02/04/2024 02/04/2024 Το θέμα: «Μαζί: Σκέψεις για την οικογένεια» συζητήθηκε στην πέμπτη συνάντηση της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητρόπολης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης, την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024. Ομιλητής ήταν ο Ελευθέριος Ελευθεριάδης, Ψυχολόγος και συγγραφέας. Της ομιλίας προηγήθηκε μικρό θεατρικό και τρία τραγούδια από τα παιδιά του...
02 Απριλίου, 2024 - 17:33
Τελευταία ενημέρωση: 02/04/2024 - 17:19

Η πέμπτη συνάντηση της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητρόπολης Κερκύρας με θέμα «Μαζί: Σκέψεις για την οικογένεια»

Διαδώστε:
Η πέμπτη συνάντηση της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητρόπολης Κερκύρας με θέμα «Μαζί: Σκέψεις για την οικογένεια»

Το θέμα: «Μαζί: Σκέψεις για την οικογένεια» συζητήθηκε στην πέμπτη συνάντηση της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητρόπολης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης, την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024. Ομιλητής ήταν ο Ελευθέριος Ελευθεριάδης, Ψυχολόγος και συγγραφέας.

Της ομιλίας προηγήθηκε μικρό θεατρικό και τρία τραγούδια από τα παιδιά του κατηχητικού του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Υ. Θ. Σπηλαιωτίσσης Κερκύρας, με αφορμή την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητρόπολης Κερκύρας, Πρωτοπρεσβύτερος π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, έκανε στη συνέχεια μια μικρή παρουσίαση τον νέου βιβλίου του ομιλητή με τίτλο «ΜΑΖΙ».

Κατόπιν, ο ομιλητής ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριο για την πρόσκληση, τους υπευθύνος της Σχολής Γονέων αλλά και όλους όσοι βρέθηκαν σε αυτήν την εκδήλωση.

Ο κ. Ελευθεριάδης στάθηκε στα εξής σημεία, τονίζοντας ότι έτσι μπορεί μια οικογένεια να πορευτεί ισορροπημένα: ’’Πάνω από όλα το ζευγάρι’’. “Δεν φτάνει μόνο η αγάπη…Η αγάπη από μόνη της δεν αρκεί. Η αγάπη θέλει δουλειά. Δεν είναι απροϋπόθετη. Ο ομιλητής επεσήμανε ότι η νοοτροπία “ έτσι είμαι εγώ και σε όποιον αρέσει και δεν αλλάζω’’ είναι καταστροφική για τη σχέση. “Φτιάξε προϋποθέσεις” είναι ένα τέταρτο σημείο, ώστε το ζευγάρι να μπορεί να νιώθει καλά μέσα στη σχέση του.

Επίσης, πυρήνας των πάντων είναι η σχέση των γονέων. Οι γονείς είναι το κέντρο της ζωής των παιδιών τους. Τίποτα και κανείς δεν μπορεί ούτε να τους γκρεμίσει, ούτε να τους υποκαταστήσει. Το κακό μπορούν να το κάνουν από μόνοι τους, αποδομώντας οι ίδιοι τους εαυτούς τους. Εξάλλου, δεν υπάρχει ο τέλειος γονιός. Ο μόνος γονιός που υπάρχει είναι ο παρών γονιός. Αυτός που κάνει λάθη και παλεύει να τα διορθώσει. Αυτός που πέφτει και σηκώνεται. Αυτός που στύβει το κεφάλι του να βρίσκει κάθε φορά λύσεις.

Τέλος, ο ομιλητής επεσήμανε ότι η πορεία των παιδιών στη ζωή, κάποιες αποτυχίες τους δεν είναι προσωπικές αποτυχίες των γονέων, εφόσον αυτοί έχουν κάνει τον αγώνα τους για να τα μεγαλώσουν με αρχές και τα παιδιά εισπράττουν αγάπη. Τα παιδιά δεν μας ανήκουν. Τα παιδιά ανήκουν στο Θεό.Τα παιδιά δεν είναι προέκτασή μας. Είναι πρόσωπα ξεχωριστά, μοναδικά, τα οποία έχουν πλαστεί καθ’ ομοίωση και κατ’ εικόνα. Θα πέσουν, θα σφάλλουν, θα μετανιώσουν, θα σηκωθούν. Και πρέπει να περάσουν από τη διαδικασία αυτή για να ωριμάσουν. Χρέος των γονέων είναι να μην καταστήσουν τα παιδιά μικρούς τυράννους, αλλά να βάλουν όρια σ’ αυτά. Στον δρόμο αυτό πολύτιμη είναι η βοήθεια του πνευματικού πατέρα της οικογένειας και της εκκλησιαστικής ζωής.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Σεβασμιώτατος κ. Νεκτάριος ο οποίος ευχαρίστησε τον ομιλητή, για τον ζωντανό λόγο, τον λόγο πίστης και αυθεντικής αγάπης με τον οποίο ντύνει την επιστημονική του ιδιότητα και καθοδήγηση, ενώ τόνισε ότι η δομή της κοινωνίας μας αλλάζει και γι’ αυτό χρειάζεται επιστροφή στον Θεό και απομάκρυνση από τα υποκατάστατα. Είναι καιρός να ανασυγκροτήσουμε την σκέψη μας, τις επιθυμίες μας, το εγώ μας και να συνεργαστούμε όλοι, Εκκλησία, οικογένεια, σχολείο, άλλες δομές, ώστε τα παιδιά μας να ανατραφούν σωστά.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με έναν γόνιμο διάλογο που υπήρξε μεταξύ του ομιλητή και του κοινού όπου συντόνισε ο υπεύθυνος της Σχολής Γονέων, π. Σπυρίδων Τριαντάφυλλος.

Η έκτη και τελευταία συνάντηση της Σχολής Γονέων, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 και ώρα 11:30 το πρωί, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, με ομιλητή τον κ. Νίκο Σιδέρη, Ψυχίατρο-Ψυχαναλυτή και συγγραφέα και Θέμα «Τα παιδιά δεν θέλουν ψυχολόγο. Γονείς θέλουν».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων