08/07/2022 09/07/2022 Πλούσια ήταν η ποιμαντική δράση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλινίκου κατά το διάστημα 4-8 Ιουλίου 2022. Αναλυτικά το χρονικό της πρόσφατης δράσης του Σεβασμιωτάτου:   Στην Αγία Άννα και την Ι.Μ. Τσούκας Την Δευτέρα 4 Ιουλίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος, συνοδευόμενος από τον κ. Νικόλαο Βανόπουλο, επισκέφθηκε την Αγία Άννα, όπου ξεναγήθηκε...
08 Ιουλίου, 2022 - 19:45
Τελευταία ενημέρωση: 09/07/2022 - 1:04

Το χρονικό της πρόσφατης ποιμαντικής δράσης του Μητροπολίτη Καστορίας

Διαδώστε:
Το χρονικό της πρόσφατης ποιμαντικής δράσης του Μητροπολίτη Καστορίας

Πλούσια ήταν η ποιμαντική δράση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλινίκου κατά το διάστημα 4-8 Ιουλίου 2022.

Αναλυτικά το χρονικό της πρόσφατης δράσης του Σεβασμιωτάτου:

 

Στην Αγία Άννα και την Ι.Μ. Τσούκας

Την Δευτέρα 4 Ιουλίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος, συνοδευόμενος από τον κ. Νικόλαο Βανόπουλο, επισκέφθηκε την Αγία Άννα, όπου ξεναγήθηκε στον ομώνυμο Ιερό Ναό του χωριού, προκειμένου να διαπιστώσει τις εργασίες που έχουν γίνει και να προετοιμασθεί η Ακολουθία των εγκαινίων του, κατά την ημέρα της εορτής της στις 25 Ιουλίου.

Στην συνέχεια επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Ταξιαρχών Τσούκας, όπου γίνονται εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστορίας. Ο Σεβασμιώτατος θαύμασε τον τόπο και τα έργα των πρώτων κτητόρων της Μονής, αλλά και τις εργασίες συντήρησης από το συνεργείο μαστόρων, με επιβλέπουσα την αρχαιολόγο Αναστασία Κυριατζή, και τους ευχαρίστησε γι᾽ αυτό.

 

 

«Την ημέρα που σώπασαν τα πουλιά»

Την Δευτέρα το βράδυ, στον αύλειο χώρο του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνος, σε εκδήλωση του Δήμου Καστορίας, προβλήθηκε η ταινία του κ. Σπυρίδωνος Αναγνώστου με θέμα το Ολοκαύτωμα της Κλεισούρας από τους Γερμανούς, μέσα από διηγήσεις ανθρώπους που το έζησαν και διασώθηκαν.

Ο Σεβασμιώτατος παρακολούθησε την εκδήλωση και την ταινία, που με αυθεντική μέθοδο, λακωνική δύναμη και ψηφιακή ενάργεια διασώζει πολύτιμες μαρτυρίες γι᾽ αυτό το ατιμώρητο έγκλημα της τετράγωνης παρα-λογικής της πολεμικής μηχανής των Γερμανών.

 

Επίσκεψη Υπουργού

Την Τρίτη το πρωί επισκέφθηκε την Καστοριά ο Υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλειος Κικίλιας, προκειμένου να παραστεί στην παρουσίαση του σήματος-λογοτύπου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Π.Δ.Μ. – Αντιπεριφέρεια Καστοριάς στον προαύλειο χώρο της Ιεράς Μονής Μαυριωτίσσης και ήταν παρόντες όλοι οι άρχοντες του τόπου.

Ο Σεβασμιώτατος στον χαιρετισμό του καλωρόρισε τον κ. Υπουργό, τον ευχαρίστησε για τις προσπάθειές του για την τουριστική ανάπτυξη του «ευλογημένου» τόπου της Δυτικής Μακεδονίας και ιδιαιτέρως της Καστοριάς, ώστε οι νέοι να παραμένουν σε αυτή και να μη καταλήγουν στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Προσέφερε δε στον κ. Υπουργό συμβολικά δώρα με ένα συνοδευτικό γράμμα.

 

 

Εσπερινός Αγίας Κυριακής στα Σπήλαια

Την παραμονή της εορτής της Αγίας Κυριακής ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος τέλεσε τον εσπερινό της εορτής στα Σπήλαια, ένα όμορφο χωριό του Άργους Ορεστικού πάνω από την καταπράσινη κοιλάδα που ποτίζεται από το φράγμα του Βράχου, που, όμως, όπως πολλά ωραία χωριά της επαρχίας έχει ελάχιστους κατοίκους.

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε στον εσπερινό για την «ανδρεία γυναίκα», όπως αναφέρεται στις παροιμίες του Σολομώντος αλλά και στην πρώτη επιστολή του Αποστόλου Πέτρου. Πριν την απόλυση ευχαρίστησε όλους, Ιεροψάλτες, Επιτρόπους, Ενορίτες, γονείς και παππούδες και γιαγιάδες με τα παιδιά και τα εγγόνια τους, για την παρουσία τους και τους ευλόγησε.

Συμμετείχαν στον εσπερινό οι Ιερείς της Μητροπόλεώς μας π. Ελευθέριος Συτιλίδης, π. Γεώργιος Καραγιαννίδης, π. Αναστάσιος Καραγιαννίδης, ο Εφημέριος π. Λάζαρος Καραβασίλης, και οι Διάκονοι π. Παύλος και π. Παντελεήμων.

Παρόντες ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θωμάς Μάνος, που είναι αγρότης στο επάγγελμα, ο πρόεδρος του Τοπικού κ. Βασίλειοw Μακρής, και πολλοί Ενορίτες, που είτε κατοικούν στο χωριό είτε στο Άργος Ορεστικό.

Οι εκκλησιάσθεντες είχαν την ευκαιρία, μετά τον εσπερινό, να συζητήσουν διάφορα θέματα, με θέα τον πανέμορφο κάμπο του χωριού και του Άργους Ορεστικού.

 

 

Στην Αγία Κυριακή

Ανήμερα της εορτής της αγίας Κυριακής, ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στην ομώνυμη κώμη του Δήμου Καστορίας, με την συμμετοχή των Ιερέων που εξυπηρετούν την Ενορία ή κατάγονται από αυτή, π. Γεωργίου Ταξόπουλου, π. Ελευθερίου Συτιλίδη, π. Πέτρου Σαρακαλαιτζίδη, π. Γεωργίου Καραγιαννίδη και του Εφημερίου π. Κωνσταντίνου Τομπατσίδη.

Εκκλησιάσθηκαν ο Δήμαρχος Καστοριάς κ. Ιωάννης Κορεντσίδης, με τους Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους της Καστοριάς, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Δέσποινα Κοζατσάνη, ο πρόεδρος του Τοπικού κ. Ηλίας Τσαλουκίδης.

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την αφιέρωση της Αγίας, από τους γονείς της στον Χριστό και την δική της αγάπη για τον Χριστό. Η αφιέρωσή της νίκησε κάθε εμπόδιο, κάθε κακία και κάθε βία ανθρώπινη.

Μετά την θεία Λειτουργία παρετέθησαν παραδοσιακά κεράσματα.

Ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε και το κοιμητήριο της κώμης, όπου τέλεσε τρισάγιο για την αείμνηστη Κυριακή Καραγιαννίδη και για όλους τους αναπαυομένους σε αυτό.

 

 

Στον Μελά

Αμέσως μετά την θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε το χωριό όπου ο ήρωας Παύλος Μελάς άφησε την τελευταία του πνοή, που όμως ήταν και η πρώτη φωνή ελευθερίας για την Μακεδονία.

Ξεναγήθηκε από τον Εφημέριο π. Γαβριήλ στον Ναό του χωριού και στην συνέχεια ξεναγήθηκε στην οικία όπου φονεύθηκε ο Παύλος Μελάς και ξεναγήθηκε από τους απογόνους εκείνων που τον είχαν φιλοξενήσει.

Ο Σεβασμιώτατος έγραψε τις εντυπώσεις του από την πρώτη αυτή επίσκεψή του στο μνημείο στο βιβλίο επισκεπτών.

Επίσης, εξέφρασε στον π. Γαβριήλ τις εντυπώσεις του για το όμορφο χωριό και είπε ότι θα το επισκεφθεί πάλι για Παράκληση στην Παναγία (στις 4 Αυγούστου), την ημέρα της εορτής του Ιερού Ναού τον Σεπτέμβριο και, βεβαίως, κατά τις εκδηλώσεις προς τιμήν του Παύλου Μελά τον Οκτώβριο.

 

 

«Εδώ μένω!»

Στον Μελά ο Σεβασμιώτατος βρέθηκε προ μιάς άλλης εκπλήξεως. Βρήκε ένα σπίτι πλινθόκτιστο, το οποίο από τον χρόνο και τον σεισμό έπαθε μεγάλες ζημιές, ώστε ένας τοίχος και μέρος της σκεπής που στηριζόταν σε αυτόν να καταρρεύσουν.

Έξω από το σπίτι συνάντησε και τον κ.Β. και με μεγάλη έκπληξη έμαθε από τον ίδιο ότι είναι ο κάτοικος του σπιτιού και συνεχίζει να μένει σε αυτό! Και στην απορία, «μα έχει πέσει ο τοίχος του, κοντεύει να καταρρεύσει», ο κ.Β. έδωσε την απάντηση: Τα άλλα δωμάτια είναι καλά!

Είναι ίσως η δυνατότερη έκφραση της θέλησης των κατοίκων των ακριτικών χωριών, και μάλιστα ενός ιστορικού χωριού όπως ο Μελάς, να παραμείνουν στο χωριό τους, κατά το γεροντικό λόγιο «εδώ μένω!».

 

 

Αγρυπνία για την οσία Σοφία

Την Πέμπτη το βράδυ, στην Ιερά Μονή Παναγίας Κλεισούρας, τελέσθηκε ιερά αγρυπνία για την ανακομιδή των ιερών λειψάνων της οσίας Σοφίας της εν τη Ιερά Μονή Κλεισούρας ασκησάσης.

Τελέσθηκε εσπερινός με αρτοκλασία, όρθρος, τα εγκώμια της Οσίας και η Αρχιερατική θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο κ. Καλλίνικο.

Συμμετείχαν οι Ιερείς π. Ηλίας και π. Σάββας και οι Διάκονοι π. Παύλος και π. Παντελεήμων, ενώ έψαλαν ο κ. Ιωάννης Τσακλίδης και ο κ. Χρυσόστομος Κάντσης

Ο Σεβασμιώτατος στον λόγο του ευχαρίστησε την οσία Σοφία, γιατί, ανάμεσα στα άλλα, μας άφησε την πολύτιμη κληρονομιά της, πάμπτωχη η ίδια, ήτοι τα τίμια λείψανά της, τα μαργαριτάρια των λακωνικών λόγων της και τις μαθήτριές της τις μοναχές της Ιεράς Μονής, με την νυν ηγουμένη μ. Εφραιμία.

 

 

Με την ένωση Στρατιωτικών Καστοριάς

Την Παρασκευή το πρωί ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος δέχθηκε στο γραφείο του την επίσκεψη του Δ.Σ. της Ενώσεως Στρατιωτικών Καστοριάς, με πρόεδρο τον κ. Χρ. Μαρινέλη, ενημέρωθηκε για τις δραστηριότητες της Ενώσεως, συζήτησαν διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος και αντήλλαξαν συμβολικά δώρα.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων