06/12/2022 06/12/2022 Την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022, στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Δισπηλιού, τελέσθηκε από τον Σεβ. Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλίνικο η εις Πρεσβύτερον χειροτονία του π. Σεραφείμ (κατά κόσμο Σωτηρίου Στογιάννου). Είχε προηγηθεί την προηγούμενη ημέρα, Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας Μαυροχωρίου, η χειροτονία του εις Διάκονον, ενώ την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου,...
06 Δεκεμβρίου, 2022 - 11:15
Τελευταία ενημέρωση: 06/12/2022 - 11:12

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στη Μητρόπολη Καστορίας

Διαδώστε:
Χειροτονία Πρεσβυτέρου στη Μητρόπολη Καστορίας

Την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022, στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Δισπηλιού, τελέσθηκε από τον Σεβ. Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλίνικο η εις Πρεσβύτερον χειροτονία του π. Σεραφείμ (κατά κόσμο Σωτηρίου Στογιάννου).

Είχε προηγηθεί την προηγούμενη ημέρα, Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας Μαυροχωρίου, η χειροτονία του εις Διάκονον, ενώ την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, είχε τελεσθεί η μοναχική κουρά του.

Η Κουρά

Την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, το απόγευμα, στο Παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου της Ιεράς Μονής Μαυριωτίσσης, τελέσθηκε η κουρά του κατά κόσμον Σωτηρίου Στογιάννου, κατά την οποία έλαβε το όνομα Σεραφείμ, εις τιμήν του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Σεραφείμ. Ο Σεβασμιώτατος στον λόγο του αναφέρθηκε στην αξία της μοναχικής κλήσεως. Έπειτα συνέδεσε το όνομα Σεραφείμ με τον νέο μοναχό, αφού ως Ιεροψάλτης διακόνησε τον μακαριστό Μητροπολίτη επί 25 έτη σε αμέτρητες θείες Λειτουργίες, Μυστήρια, ακολουθίες, και μάλιστα σε εγκαίνια Ιερών Ναών. Επίσης, η χειροτονία του σε Διάκονο ορίσθηκε να γίνει την ημέρα της εορτής του Αγίου Ιερομάρτυρος Σεραφείμ Επισκόπου Φαναρίου, κατά την οποία θα εορτάζεται επό εδώ και στο εξής την ονομαστική του εορτή. Στην Ιερά Μονή παρευρέθηκαν για την ακολουθία αρκετοί Ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αρχιμ. π. Νεκτάριος, ο πνευματικός του νέου μοναχού π. Ηλίας Σαμαράς, οι Διάκονοι, συγγενείς και φίλοι του νέου μοναχού.

Η χειροτονία εις Διάκονον

Την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, εορτή της αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, του Ιωάννου του Δαμασκηνού και του αγίου Ιερομάρτυρος Σεραφείμ Επισκόπου Φαναρίου, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας Μαυροχωρίου, που είναι και η ιδιαιτέρα πατρίδα του νέου Κληρικού, τελέσθηκε η χειροτονία εις Διάκονον του π. Σεραφείμ. Ο π. Σεραφείμ στον λόγο του αναφέρθηκε εν ολίγοις στο Μυστήριο της Ιερωσύνης, το τι σημαίνει για τον ίδιο, και στην συνέχεια μνημόνευσε και ευχαρίστησε τους ανθρώπους που τον βοήθησαν στην πορεία του μέχρι την Ιερωσύνη. Μνημόνευσε τους Αρχιερείς Γρηγόριο και Σεραφείμ, τον πνευματικό του π. Ηλία Σαμαρά, τους γονείς του και γενικά τα μέλη της τοπικής Εκκλησιαστικής κοινότητας, όπως και τον χειροτονούντα αυτόν Σεβ. Μητροπολίτη Καλλίνικο.

Ο Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος μίλησε για την παράδοση της Ιερωσύνης και της θεογνωσίας, στην οποία καλείται να συμμετάσχει ο νέος Κληρικός. Είπε ότι ο ίδιος είναι γέννημα και καρπός της τοπικής Εκκλησίας. Τέλος, συνέδεσε το όνομα του νέου Ιεροδιακόνου Σεραφείμ και την χειροτονία του με τους εορτάζοντες Αγίους.

Μετά την θεία Λειτουργία ακολούθησε ιερά λιτανεία, με την συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Καστορίας, των μαθητών του Σχολείου, των μελών του πολιτιστικού συλλόγου, των μελών του Ναυτικού Ομίλου Μαυροχωρίου, των Αρχών και του λαού του Μαυροχωρίου.

Ο Σεβασμιώτατος δεήθηκε για τους συμμετέχοντες και τους συνεχάρει, και προσέφερε στον νέο Διάκονο ως δώρο, κειμήλιο, μια εικόνα του αγίου Σεραφείμ. Ακολούθησε μικρή δεξίωση στην αίθουσα του Ιερού Ναού.

Η χειροτονία εις Πρεσβύτερον

Την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, εορτή του αγίου Σάββα του Ηγιασμένου, στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Δισπηλιού, τελέσθηκε η χειροτονία του διακόνου Σεραφείμ εις Πρεσβύτερον. Στην Ενορία αυτή ο π. Σεραφείμ διηκόνησε ως Ιεροψάλτης επί 26 έτη. Να σημειωθεί πως είναι η πρώτη χειροτονία Ιερομονάχου του Μητροπολίτη Καστορίας Καλλινίκου. Εις πρεσβύτερον χειροτονία π. Σεραφείμ Ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος στον λόγο του μίλησε για την αξία της Ιερωσύνης, η οποία έχει τις ρίζες της στην Ιερωσύνη της Παλαιάς Διαθήκης, αλλά μετά την ενανθρώπηση και την σταυρική θυσία του Χριστού είναι η αναίμακτη σταυρική Ιερωσύνη του Χριστού.

Η απόλυτη πίστη στην θεία Ευχαριστία ως Σώματος και Αίματος του Χριστού είναι απαραίτητο γνώρισμα του ορθοδόξου Χριστιανού και πολλώ μάλλον του ορθοδόξου Ιερέως. Ο Σεβασμιώτατος παρότρυνε τον νέο Ιερέα, πέρα από την καθημερινή μελέτη του λόγου του Θεού, από το Ευαγγέλιο, την Αγία Γραφή, τους Πατέρες, να έχει πάντα υπόψη του τα αναγνώσματα της ημέρας, που το μεν αποστολικό ανάγνωσμα μιλούσε για τους καρπούς του Αγίου Πνεύματος το δε Ευαγγελικό ανάγνωσμα ανέφερε την κλήση του Χριστού προς τους ανθρώπους, «δεύτε προς με πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι καγώ αναπαύσω υμάς», τα οποία δείχνουν και το έργο του Ιερέως.

Συμμετείχαν πολλοί Ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ ο Ιερός Ναός γέμισε από τους Ενορίτες του Δισπηλιού, που προσήλθαν να ευχηθούν στον μέχρι τούδε Ιεροψάλτη τους.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων