09/12/2022 09/12/2022 Η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας ξεκινά ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο ως στόχο έχει αφενός οι μαθητές μέσα από τη βιωματική προσέγγιση των ρεαλίων (ναών, αγιογραφιών, ιστορικών πηγών) να γνωρίσουν την τοπική, αλλά και την ευρύτερη ιστορία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η Καστοριά, άλλωστε, αποτελεί μια από τις πιο αξιόλογες πόλεις του ελληνικού χώρου για τα...
09 Δεκεμβρίου, 2022 - 19:18
Τελευταία ενημέρωση: 09/12/2022 - 18:53

Υιοθεσία των ιστορικών μνημείων της Καστοριάς από τα σχολεία

Διαδώστε:
Υιοθεσία των ιστορικών μνημείων της Καστοριάς από τα σχολεία

Η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας ξεκινά ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο ως στόχο έχει αφενός οι μαθητές μέσα από τη βιωματική προσέγγιση των ρεαλίων (ναών, αγιογραφιών, ιστορικών πηγών) να γνωρίσουν την τοπική, αλλά και την ευρύτερη ιστορία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Η Καστοριά, άλλωστε, αποτελεί μια από τις πιο αξιόλογες πόλεις του ελληνικού χώρου για τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία της, με 61 σωζόμενες Εκκλησίες, οι οποίες έχουν κηρυχθεί διατηρητέες, ως ιστορικά μνημεία.

Οι ναοί της Καστοριάς και τα μνημεία της φανερώνουν με τον πιο απερίφραστο τρόπο το πλούσιο θρησκευτικό και πολιτιστικό υπόβαθρο της πόλης  και γενικότερα αποτελούν πολύτιμα μέσα για τη γνώση της ιστορίας, επειδή εμπεριέχουν πολύτιμες ιστορικές πηγές και συνδέονται με γεγονότα όχι μόνο της τοπικής αλλά και της ευρύτερης ευρωπαϊκής ιστορίας όπως καταγράφεται στις αγιογραφίες των ναών και στις αναθηματικές επιγραφές.

Το πρόγραμμα σύμφωνα με το σχεδιασμό του μπορεί να διεξαχθεί:

  • Δια ζώσης εντός των παρεκκλησίων και των εκκλησιών της Ι. Μητροπόλεως Καστορίας, αλλά και άλλων μνημείων όπως τα τείχη της Καστοριάς
  • Εξ αποστάσεως, με βιβλιογραφική έρευνα (από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς) και αναζήτηση-διασταύρωση πηγών στο διαδίκτυο και στους έγκυρους ιστότοπους του Υπουργείου Πολιτισμού και των κατά τόπους εφοριών αρχαιοτήτων.

Υπό αυτή τη θεώρηση οι εκπαιδευτικοί καλούνται να εφαρμόσουν μία σειρά καινοτόμων μεθόδων που προσιδιάζουν στις ιδιαιτερότητες των τάξεών τους. Για το σκοπό αυτό έχει εκδοθεί και ένα Συνοπτικός Οδηγός.

Η ιστορική κληρονομιά της Καστοριάς ως αντικείμενο μάθησης

Στο εισαγωγικό σημείωμα του Οδηγού που εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας αναφέρεται χαρακτηριστικά:

“Η Καστοριά είναι μια ζωντανή βυζαντινή πόλη με μεγάλη ιστορία, που όμως δεν είναι τόσο γνωστή στο πλατύ κοινό, και στους κατοίκους της και στους επισκέπτες της.

Η τοπική κοινωνία τα τελευταία χρόνια δείχνει ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και μια στροφή προς την προβολή της ιστορικής αυτής κληρονομιάς της πόλης, που είναι μοναδική, και ως αντικείμενο μάθησης και ως ένα “προϊόν” ξεχωριστό και μοναδικό της πόλης και της περιοχής.

Κρίνουμε, ως Μητρόπολη Καστορίας, ότι οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μπορούν να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην γενικότερη αυτή προσπάθεια της κοινωνίας, μαθαίνοντας τα ίδια την ιστορία τους και προβάλλοντάς την στην ευρύτερη κοινωνία.

Στην προοπτική αυτή συνέλαβε και προτείνει το παρόν πρόγραμμα υιοθεσίας των εκκλησιαστικών ζωντανών μνημείων της Καστοριάς από τα Σχολεία. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί, με κάποιους σύγχρονους οικονομικούς όρους, ότι τα Σχολεία συνδέονται με τον τρόπο αυτό με την ῾῾παραγωγή῾῾, ήτοι με την πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, που είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή”.

Δείτε τον Συνοπτικό Οδηγό του προγράμματος πατώντας εδώ

Οι αιτήσεις υποβάλλονται μόνον ηλεκτρονικά στη διεύθυνση [email protected]

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στους υπεύθυνους επικοινωνίας
του προγράμματος:

Αρχιμανδρίτη π. Στέφανο Σχοινά
Τηλέφωνα: 6909146725
Διεύθυνση ƞλεκτρ. αλληλογραφίας: [email protected]

Ιεροδιάκονος π. Παύλος Λαζόγκας
Τηλέφωνα: 6987269934
Διεύθυνση ƞλεκτρ. αλληλογραφίας: [email protected]

Ιερά Μητρόπολη Καστορίας
Τηλ. : 24670 22334 Fax : 24670 27142
Διεύθυνση ƞλεκτρ. αλληλογραφίας:: [email protected]
Webpage : https://www.imkastorias.gr

Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του του Υπουργείου Παιδείας, την Αρχαιολογική Υπηρεσία Καστοριάς και τις Διευθύνσεις Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς υλοποιούν Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Πανελλήνιας Εμβέλειας με θέμα «Υιοθεσία Βυζαντινού Μνημείου της Καστοριάς».

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων