07/07/2022 07/07/2022 Στον Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής Χρυσηίδας μετέβη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων νήσων κ. Νεκτάριος, όπου και χοροστάτησε στον πανηγυρικό εσπερινό, πλαισιωμένος από ιερείς της περιοχής. Ο ιστορικός αυτός ιερός ναός, αν και είχε ξεκινήσει να λειτουργεί ως εξωκλήσι για την ευλόγηση των αγροτών της περιοχής, με την αστική ανάπτυξη της περιοχής...
07 Ιουλίου, 2022 - 22:14

Η εορτή της Αγίας Κυριακής στην Κέρκυρα

Διαδώστε:
Η εορτή της Αγίας Κυριακής στην Κέρκυρα

Στον Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής Χρυσηίδας μετέβη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων νήσων κ. Νεκτάριος, όπου και χοροστάτησε στον πανηγυρικό εσπερινό, πλαισιωμένος από ιερείς της περιοχής. Ο ιστορικός αυτός ιερός ναός, αν και είχε ξεκινήσει να λειτουργεί ως εξωκλήσι για την ευλόγηση των αγροτών της περιοχής, με την αστική ανάπτυξη της περιοχής έχει μετατραπεί σε ενοριακό ναό με πλούσιο πνευματικό και κοινωνικό έργο υπό την καθοδήγηση του πρωτοπρεσβυτέρου π. Ευάγγελου Κούτρα.

Κατά τον αρχιερατικό εσπερινό έψαλλε ο χορός της Σχολής εκκλησιαστικής μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως « ο Άγιος Αρσένιος», με χοράρχη τον διευθυντή αυτής, κ. Νικόλαο Μακρόπουλο και από το έτερον αναλόγιο ο εξ Αθηνών ιεροψάλτης του Ιερού Ναού Παναγίτσας Βουλιαγμένης κ. Γεώργιος Μηλιός. Υπήρξε μεγάλη συμμετοχή των ανθρώπων για να συμμετάσχουν στην ευλογημένη πανήγυρη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυριακής.

Ο Σεβασμιώτατος κατά την ομιλία του εστίασε την προσοχή των ανθρώπων σε τρία σημεία. Πρώτον ότι η Αγία Κυριακή ήταν γόνος ευσεβών γονέων οι οποίοι την μεγάλωσαν εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου κατά τον απόστολο Παύλο. Τις έδωσαν αρχές χριστιανικές και την εμψύχωσαν με την πίστη τον αναστάντα Κύριο μας. Και επειδή γεννήθηκε κατά την ημέρα της Κυριακής, Της έδωσαν το όνομα του αναστάντος Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Σήμερα εάν η κοινωνία μας πάσχει πνευματικά είναι η απουσία γονέων ευσεβών που εμπνέουν τα παιδιά τους στην εν Χριστώ ελευθερία. Μάλιστα δε όταν οι σύγχρονοι νεοέλληνες δεν έχουν βιώματα πίστεως και λατρείας στον Θεό και δεν αντιλαμβάνονται την κορυφαία ημέρα του Κυρίου μας δηλαδή την Κυριακή, σπαταλώντας τον χρόνο τους δήθεν για ξεκούραση σε έργα κοσμικά και εφ άρματα, τότε τα παιδιά δεν μπορούν να έχουν αξίες πνευματικές και αρχές στην ζωή τους όπως η μεγαλομάρτυς Κυριακή.

Δεύτερον· η Αγία Κυριακή εκτιμώντας την αγάπη του Χριστού την ανταπέδωσε σε Εκείνον ζώντας την αγνότητα, την εγκράτεια και την παρθενία, με αποτέλεσμα και όταν ακόμη πιέστηκε από τους δημίους της να προσκυνήσει τα είδωλα και μόνο η παρουσία Της ενώπιον των ειδώλων διελύθησαν και έγιναν χώμα και διεσκορπίσθει από τον άνεμο. Σήμερα οι νέοι μας οι οποίοι δεν έχουν ακούσει για την ζωή της εγκράτειας και της σωφροσύνης και της καθαρότητας, θεωρούν αυτή τη ζωή η οποία είναι γεμάτη από την Χάρι του Αγίου Πνεύματος ως άσκοπη, αλλά και οι γονείς ωθούν τα παιδιά τους στην φιλήδονη ζωή που το αποτέλεσμα είναι η διάλυση της προσωπικότητας των νέων ανθρώπων και η αποδόμηση από τα ιδανικά της ζωής τους.

Τρίτον · η Αγία Κυριακή ανήκει στο ανίσχυρο φύλο, ωστόσο η ζωή της είναι ανδρεία και η αντιμετώπισης όλων των καταστάσεων είναι με γενναιότητα. Για αυτήν την ανδρεία γυναίκα, ο σοφός παροιμιαστής την εκθειάζει και την ζωγραφίζει ως την τέλεια γυναίκα την οποία δημιούργησε ο Θεός. Την εργατική την ελεήμονα την στοργική σύζυγο την αφοσιωμένη μητέρα την λατρεία της στον Θεό. Τα σύγχρονα φεμινιστικά κινήματα παρουσιάζουν μία άλλη εικόνα για την σύγχρονη γυναίκα. Ωστόσο ο αληθινός ρόλος δεν είναι αυτή η εικόνα την οποία παρουσιάζουν, σε αντίθεση με την χριστιανή γυναίκα η οποία γνωρίζει τον ρόλο της και υπηρετεί τα ιδανικά της γυναικείας φύσεως της.

Η Αγία Κυριακή είχε το προνόμιο να έχει ευλογημένους γονείς να κρατήσει καθαρότητα στην ζωή της και να αντιλαμβάνεται ότι η γυναικεία φύση της, την κατέταξε μέσα από την ανδρειότητα του χαρακτήρα της και μέσα από την αγάπη της, στις μεγάλες μάρτυρες της εκκλησία μας.

Το πρωί στην θεία λειτουργία ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στην νεόδμητη Ιερά Μονή Αγίας Κυριακής Κουραμάδων, που κτήτορας της είναι ο πανοσιολογιότατος αρχιμανδρίτης π.Γαβριήλ Νικηφορίδης. Το πανέμορφο καθολικό της Ιεράς Μονής, αλλά και το σεβάσμιο καθίδρυμα το κατέκλεισε πλήθος προσκυνητών, έψαλλε δε ο χορός νέων υπό την διεύθυνση του καθηγητού βυζαντινής μουσικής π. Νεκταρίου Μπόκου. Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε και πάλι στο πρόσωπο της Αγίας Κυριακής, η οποία παρά την νεότητας της είχε εσωτερική πνευματική δύναμη, η οποία προήλθε από την αγάπη και αφοσίωση της στον εράσμιο νυμφίο της, Ιησού Χριστό και η εν Χριστώ ελευθερία η οποία απόκτησε, την ώθησε στο μαρτύριο στην εποχή των διωγμών, που οι άνθρωποι στερούνταν τις θρησκευτικής ελευθερίας και έκφρασης. Και οι σημερινές εποχές της ανελευθερίας και της πνευματικής χειραγώγησης, μόνο η αληθινή πίστη και η εν Χριστώ ελευθερία με την οποία μας δημιούργησε ο Θεός, μπορεί να απαλλαγεί ο σύγχρονος άνθρωπος από τα δεσμά της καθυπόταξης της νέας τάξης πραγμάτων. Ευχήθηκε στο τέλος ο Σεβασμιώτατος στον ηγούμενο και στην αδελφότητα της Ιεράς Μόνης να έχουν δύναμη και αντοχή στους σύγχρονους πειρασμούς που δοκιμάζεται η ανθρωπότητα.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων