08/11/2023 09/11/2023 Στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου και θαυματουργού Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα τελέστηκε το απόγευμα της Τετάρτης 8 Νοεμβρίου 2023 Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Νεκταρίου, Αρχιεπισκόπου Πενταπόλεως. Τον θείο λόγο κήρυξε ο ιεροκήρυκας του Ιερού Προσκυνήματος και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής...
08 Νοεμβρίου, 2023 - 22:00
Τελευταία ενημέρωση: 09/11/2023 - 1:16

Εσπερινός Αγίου Νεκταρίου και ονομαστήρια του Μητροπολίτη Κερκύρας

Διαδώστε:
Εσπερινός Αγίου Νεκταρίου και ονομαστήρια του Μητροπολίτη Κερκύρας

Στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου και θαυματουργού Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα τελέστηκε το απόγευμα της Τετάρτης 8 Νοεμβρίου 2023 Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Νεκταρίου, Αρχιεπισκόπου Πενταπόλεως.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο ιεροκήρυκας του Ιερού Προσκυνήματος και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Θεοδώρου και Γεωργίου Στρατιάς Αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος Τριαντάφυλλος, ο οποίος επεσήμανε ότι ο Άγιος Νεκτάριος έζησε σε εποχές δύσκολες για όλους, κι όμως αναδείχθηκε πολύφωτος αστέρας του νοητού στερεώματος της Εκκλησίας, ο οποίος εφαίδρυνε την Εκκλησία μας, με τα φώτα της ευσεβείας.

Στο πρόσωπο του Αγίου διεφάνη ότι η δύναμις του Θεού «εν ασθενεία τελειούται».

Ακόμη, ο Άγιος Νεκτάριος έδειξε, παρά τις δοκιμασίες και τις συκοφαντίες τις οποίες υπέστη αγογγύστως, ότι είχε συλλάβει το νόημα της ζωής. Πορεύθηκε στην κοιλάδα του πόνου αυτής της ζωής σταυροτύπως και θεοπρεπώς, ομοιώθηκε σε όλη του τη ζωή με τον Θεό της υπομονής και της παρακλήσεως, γι’ αυτό και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «μισεί ο κόσμος και περιφρονεί τους ενάρετους άνδρες, τους ζηλεύει όμως, διότι όπως έλεγαν οι πρόγονοι μας, «αρετήν και πολέμιος θαυμάζει», όπως έλεγε σε συζητήσεις του με άλλους φωτισμένους ανθρώπους. Ίσως, συνέβη σ’ αυτόν και το αντίστροφο: έζησε έτσι, γιατί είχε καταλήξει σ΄ αυτό το συμπέρασμα αρκετά νωρίς.

Ο ομιλητής επεσήμανε ακόμη ότι ο Άγιος Νεκτάριος, έγινε πραγματικός Κανόνας Πίστεως για όλους εμάς, που προσπαθούμε να δικαιολογούμε τις κατά καιρούς όχι και τόσο χριστιανικές μας αντιδράσεις και νοοτροπίες, καθώς γνωρίζουμε το θέλημα του Θεού, αλλά δεν το πράττουμε. Ας αλλάξουμε, λοιπόν, πορεία, ας διορθωθούμε, ας βάλουμε αρχή και όταν έλθει εκείνη η ευλογημένη ώρα να εμφανισθούμε μπροστά στον αδέκαστο Κριτή, να αποφασίσει Εκείνος να συνευφραινόμεθα με τον Άγιο Νεκτάριο και όλους τους Αγίους στη Βασιλεία του Θεού.

Τέλος, έκλεισε την ομιλία του, αναφερόμενος στον εορτάζοντα Μητροπολίτη Κερκύρας, εκφράζοντας την χαρά για την ευλογία που κλήρος και λαός έχουν να ζούνε ως πνευματικοί συναγωνιστές στον αγώνα της υπομονής, της αγάπης, της αρετής, της πραότητας που διδάσκει ο επίσκοπός τους. Ευχήθηκε λοιπόν να είναι πολλά τα έτη του και ευφρόσυνα.

Απευθυνόμενος στον ιερό κλήρο και τον λαό του Θεού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος ευχαρίστησε όλους για την αγάπη τους. Τόνισε ότι η φετινή γιορτή βρίσκει τον κόσμο σε μια αναταραχή πολέμου και αιματοχυσίας.

Ιδίως όταν βλέπουμε όλοι να σκοτώνονται μικρά παιδιά και άμαχοι, η συνοχή της καρδίας είναι μεγάλη. Για τον λόγο αυτό εκείνο που ταιριάζει σε όλους είναι η προσευχή στον Θεό της ειρήνης να φωτίσει τους ισχυρούς της γης να ησυχάσουν, να βρούνε την οδό της καταλλαγής και της αγάπης. Το γόνυ όλων που κλίνει μπροστά στον Θεό κάνει την προσευχή να εισακούεται.

Αυτό έκανε και ο Άγιος Νεκτάριος στη ζωή του. Προσευχήθηκε για τους συκοφάντες και τους κατηγόρους του, για όσους τον ταλαιπώρησαν και τον εδίωξαν, έδωσε όλη του την ψυχή στο έργο της σωτηρίας των ανθρώπων και εργάστηκε για να ευαγγελίσει τους πάντες.

Ο κ. Νεκτάριος ευχαρίστησε τον ιεροκήρυκα π. Χριστόδουλο για τα λόγια της αγάπης του, καθώς και τους συνεργάτες του στον αγώνα επανευαγγελισμού του λαού, τον ιερό κλήρο, τις μοναχές και τους μοναχούς, τον πιστό λαό, ζητώντας την προσευχή και την συνοδοιπορία τους, ενώ τόνισε ότι δικό του έργο, πέραν των άλλων, είναι η προσευχή για το ποίμνιό του, μέχρι τέλους.

Με το πέρας του Εσπερινού ο κ. Νεκτάριος δέχτηκε τις ευχές κλήρου και πλήθους λαού που συμμετείχε στην ακολουθία.

Το πρωί της αγιωνύμου ημέρας, 9 Νοεμβρίου 2023, θα τελεστεί η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων