05/11/2023 05/11/2023 Με την τέλεση του Αρχιερατικού Συλλείτουργου και στη συνέχεια της μεγαλόπρεπης λιτανείας του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής 5 Νοεμβρίου 2023 οι λατρευτικές εκδηλώσεις για την ανάμνηση της διάσωσης της νήσου από την πανώλη το 1673, κατόπιν υπερφυούς θαύματος του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος, όπως έχουν καθιερωθεί να γιορτάζονται την πρώτη...
05 Νοεμβρίου, 2023 - 15:10
Τελευταία ενημέρωση: 05/11/2023 - 15:16

Η συγκινητική παρουσία των πιστών στην λιτανεία για το θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα

Διαδώστε:
Η συγκινητική παρουσία των πιστών στην λιτανεία για το θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα

Με την τέλεση του Αρχιερατικού Συλλείτουργου και στη συνέχεια της μεγαλόπρεπης λιτανείας του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής 5 Νοεμβρίου 2023 οι λατρευτικές εκδηλώσεις για την ανάμνηση της διάσωσης της νήσου από την πανώλη το 1673, κατόπιν υπερφυούς θαύματος του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος, όπως έχουν καθιερωθεί να γιορτάζονται την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου (Πρωτοκύριακο).

Στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξήρχε Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, ενώ συλλειτούργησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σεμοκμέντι κ. Ιωσήφ, εκ του Πατριαρχείου Γεωργίας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Εγγρας Νεκτάριος, βοηθός του Πατριάρχου Σερβίας, ο Επίσκοπος Τσάλκα Γρηγόριος εκ της Απχαζίας και αυτός ιεράρχης του Πατριαρχείου Γεωργίας και ο οικείος Ποιμενάρχης Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, ο οποίος τόνισε ότι η γιορτή του Πρωτοκύριακου είναι η εποφειλόμενη ευγνωμοσύνη του Κερκυραϊκού λαού προς τον Άγιό του. Μπορεί να παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια η παράδοση της ευγνωμοσύνης προς τον Θεό, την Παναγία, τους Αγίους γενικά να χαλαρώνει, λόγω των νέων ηθών που τείνουν να επικρατήσουν. Δεν εξέλειπε βεβαίως η ελπίδα. Η πλειονότητα ωστόσο είναι απέναντι από την Εκκλησία. Δεν έρχονται να όμως να πούνε ξεκάθαρα ότι δεν αποδέχονται τους χριστιανούς, αλλά έρχονται με διάφορους τρόπους να μας δείξουν έναν άλλο τρόπο ζωής ξένον προς την ιστορία μας. Όμως εμείς θα επιμείνουμε ορθόδοξα και ελληνικά. Έχουμε πίστη και παράδοση. Δεν θα προδώσουμε. Δεν θα ανταλλάξουμε την πίστη των πατέρων μας. Θα αρνηθούμε να ισοπεδώσουμε τα πάντα. Και όλα αυτά σε μια εποχή στην οποία ο εγωισμός δημιουργεί πολέμους. Γι’ αυτό ας παρακαλούμε τον Άγιο Σπυρίδωνα να δίνει φώτιση, για να μπορέσουμε να ζήσουμε σε έναν κόσμο, όπως τον θέλει ο Θεός.

Η λιτανεία του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος

Ακολούθησε η μεγαλοπρεπής λιτανεία του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος, που τελείται όπως είναι καθιερωμένο στην κερκυραϊκή παράδοση με την συμμετοχή των Μητροπολιτών, του ιερού κλήρου, 5 φιλαρμονικών, των σχολείων της πόλης, των προσκόπων, των αρχόντων του τόπου και του λαού.

Έγιναν οι δύο καθιερωμένες δεήσεις: η μία στην είσοδο του Παλαιού Φρουρίου, παρακλητική και ευχαριστιακή στον Θεό για την ευλογία της παρουσίας του Αγίου Σπυρίδωνος, και η δεύτερη μπροστά στο παλάτι, στην οποία μίλησε καταλλήλως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Νεκτάριος, αφού ευχαρίστησε τους Μητροπολίτες και Επισκόπους που έλαβαν μέρος στην χαρά της τοπικής Εκκλησίας, τόνισε ότι η συγκινητική παρουσία του λαού του Θεού στην λιτάνευση του Αγίου αποδεικνύει ότι η πίστη είναι ζυμωμένη με τον Έλληνα Ορθόδοξο χριστιανό και ιδιαίτερα η τιμή και η προσκύνηση του Αγίου Σπυρίδωνα.

Όπως ανέφερε ο Σεβασμιώτατος, ο Άγιος Σπυρίδωνας μάς καλεί στην ασφαλή και βεβαία οδό της πίστεως και της σωτηρίας, μας καλεί να υπερβούμε τον θάνατο, την όποια διστακτικότητα που γεννούν οι καιροί μας. Ο λαός μας προσβλέπει στην ασφάλεια που δίνει η πίστη και μακάρι ο Άγιος να φωτίσει και τους ισχυρούς αυτού του κόσμου, οι οποίοι αφήνουν τον κόσμο να αναστατώνεται και να αιματοκυλιέται τόσο στον Βορά όσο και στην Μέση Ανατολή. Ευχήθηκε, τέλος, στους άρχοντες του τόπου να έχουν στον νου τους ότι ο λαός του Θεού τους εμπιστεύεται κατά άνθρωπον την ασφάλεια της πατρίδας και της κοινωνίας. “Άγιε του Θεού, πρέσβευε υπέρ ημών, και ρύσαι τον κόσμον και τον λαόν σου εκ του αίματος του πολέμου”, κατέληξε προσευχητικά ο Μητροπολίτης κ. Νεκτάριος.

Με την επιστροφή της λιτανείας στον ναό, ολοκληρώθηκαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις.

 

  

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων