06/03/2023 06/03/2023 Η Κυριακή της Ορθοδοξίας στην Κέρκυρα εορτάστηκε, αφού στον ιερό μητροπολιτικό Ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης, είναι αποθησαυρισμένο το άφθαρτο ιερό λείψανο της Αγίας Θεοδώρας της Αυγούστας, η οποία συνεκάλεσε την Σύνοδο του 842 μ.Χ., όπου και έληξε το θέμα της εικονομαχίας. Το ιερό λείψανο της, καθιερώθηκε να λιτανεύεται την πρώτη Κυριακή των Νηστειών, και...
06 Μαρτίου, 2023 - 8:16
Τελευταία ενημέρωση: 06/03/2023 - 8:19

Κέρκυρα: Λιτάνευση του ιερού λειψάνου της Αγίας Θεοδώρας της Αυγούστας

Διαδώστε:
Κέρκυρα: Λιτάνευση του ιερού λειψάνου της Αγίας Θεοδώρας της Αυγούστας

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας στην Κέρκυρα εορτάστηκε, αφού στον ιερό μητροπολιτικό Ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης, είναι αποθησαυρισμένο το άφθαρτο ιερό λείψανο της Αγίας Θεοδώρας της Αυγούστας, η οποία συνεκάλεσε την Σύνοδο του 842 μ.Χ., όπου και έληξε το θέμα της εικονομαχίας.

Το ιερό λείψανο της, καθιερώθηκε να λιτανεύεται την πρώτη Κυριακή των Νηστειών, και εις το κέντρο της Πόλεως ( Πλακάδο Αγίου) να αναγιγνώσκεται το απόσπασμα του συνοδικού τόμου της Οικουμενικής Συνόδου.

Λιτάνευση του λειψάνου της Αγίας Θεοδώρας της Αυγούστας

Κατά την Θεία Λειτουργία ως και την ιερά λιτάνευση, προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, συμμετείχαν οι βουλευτές της Κέρκυρας κ. Γκίκας και κ. Μπιάγκης, η Περιφερειάρχης κ. Ρόδη Κράτσα, η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας κ. Μερόπη Υδραίου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Μεταλληνός, αντιπεριφερειάρχες, αντιδήμαρχοι, και άλλοι εκπρόσωποι των στρατιωτικών και πολιτικών αρχών του τόπου μας.

Στην λιτανεία συμμετείχαν πολλοί ιερείς της Πόλεως και των περιχώρων. Μετά την προσφώνηση του Μητροπολίτου προς τον λαό και τις αρχές του τόπου, υπογράμμισε ότι η σημερινή λιτανεία έχει να κάνει με την Δοξολογία στον Τριαδικό Θεό, ο οποίος είναι η κεφαλή της εκκλησίας ,την οποία εμπιστεύθηκε στα μέλη της ως το σώμα αυτής. Παρεδόθη η εκκλησία ακαινοτόμητη και απαράμιλλη, ως είδον οι προφήτες, ως εκήρυξαν οι Απόστολοι, και ως εδίδαξεν η Εκκλησία.

Το ψεύδος, το οποίο χρησιμοποιήθηκε διαμέσου των αιώνων προκειμένου να την σπιλώσει και να την συκοφαντήσει διελύθη, και η αλήθεια έλαμψε εις τον κόσμο, διότι η αλήθεια είναι ο ίδιος ο θεός, ο οποίος είναι και το κέντρο της εκκλησίας μας.

Να μείνουμε εδραίοι στην παράδοση

Ο Σεβασμιώτατος προέτρεψε τον λαό του Θεού, να μείνουμε εδραιωμένοι στην Παράδοση και την Αλήθεια της Εκκλησίας μας, έτσι ώστε το συνεχιζόμενο ψεύδος και η συκοφαντία εναντίον της εκκλησίας, να προσκρούει επάνω στον ακρογωνιαίο λίθο που είναι ο Χριστός.

Κάλεσε τον λαό του Θεού να προσευχηθούμε για την ανάπαυση των ψυχών, των βιαίως φονευθέντων αδελφών μας στο φοβερό δυστύχημα, το οποίο συνέβη εις τη περιοχή των Τεμπών. Ετέλεσε Τρισάγιο εις την μνήμη των, και εκρατήθη ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των φονευθέντων.

Κατά την Θεία Λειτουργία, απευθυνόμενος ο Σεβασμιώτατος προς το εκκλησίασμα, έλαβε αφορμή από το Ευαγγελικό ανάγνωσμα, όπου ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός, εκάλεσε τους πρώτους μαθητές στο Αποστολικό αξίωμα. Εις δε τον διάλογο που είχε μετά του Ναθαναήλ, στον θαυμασμό του Ναθαναήλ για το πρόσωπο του Κυρίου, ο ίδιος απάντησε «μείζω τούτων ὄψει».

Ο άδολος Ισραηλίτης ωστόσο, όσο κι αν τάνυσε της φτερούγες της φαντασίας του, δεν κατόρθωσε να κατανοήσει αυτόν τον λόγο του Ιησού Χριστού.

Μια χούφτα μαθητών , οι οποίοι έγιναν οι Απόστολοι, ήταν η πρώτη εκκλησία. Και το μεγαλείο της Εκκλησίας του Χριστού μας, που έχει απλωθεί σε όλο τον κόσμο, δεν θα μπορούσε να το συλλάβει ο Ναθαναήλ αλλά και ο καθένας μας τότε.

Η Εκκλησία του Χριστού μας, μεγαλύνθηκε μέσα από αντιξοότητες και δυσκολίες, μέσα από διωγμούς και μαρτύρια, μέσα από τις συκοφαντίες και τον αποπροσανατολισμό των ανθρώπων της. Μέσα από τις ποικίλες ιδεολογίες των εποχών, η εκκλησία μας αντιστάθηκε, και η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί με το ψεύδος και την συκοφαντία, διότι η αλήθεια είναι ο ίδιος ο Χριστός.

Η Εκκλησία μας από την πρώτη στιγμή στάθηκε αρωγός σε όλους τους ανθρώπους, στους κατατρεγμένους και λαβωμένους από τους μεγάλους παγκοσμίους πολέμους, από την φτώχεια και την δοκιμασία που κατά καιρούς μαστίζει την ανθρωπότητα.

Ενστάλαξε στις αγνές ψυχές των νέων ανθρώπων, το νάμα της Πίστεως και της ελπίδος. Μίλησε με παρρησία στους αντιτιθεμένους στην πίστη του αληθινού Θεού μας.

Στήριξε τους φυλακισμένους. Η εκκλησία μας πρωτοστάτησε σε έργα ευποιίας, φιλανθρωπίας, μα πάνω από όλα σε έργα αγάπης, προκειμένου να οικοδομήσει πνευματικά το ποίμνιο της.
Τα λυσσαλέα κύματα των κατά καιρούς διωκτών της δεν σταμάτησαν και δεν θα σταματήσουν. Ο Ιερός Χρυσόστομος υπενθυμίζει ότι « ἡ Ἐκκλησία Πολεμουμένη νικᾶ, ὑβριζομένη λαμπροτέρα καθίσταται. Δέχεται τραύματα καὶ οὐ καταπίπτει ὑπὸ τῶν ἐλκών. Κλυδωνίζεται, ἂλλ’ οὐ καταποντίζεται. Χειμάζεται, ἀλλὰ ναυάγιον οὒχ ὑπομένει. Παλαίει, ἂλλ’ οὒχ ἡττᾶται. Πυκτεύει ἂλλ’ οὐ νικᾶτα, Μαινέσθω ή θάλασσα, πέτραν διαλύσαι, ου δύνανται. Έγειρέσθω τα κύματα, του Ιησού το πλοίον καταποντήσαι, ουκ ισχύει, Λύσσον τον πόλεμον ινα μη καταλύση σου την δύναμιν, ουδέν εκκλησίας δυνατότερον άνθρωπε».

Η Εκκλησία συνεχίζει να κηρύσσει το Ευαγγέλιο της αδελφοσύνης και της ισότητας μεταξύ των εξαγριωθέντων υπό του πλούτου εκατομμυριούχων και των υπό της πείνας μαραινομένων φτωχών.
Ανάβει τέλος τον πυρσό της αγάπης, τον φάρο της ελπίδας μέσα στον πολυκύμαντο ωκεανό της ζωής, και συνεχίζει την θριαμβευτική της πορεία άτρωτη από τα φαρμακερά βέλη των φανατισμένων εχθρών της.

Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε αυτή η ημέρα της δόξης και του θριάμβου της Εκκλησίας μας να αποτελέσει την παρηγοριά και την δύναμη στον προσωπικό μας αγώνα, προκειμένου να υπερβαίνουμε καθημερινά, τα λυσσαλέα χτυπήματα των διαχρονικών εχθρών της.

Ευχήθηκε Χρόνια Πολλά και στους εκπροσώπους των αρχών του τόπου, αλλά πάνω απ όλα στο λαό του Θεού, που είχαν κατακλύσει τον ιερό Μητροπολιτικό Ναό.

Το εσπέρας τελέστηκε ο Β΄ κατανυκτικός εσπερινός στο Ιερό προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος, με ομιλητή τον Σεβασμιώτατο, ο οποίος αναφέρθηκε ξανά στο σπουδαίο θέμα περί εκκλησίας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων