κ. Βαρθολομαίος ευλόγησε τα κόλλυβα της Παναγίας και ο Σεβ. κ. Καλλίνικος τέλεσε τις χειροθεσίες πέντε νέων αναγνωστών της Εκκλησίας μας, του κ. Νικολάου Αλχασίδη εκπαιδευτικού στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και επιτρόπου της ενορίας, του κ, Παναγιώτη Σιαραφέρα φοιτητή στο παιδαγωγικό τμήμα, του κ. Κοσμά Μακρίδη καθώς και των μαθητών Γεωργίου Μουρτζέκα και Φώτη Τσάμη που υπηρετούν ως αναγνώστες και ψάλτες του Μητροπολιτικού Ναού.

 

 

Το απόγευμα της ίδια ημέρας τελέσθηκε ο καθιερωμένος μεθέορτος εσπερινός και η μεταφορά εν πλω της ιεράς εικόνος της Παναγίας της Πορφύρας από τον Μητροπολιτικό Ναό στην Ιερά Μονή Παναγίας Μαυριώτισσας όπου και θα παραμείνει μέχρι την απόδοση της Εορτής.

Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος με την παρουσία πολλών κληρικών της Μητροπόλεως. Με το πέρας του εσπερινού η εικόνα μεταφέρθηκε με πομπή πάνω σε στρατιωτικό τζιπ που παραχώρησε στην Μητρόπολη το 15ο Σύνταγμα Πεζικού Καστοριάς μέχρι την λίμνη της Καστοριάς όπου και μεταφέρθηκε σε καράβι που παραχώρησε ο Δήμος Καστοριάς.

Την εικόνα υποδέχθηκε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αρχιμ. Νεκτάριος Κακουλίδης με πλήθος πιστών . Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος μαζί με τους ιερείς και τους ιεροψάλτες έψαλαν τα εγκώμια προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου στον προαύλιο χώρο της Μονής. Την καθιερωμένη αυτή ακολουθία παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Καστοριάς κ. Ιωάννης Κορεντσίδη, ο Βουλευτής Καστοριάς κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας, ο Ταξίαρχος της Αστυνομίας κ. Θωμάς Νέστωρας ο Διοικητής του 15ου Συντάγματος κ. Ιωάννης Σμαλιός, ο Διοικητήςτης Π.Υ Καστοριάς κ. Κωνσταντίνος Τσακιρίδης, ο διοικητής Τροχαίας κ. Στυλιανός Τσαλταπάς, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Γρηγόριος Γρηγοριάδης καθώς και πλήθους λαού.

 

 

Ο Μητροπολίτης Καστορίας εξέφρασε τον σεβασμό του, για την πάνδημη υποδοχή της Παναγίας και την συμμετοχή όλων των αρχόντων της πόλεως και του λαού. Ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος ανέφερε ότι η Παναγία αποτελεί το κέντρο της εθνικής και κοινωνικής ζωής μας, γιατί την αγαπάει όλος ο λαός, γιατί προστατεύει την πατρίδα μας και γιατί έγινε η αιτία της ενανθρώπησης του Χριστού σωτήρα του κόσμου.

Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ:

15-08-2022 Εορτή Κοιμήσεως της Θεοτόκου

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων