11/02/2023 14/02/2023 Πανηγυρικά εορτάστηκε το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023 στην Κέρκυρα η μνήμη της συμπολιούχου Αγίας Θεοδώρας της Αυγούστας, της οποίας το ιερό σκήνωμα βρίσκεται τεθησαυρισμένο στον Μητροπολιτικό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης. Το πρωί της αγιωνύμου ημέρας τελέστηκαν ο Όρθρος και το Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναζαρέτ κ. Κυριακού και συνιερουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου...
11 Φεβρουαρίου, 2023 - 18:03
Τελευταία ενημέρωση: 14/02/2023 - 3:58

Η Κέρκυρα εόρτασε για την συμπολιούχο Αγία Θεοδώρα

Διαδώστε:
Η Κέρκυρα εόρτασε για την συμπολιούχο Αγία Θεοδώρα

Πανηγυρικά εορτάστηκε το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023 στην Κέρκυρα η μνήμη της συμπολιούχου Αγίας Θεοδώρας της Αυγούστας, της οποίας το ιερό σκήνωμα βρίσκεται τεθησαυρισμένο στον Μητροπολιτικό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης.

Το πρωί της αγιωνύμου ημέρας τελέστηκαν ο Όρθρος και το Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναζαρέτ κ. Κυριακού και συνιερουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου. Ο Μητροπολίτης Σισανίου ευλόγησε κατά το ειθισμένον της παραδόσεως την λεγόμενη «χειμωνική οπώρα», σε ανάμνηση θαύματος που τέλεσε ο Άγιος Βλάσιος, του οποίου τεμάχιο ιερού λειψάνου βρίσκεται τεθησαυρισμένο στον Ιερό Ναό και του οποίου η μνήμη συνεορτάζεται με την Αγία Θεοδώρα.

Προσφωνώντας τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες ο Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος εξέφρασε την χαρά της Μητροπόλεως και όλη την Κέρκυρα για την εορτή της συμπολιούχου του νησιού Αγίας Θεοδώρας της Αυγούστας, η οποία ήρθε μαζί με τον Άγιο Σπυρίδωνα στο νησί μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και ευλόγησε, συνεχίζει να ευλογεί και είναι πάντοτε συμβοηθός. Είναι ακεραία μαζί μας. Δέεται στον Σωτήρα Κύριό μας. Δέεται υπέρ όλου του πληρώματος της τοπικής Εκκλησίας, ασχέτως αν εμείς έχουμε δώσει το προβάδισμα στον Άγιο Σπυρίδωνα. Οι Άγιοι έχουν μεγάλη τιμή, δόξα και αξία, αντιδοξαζόμενοι από τον Θεό που εδόξασαν στην ζωή τους επί γης. Εξ αυτής της δόξης, όλοι οι άγιοι, εν οις και η Αγία Θεοδώρα, αντανακλούν στα ψυχές και στις καρδιές την δόξα την θεϊκή, την δόξα του Παναγίου Πνεύματος, ως κατοικητήριά του. Ευχαρίστησε τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ναζαρέτ και Σιατίστης για την ανταπόκριση στην πρόσκληση και την αγάπη που επιδεικνύουν στον τόπο της Κερκύρας.

Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιος, τέκνο πνευματικό του φιλαγίου αειμνήστου Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Σεραφείμ, αφού ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Κερκύρας για την ευγενή του πρόσκληση, τόνισε πως η Αγία Θεοδώρα επέδειξε φρόνημα αντιστασιακό. Η αντίστασή της δεν έχει να κάνει με τους σημερινούς αναρχικούς, οι οποίοι καταστρέφουν. Η αληθινή αντίσταση όμως δεν έχει βία. Αληθινοί αντιστασιακοί είναι οι  Χριστιανοί. Παράδειγμα τέτοιο είναι η Αγία Θεοδώρα. Αντιστάθηκε στην αμαρτία. Δεν υπέκυψε στον πειρασμό της καλοπέρασης, δεν νικήθηκε από την άνεση της εξουσίας, η οποία θα της έδινε την δυνατότητα να απολαύσει όπως και ό,τι ήθελε. Η ζωή της δεν ήταν απείραστη, αλλά καθαρή. Όπως τα δέντρα όταν σαρώνονται από τους ανέμους, ριζώνουν περισσότερο, έτσι και η Αγία. Υπήρξε ακόμη αντιστασιακή απέναντι στην λατρεία των ειδώλων της εποχής, απέναντι στην εικονομαχία. Δεν νικήθηκε από τις επιλογές της πολιτείας, η οποία θέλει συχνά την Εκκλησία υποταγμένη σ’ αυτήν, αλλά έδειξε ότι η πίστη στον αληθινό Θεό, στον Θεάνθρωπο Χριστό καθιστά την Εκκλησία όχι φιλανθρωπικό σωματείο, όχι παράρτημα του εκάστοτε υπουργείου υγείας, παιδείας, πολιτισμού, αλλά σώμα Χριστού, το οποίο δείχνει την αλήθεια της πίστης, αγιάζει τους ανθρώπους και τους φέρει σε κοινωνία με τον Χριστό, σώζοντάς τους από τον θάνατο. Η Αγία πάλεψε για την αλήθεια της πίστης και της παράδοσης και βοήθησε την Εκκλησία να βρει τον βηματισμό της στους καιρούς των διωγμών. Τέλος, επέδειξε την αντίσταση της σταυρικής αγάπης, η οποία εκφράζεται με την προσευχή, την ελεημοσύνη, την θαυματουργία, παρότι η εξουσία του κράτους στους καιρούς της την εξόρισε πραξικοπηματικά. Εντούτοις, δεν έχασε την αγάπη της για τον Θεό. Και συνεχίζει μέχρι και σήμερα να συντρέχει κάθε άνθρωπο. Γι’ αυτό και όλοι μας την παρακαλούμε να μας βοηθά να αντιστεκόμαστε στην αμαρτία, στις προκλήσεις των καιρών, στην φιλαυτία, στον καταναλωτισμό, την καλοπέραση. Να μας βοηθά να μένουμε σταθεροί στην πίστη των πατέρων μας, στα όσια και τα ιερά της φυλής μας, στις αξίες των προγόνων μας.

Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχαν η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Κράτσα, ο Βουλευτής κ. Γκίκας, Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων κ. Μερόπη Υδραίου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτριος Μεταλληνός, η νέα διοικητής του Νοσοκομείου Κέρκυρας κ. Εγγλεζοπούλου, καθώς και οι τοπικοί επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων