27/09/2023 28/09/2023 Μέσα σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε το πρωί της Τετάρτης 27 Σεπτεμβρίου 2023 στην Ιερά Μονή Πλατυτέρας στην Κέρκυρα, όπου και ο τάφος του, επιμνημόσυνη δέηση για τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια, καθώς αυτή την ημέρα συμπληρώνονται 192 χρόνια από την δολοφονία του στις 27 Σεπτεμβρίου 1831 στο Ναύπλιο, έξω από το Nαό του...
27 Σεπτεμβρίου, 2023 - 21:16
Τελευταία ενημέρωση: 28/09/2023 - 2:34

Κέρκυρα: Μνημόσυνο για τον Ιωάννη Καποδίστρια στη γενέτειρα του

Διαδώστε:
Κέρκυρα: Μνημόσυνο για τον Ιωάννη Καποδίστρια στη γενέτειρα του

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε το πρωί της Τετάρτης 27 Σεπτεμβρίου 2023 στην Ιερά Μονή Πλατυτέρας στην Κέρκυρα, όπου και ο τάφος του, επιμνημόσυνη δέηση για τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια, καθώς αυτή την ημέρα συμπληρώνονται 192 χρόνια από την δολοφονία του στις 27 Σεπτεμβρίου 1831 στο Ναύπλιο, έξω από το Nαό του Αγίου Σπυρίδωνα.

Τη δέηση τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, ενώ συμμετείχαν σε αυτήν η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων κ. Μερόπη Υδραίου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Μεταλληνός, αλλά και η εκπαιδευτική κοινότητα του τόπου, με επικεφαλής τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων κ. Πέτρο Αγγελόπουλο, τον Προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Χάρη Αλαμάνο, και μαθητές και μαθήτριες από τα σχολεία της περιοχής.

Απευθυνόμενος προς τη νεότητα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Νεκτάριος τόνισε ότι βασικοί πυλώνες αναφοράς της ζωής και του έργου του Ιωάννη Καποδίστρια ήταν η Ορθοδοξία και η εθνική ανεξαρτησία.

Γι’ αυτό το έργο του, στηριγμένο στην ανιδιοτέλεια και τη αγάπη, υπήρξε πρωτοπόρο και μοναδικό, καθώς ο Καποδίστριας οργάνωσε θεσμικά το ανεξάρτητο ελληνικό κράτος, θέλησε αυτό να έχει παιδεία στηριγμένη στην ελληνορθόδοξη παράδοση, ενώ η ελευθερία της πατρίδας ήταν ο μείζων στόχος του. Είναι καιρός, ως λαός να ξαναβρούμε με γνώμονα την πολιτική και πνευματική παρακαταθήκη του Ιωάννη Καποδίστρια, το μέτρο των διαχρονικών πνευματικών, ηθικών και θρησκευτικών αξιών μας, ώστε να κρατήσουμε την ανεξαρτησία μας τόσο κοινωνικά, όσο και πολιτισμικά.

Αντιφώνησε, εκ μέρους της εκπαιδευτικής κοινότητας, η κ. Σοφία Καζιάνη, Υποδιευθύντρια του Σχολικού Κέντρου Μαντουκιού.

Μετά την εκδήλωση αυτή ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Νεκτάριος επισκέφθηκε την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, όπου τέλεσε αγιασμό, με την ευκαιρία της έναρξης του νέου σχολικού έτους.

Απευθυνόμενος προς τον Περιφερειακό Διευθυντή κ. Αγγελόπουλο και τα στελέχη της εκπαίδευσης, ο Μητροπολίτης Κέρκυρας επεσήμανε ότι ο αγιασμός είναι έκφραση και βίωση της χάριτος του Θεού που φωτίζει τον άνθρωπο, τον οδηγεί στην οδό της αρετής, της αγάπης, της προσφοράς για τον συνάνθρωπο και καθιστά την παιδεία και την μόρφωση βάση για γνήσια καλλιέργεια της ψυχής.

Η απουσία του πνευματικού φωτός που έρχεται από την πίστη γεννά σκοτάδι στον νου του ανθρώπου, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρείται από τους λογισμούς του. Την αγάπη τότε την αντικαθιστά η κακία. Την προσφορά η πλεονεξία. Την ανοιχτότητα του νου ένα πνεύμα κλειστό και εγωκεντρικό.

Γι’ αυτό και είναι σπουδαίο το ότι η εκπαιδευτική κοινότητα επιζητεί την συνέργεια του Θεού στον αγώνα για παιδεία και φώτιση.

Ευχαρίστησε, τέλος, τον κ. Αγγελόπουλο για την εξαιρετική συνεργασία και συμπόρευση των τελευταίων χρόνων και ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά.

Ο κ. Αγγελόπουλος αντιφώνησε ευχαριστώντας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Νεκτάριο για το ότι η Εκκλησία βρίσκεται πάντοτε δίπλα στο πλευρό της εκπαιδευτικής κοινότητας και συνεργάζεται στο αγαθό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το πρότυπο του Ιωάννη Καποδίστρια και το μεγάλο «αν» – 192 χρόνια από τη δολοφονία του πρώτου Έλληνα Κυβερνήτη

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων