24/01/2021 24/01/2021 Στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα λειτούργησε το πρωί της Κυριακής 24 Ιανουαρίου 2021, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος. Αφορμώμενος από το ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας ο κ. Νεκτάριος τόνισε ότι ο τυφλός που βρήκε το φως του από την θαυματουργική παρέμβαση του Χριστού αναγνώρισε ότι ο Κύριος...
24 Ιανουαρίου, 2021 - 21:56
Τελευταία ενημέρωση: 24/01/2021 - 22:04

“Είναι η ύλη, ο ορθολογισμός, η καλοπέραση”

Διαδώστε:
“Είναι η ύλη, ο ορθολογισμός, η καλοπέραση”

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα λειτούργησε το πρωί της Κυριακής 24 Ιανουαρίου 2021, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.

Αφορμώμενος από το ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας ο κ. Νεκτάριος τόνισε ότι ο τυφλός που βρήκε το φως του από την θαυματουργική παρέμβαση του Χριστού αναγνώρισε ότι ο Κύριος είναι ο Μεσσίας. Αυτή η προσδοκία του λαού του Ισραήλ είχε την βάση της στην Αγία Γραφή, ιδίως στους προφήτες και στον Δαβίδ και γι’ αυτό ο τυφλός τον φώναζε με τη φράση «Υιέ Δαβίδ». Όμως αυτός ο λαός δεν αποδέχτηκε τελικά ότι ο Ιησούς Χριστός ήταν ο Μεσσίας, σε αντίθεση με τον τυφλό που προσαιτούσε, ζητιάνευε. Φωτίστηκε όμως από τον Θεό και με πίστη ομολόγησε ότι ο Κύριος ήταν ο κεχρισμένος από τον Θεό να σώσει τον κόσμο. Η πίστη του τυφλού μας διδάσκει με την εσωτερική της δύναμη, την δύναμη της καρδιάς που οδήγησε τον άνθρωπο στην αποδοχή του μυστηρίου της ενανθρωπήσεως, κι εμείς να προσδοκούμε και να ζούμε την παρουσία του Χριστού.

Το δεύτερο στοιχείο που χαρακτήριζε τον τυφλό ήταν η επιμονή του, μπροστά στις ειρωνείες των άλλων ανθρώπων. Ο Χριστός είδε την πρόθεση της καρδιάς του, είδε την επιμονή του και του έδωσε το φως που είχε στερηθεί. Ο τυφλός ζητούσε το αισθητό φως, όμως είχε ήδη μέσα του το πνευματικό φως και το πολλαπλασίασε μέσα από το θαύμα του Χριστού. Ο Κύριος το διέγνωσε και τον θεράπευσε.

Σήμερα είναι πολλοί οι άνθρωποι που δεν μπορούν να αναβλέψουν πνευματικά. Δεν μπορούν να διακρίνουν κάτι το υψηλότερο, αλλά αρέσκονται στο σκοτάδι της αμαρτίας, του πειρασμού, του διαβόλου. Οι άνθρωποι αναπαύονται στην πτώση, την αμαρτία, τον διάβολο, την φθορά και δεν θέλουν να δούνε το πνευματικό φως, τον ήλιο της δικαιοσύνης που είναι ο Χριστός.

Ο τυφλός ήξερε πού να απευθυνθεί. Η πλειονότητα των ανθρώπων σήμερα αναζητεί υποκατάστατα ελπίδος, πίστεως, ακόμη και υποκατάστατα του ίδιου του Θεού. Είναι η ύλη, ο ορθολογισμός, η καλοπέραση. Ο Χριστός μας μιλάει διά του τυφλού και μας δείχνει ότι ο περιφρονημένος από τους ανθρώπους ήταν τετιμημένος από τον Θεό, διότι έβλεπε ποιος είναι ο Υιός Δαβίδ, η ελπίδα του κόσμου! Η πνευματική ζωή μας γλιτώνει από τα δεινά και μας δίνει αληθινή ελπίδα!

 

 

 

 

 

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων