14/01/2019 14/01/2019 Το πρωί της Δευτέρας 14 Ιανουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Ι.Μ. Κερκύρας ομιλία για τους Ιερείς, από τον συγγραφέα και εκπαιδευτικό κ. Ηλία Λιαμή, Δρ. Θεολογίας και Μουσικής με θέμα : “Οι ψηφιακές προκλήσεις και το ποιμαντικό έργο των Ιερέων”. Τις ευχές και την αγάπη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων...
14 Ιανουαρίου, 2019 - 21:11

Οι ψηφιακές προκλήσεις και το ποιμαντικό έργο των Ιερέων

Διαδώστε:
Οι ψηφιακές προκλήσεις και το ποιμαντικό έργο των Ιερέων

Το πρωί της Δευτέρας 14 Ιανουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Ι.Μ. Κερκύρας ομιλία για τους Ιερείς, από τον συγγραφέα και εκπαιδευτικό κ. Ηλία Λιαμή, Δρ. Θεολογίας και Μουσικής με θέμα : “Οι ψηφιακές προκλήσεις και το ποιμαντικό έργο των Ιερέων”.
Τις ευχές και την αγάπη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου μετέφερε ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Ιουστίνος Κωνσταντάς, Πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ. Κερκύρας, ο οποίος ευχαρίστησε τόσο τον κ. Λιαμή, όσο και τον Πρωτ. Θεμιστοκλή Μουρτζανό, Γενικό Αρχ. Επίτροπο της Ι.Μ. Κερκύρας.


Ο κ. Λιαμής επεσήμανε ότι η εποχή μας έχει αναπτύξει τεράστιες δυνατότητες μέσα από την τεχνολογία, με τις εικονικές πραγματικότητες στις επαφές των ανθρώπων. Τόσο οι νεαρότερες ηλικίες, όσο και οι μεγαλύτεροι ξοδεύουν απεριόριστο χρόνο στο διαδίκτυο μέσα στο 24ωρο. Αυτή η πραγματικότητα μάς δείχνει πόσο χρόνο στερείται ο σύγχρονος άνθρωπος από την κοινωνικότητα, από την αγάπη και από τις εν γένει γνήσιες διαπροσωπικές σχέσεις. Σε καμιά περίπτωση η Εκκλησία δεν πρέπει να μείνει ουραγός σε αυτές τις καταστάσεις, αλλά ούτε και να μην τις κρίνει. Από την άλλη μεριά, η Εκκλησία δεν μπορεί να επιβάλει την άποψή Της ότι το παν στη ζωή ξεκινάει από το νόημα και την κοινωνία της αγάπης. Η τεχνολογία λειτουργεί υπονομευτικά γι’αυτό που ονομάζουμε αληθινή κοινωνικότητα.


Επιπροσθέτως ο κ. Λιαμής σημείωσε ότι αυτό το οποίο χρειάζεται είναι πρώτον να βοηθήσουμε τους νεότερους, αλλά και τους μεγαλύτερους να “νηστέψουν” από το διαδίκτυο, δεύτερον το διαδίκτυο να γίνει οικογενειακή υπόθεση, που σημαίνει ότι η χρήση του internet δεν πρέπει να είναι απεριόριστη, αλλά ο καθένας να το χρησιμοποιεί όσο χρειάζεται και από εκεί και πέρα να παραχωρεί την θέση στον άλλο και τρίτον τα ψηφιακά δίκτυα δεν είναι για όλες τις ώρες. Πρέπει στις περιπτώσεις που βρισκόμαστε μέσα στον ναό ή σε μια συνάθροιση ή στο σχολείο το κινητό τηλέφωνο να είναι απενεργοποιημένο, ώστε να μπορέσουν επιτέλους οι άνθρωποι να ζήσουν και να χαρούν τη ζωή. Αποτελεί θλιβερό πραγματικά γεγονός ότι σήμερα οι άνθρωποι δεν χαίρονται τη ζωή, αλλά προσπαθούν να απαθανατίσουν σε μια φωτογραφία ή σε ένα βίντεο διάφορες στιγμές τους, προκειμένου είτε να τις δουν μετά, είτε να τις κοινοποιήσουν σε άλλα πρόσωπα. Εν τω μεταξύ οι ανεπανάληπτες αυτές στιγμές έχουν περάσει, χωρίς ο άνθρωπος να τις έχει ζήσει.
Καταλήγοντας ο κ. Λιαμής υπογράμμισε ότι η Εκκλησία μάς συστήνει αυτοσυγκράτηση, μέτρο, επίγνωση των κινδύνων της ψηφιακής πραγματικότητας και παράλληλα αξιοποίησης των θετικών της όψεων, πάντοτε στα πλαίσια της αγάπης και της κοινωνικότητας.
Μετά την εισήγηση του κ. Λιαμή ακολούθησε συζήτηση.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων