11/02/2020 11/02/2020 Με συμμετοχή πλήθους κόσμου τελέστηκε στην Κέρκυρα το πρωί της Τρίτης 11 Φεβρουαρίου 2020 Αρχιερατικό Συλλείτουργο για την μνήμη της Αγίας Θεοδώρας της Αυγούστας, προστάτιδος και συμπολιούχου του τόπου, το λείψανο της οποίας φυλάσσεται άφθαρτο στον Μητροπολιτικό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης, καθώς και του αγίου Βλασίου, λείψανο του οποίου βρίσκεται τεθησαυρισμένο στον ίδιο ιερό ναό....
11 Φεβρουαρίου, 2020 - 15:49
Τελευταία ενημέρωση: 11/02/2020 - 15:50

Αρχιερατικό συλλείτουργο για την Αγία Θεοδώρα την Αυγούστα στην Κέρκυρα

Διαδώστε:
Αρχιερατικό συλλείτουργο για την Αγία Θεοδώρα την Αυγούστα στην Κέρκυρα

Με συμμετοχή πλήθους κόσμου τελέστηκε στην Κέρκυρα το πρωί της Τρίτης 11 Φεβρουαρίου 2020 Αρχιερατικό Συλλείτουργο για την μνήμη της Αγίας Θεοδώρας της Αυγούστας, προστάτιδος και συμπολιούχου του τόπου, το λείψανο της οποίας φυλάσσεται άφθαρτο στον Μητροπολιτικό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης, καθώς και του αγίου Βλασίου, λείψανο του οποίου βρίσκεται τεθησαυρισμένο στον ίδιο ιερό ναό.

Στο συλλείτουργο προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Μελίτων, ενώ συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Ναζαρέτ κ. Κυριακός, Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ και ο οικείος ποιμενάρχης Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.

Στο πέρας του Όρθρου έγινε η καθιερωμένη κατά την παράδοση ευλογία του «χειμωνικού», του καρπουζιού στην μνήμη του αγίου Βλασίου.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Μελίτων, ο οποίος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Κερκύρας για την ευλογία που του έδωσε να πραγματοποιήσει το προσκύνημα αυτό στην Κέρκυρα. Τόνισε ότι ο ίδιος προέρχεται από την Κωνσταντινούπολη, όπου έζησε και διηκόνησε ως αυτοκράτειρα η Αγία Θεοδώρα. Η ίδια «την πίστιν τετήρηκε και τον δρόμον τετέλεκεν», καθώς προσκυνούσε τις άγιες εικόνες, σε περίοδο εικονομαχίας. Έζησε την θλίψη, υποχρεούμενη να εγκαταλείψει τα εγκόσμια εξαιτίας της κακίας των ισχυρών και του υιού της. Ο κ. Μελίτων επεσήμανε, με βαθιά συγκίνηση, ότι μεταφέρει την μαρτυρία των ζώντων και των τεθνεώτων της Πόλεως και της Ορθοδοξίας, αλλά και την μαρτυρία των μνημείων της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού. Ο σύνδεσμος αποτυπώνεται συνεχώς στην θεία λειτουργία, την αφετηρία και την καταξίωση της ζωής. Η κοινή πίστη και το κοινό πνευματικό βίωμα αποτελεί το συνεκτικό στοιχείο τόσο για την Αγία Θεοδώρα, όσο και για άπασα την επί γης δεσποτεία. Η θεία λειτουργία δίνει ταυτότητα στους χριστιανούς. Κειμήλιο και άθλημα η λειτουργική εμπειρία.

Τιμούμε την καλλονή της Εκκλησίας, την ακρόπολη της ευσεβείας, την σεμνήν βασίλισσαν, αυτή που αποκατέστησε την θέση των ιερών εικόνων στους ναούς. Πίστις ορθόδοξος και αγιότητα ζωής, ευσέβεια πραγματική, ελεημοσύνη και φιλανθρωπία, εκχριστιανισμός των Σλάβων ήταν η μεγάλη της προσφορά.

Η Αγία έδωσε τα τάλαντά της στην αλήθεια του Θεού, χωρίς να επηρεαστεί από το κλίμα της εποχής Αφοσιώθηκε στον παντοδύναμο αυτοκράτορα σύζυγό της Θεόφιλο, αλλά παρέμεινε αφοσιωμένη και στην πίστη στον Θεό. Αυτή η αφοσίωση οδήγησε τον Θεόφιλο, να μετανοήσει στην επιθανάτια κλίνη του.

Ξεχώρισε για την φιλανθρωπία και την αγάπη της. Κόσμημά της η αγάπη προς πάντας. Ξεχώρισε για την ακραιφνώς ορθόδοξη πίστη της, που έδωσε την δυνατότητα η χάρις της αληθούς θεογνωσίας σε όλο τον κόσμο. Ξεχώρισε για την υπομονή στις αδικίες και αφοσιώθηκε στον Θεό, μετατρέποντας την έρημο της κατά άνθρωπον μοναξιάς σε όασιν πνευματικής παραμυθίας. Μας καλεί λοιπόν να αγαπήσουμε τον Θεόν και να εμπιστευθούμε το θέλημά Του.

Τέλος, μετέφερε τόσο προς τους αρχιερείς τον αδελφικό χαιρετισμό, όσο και προς τον κλήρο και τον λαό της Κερκύρας τις πατριαρχικές ευλογίες και χαιρετισμούς του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

Στην θεία λειτουργία παρέστησαν μεταξύ άλλων και η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων κ. Μερόπη Υδραίου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Μεταλληνός και λοιποί εκπρόσωποι των αρχών.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων