31/10/2023 31/10/2023 Γενική ιερατική σύναξη διεξήχθη το πρωί της Τρίτης 31 Οκτωβρίου 202 στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Κερκύρας, στα πλαίσια της ποιμαντικής μέριμνας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, για την κατάρτιση των κληρικών της τοπικής Εκκλησίας. Στη σύναξη ομιλητής ήταν ο Πρωτ. Χρήστος Κούρτης, Φιλόλογος και θεολόγος, υπεύθυνος νεότητος της...
31 Οκτωβρίου, 2023 - 20:50
Τελευταία ενημέρωση: 31/10/2023 - 20:57

Ιερατική Σύναξη στην Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας

Διαδώστε:
Ιερατική Σύναξη στην Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας

Γενική ιερατική σύναξη διεξήχθη το πρωί της Τρίτης 31 Οκτωβρίου 202 στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Κερκύρας, στα πλαίσια της ποιμαντικής μέριμνας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, για την κατάρτιση των κληρικών της τοπικής Εκκλησίας.

Στη σύναξη ομιλητής ήταν ο Πρωτ. Χρήστος Κούρτης, Φιλόλογος και θεολόγος, υπεύθυνος νεότητος της Ιεράς Μητρόπολης Γρεβενών. Ο ομιλητής ανέπτυξε το θέμα «Τα πάντα είναι κατήχηση» και τόνισε ότι στην εποχή στην οποία θριαμβεύουν η μηχανή και η εικόνα ο κληρικός καλείται να καταδείξει τη διάσταση της ζωής που διαφεύγει από τις εντυπώσεις με τις οποίες τροφοδοτούνται οι άνθρωποι: ότι η πορεία μας είναι σταυροαναστάσιμη και χωρίς την παρουσία του Χριστού τίποτε δεν μπορεί να κρατήσει. Χρέος του κληρικού είναι να συναντήσει ο ίδιος τον Χριστό και να βοηθήσει τους ανθρώπους να οδηγηθούν στην οδό του φωτός.

Ο κληρικός κατηχεί με το παράδειγμά του, που γίνεται ζώσα διδασκαλία. Κι επειδή ο άνθρωπος είναι υπό διαμόρφωσιν, αν διαπιστώσω τον πόνο του κληρικού για την πνευματική πρόοδο του λαού του, για την παρουσίαση της αλήθειας, αν δει τον κληρικό να βάζει αρχή μετανοίας καθημερινά, να είναι ιεροπρεπής κάθε στιγμή της ζωής του, να καλλιεργεί τον εαυτό του, να ζει μια φλόγα επανάστασης εναντίον του νωθρού εαυτού, να νικά την εκκοσμίκευση, η οποία συνίσταται στο να μην είναι ο Χριστός το κέντρο της ζωής μας, τότε τα πάντα γίνονται κατήχηση.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Νεκτάριος, αφού ευχαρίστησε τόσο τον Μητροπολίτη Γρεβενών κ. Δαβίδ για την άδεια που παρείχε, όσο και τον ομιλητή για την εμπνευσμένη εισήγησή του, η οποία διανθίστηκε από παραδείγματα ποιμαντικής εμπειρίας, τόνισε την ανάγκη του επανευαγγελισμού στους καιρούς μας, καθότι υπάρχει έλλειψη επιγνώσεως της αληθείας του Θεού.

Ζήτησε από τους ιερείς να μοιάσουν με τον Τίμιο Πρόδρομο, ο οποίος κατεδείκνυε τον Χριστό λέγοντας «ίδε ο αμνός του Θεού». Αυτό κάνει ο κληρικός ότι οι άνθρωποι τον βλέπουν να εργάζεται τον καλόν αγώνα, να μαρτυρεί περί της αναστάσεως και να μη μένει στην οδό του θανάτου, να κάνει τους πάντες να νιώθουν ότι βρισκόμαστε εν χειρί Θεού και αν διαφυλάττει, ταυτόχρονα, και έναν υγιή και αυθεντικό πατριωτισμό με την πίστη, ώστε η πατρίδα μας να κρατήσει την παράδοση και την ταυτότητά της.

Ακολούθησε γόνιμος διάλογος και ο ομιλητής απάντησε στις ερωτήσεις των πατέρων της Μητροπόλεως, οι οποίοι έθεσαν και τους δικούς τους προβληματισμούς.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων