30/12/2020 30/12/2020 Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του προς τον κλήρο και τον λαό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος αναφέρει τα εξής: Η είσοδός μας στον νέο χρόνο, στις συνθήκες τις οποίες βιώνουμε, στον πόνο, τον φόβο, την λύπη, την αγωνία, δεν μπορεί παρά να μας κάνει να ευχόμαστε ο ενιαυτός του Κυρίου να...
30 Δεκεμβρίου, 2020 - 19:30
Τελευταία ενημέρωση: 30/12/2020 - 19:14

“Η Εκκλησία στο σπίτι μας και τη νέα χρονιά”

Διαδώστε:
“Η Εκκλησία στο σπίτι μας και τη νέα χρονιά”

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του προς τον κλήρο και τον λαό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος αναφέρει τα εξής:

Η είσοδός μας στον νέο χρόνο, στις συνθήκες τις οποίες βιώνουμε, στον πόνο, τον φόβο, την λύπη, την αγωνία, δεν μπορεί παρά να μας κάνει να ευχόμαστε ο ενιαυτός του Κυρίου να είναι διαφορετικός εφέτος! Και να ελπίζουμε, μέσα από την προσευχή και την εμπιστοσύνη στον Θεό, την πρόνοια και το θέλημά Του, να νικήσει η ζωή και όχι ο θάνατος! Γνωρίζουμε ότι τα πάντα στον χρόνο μας δίδονται για να εργαστούμε την σωτηρία μας! Και καλούμαστε να ζήσουμε με τον τρόπο και το ήθος της Εκκλησίας!

Γευθήκαμε πολλούς πειρασμούς το λήξαν έτος. Κυρίως αμφισβητήθηκε η Εκκλησία μας ως η κιβωτός της σωτηρίας. Τα άγια μυστήρια. Η δυνατότητα του ανθρώπου διά της κοινωνίας με τον Θεό να δώσει άλλο νόημα στην ζωή του. Ακόμη και η ανάγκη μας να εκκλησιασθούμε, κι αυτή αντιμετωπίστηκε ως δευτερεύουσα και ασήμαντη. Όμως αντέξαμε και θα συνεχίσουμε να αντέχουμε, διότι η πίστις μας παραμένει ζώσα. Μπορεί να είμαστε «μικρά ζύμη», όμως διά των ολίγων πάντοτε αλλάζει ο κόσμος!

Σ’ αυτή την αρχή λοιπόν της νέας χρονιάς αξίζει να θυμηθούμε κάποια λόγια ενός λίαν αγαπητού στον λαό μας αγίου, του οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου, του γέροντος Πορφυρίου, ο οποίος έλεγε τα εξής:

«Το σπουδαίο είναι να μπούμε στην Εκκλησία. Να ενωθούμε με τους συνανθρώπους μας, με τις χαρές και τις λύπες όλων. Να τους νιώθομε δικούς μας, να προσευχόμαστε για όλους, να πονάμε για την σωτηρία τους, να ξεχνάμε τους εαυτούς μας. Να κάνομε το παν γι’ αυτούς, όπως ο Χριστός για μας. Μέσα στην Εκκλησία γινόμαστε ένα με κάθε δυστυχισμένο και πονεμένο και αμαρτωλό.

Αληθινοί χριστιανοί είμαστε, όταν αισθανόμαστε βαθιά ότι είμαστε μέλη του μυστικού σώματος του Χριστού, της Εκκλησίας, με μία συνεχή σχέση αγάπης. Όταν ζούμε ενωμένοι εν Χριστώ, δηλαδή όταν ζούμε την ενότητα μέσα στην Εκκλησία Του με το αίσθημα του ενός. Γι’ αυτό ο Χριστός προσεύχεται στον Πατέρα Του, λέγοντας ‘‘ίνα ώσιν εν’’. Είμαστε ένα ακόμη και με τους ανθρώπους που δεν είναι κοντά στην Εκκλησία. Είναι μακριά από άγνοια. Να κάνομε προσευχή, ο Θεός να τους φωτίσει και να τους αλλάξει, να έλθουν κι αυτοί στον Χριστό!» (Γέροντος Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου, Βίος και Λόγοι, έκδοσις Ιεράς Μονής Χρυσοπηγής Χανίων, σελ. 200-202).

Ενώνοντας λοιπόν τα λόγια μου με τα λόγια του Αγίου Πορφυρίου, εύχομαι πατρικώς την Εκκλησία μας να αγωνιστούμε την νέα χρονιά να γνωρίσουμε, εντός της να ζήσουμε, αυτήν να έχουμε ως βάση για την πορεία μας, να κρατηθούμε από τα άγια μυστήριά της και να πορευθούμε με αγάπη στον Θεό και τον συνάνθρωπο! Τότε όλα όσα είναι αγαθά και ωφέλιμα για την ζωή μας ο Χριστός μας θα μας τα δώσει!

Καλή κι ευλογημένη χρονιά, με υγεία, αδελφοί! Να έχετε πίστη, ελπίδα και αγάπη στην ζωή και στις οικογένειές σας!

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων