01/11/2020 01/11/2020 Εντός του Ιερού Ναού, λόγω της πανδημίας, και με τήρηση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, έγινε το πρωί της Κυριακής 1ης Νοεμβρίου η λιτάνευση του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος, για την ανάμνηση του θαύματος με το οποίο ο Άγιος διέσωσε το νησί από την πανώλη το 1673. Στη λιτανεία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...
01 Νοεμβρίου, 2020 - 19:00
Τελευταία ενημέρωση: 01/11/2020 - 19:15

Κέρκυρα-Πρωτοκύριακο: Εντός του Αγ. Σπυρίδωνος η λιτανεία του σκηνώματός του

Διαδώστε:
Κέρκυρα-Πρωτοκύριακο: Εντός του Αγ. Σπυρίδωνος η λιτανεία του σκηνώματός του

Εντός του Ιερού Ναού, λόγω της πανδημίας, και με τήρηση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, έγινε το πρωί της Κυριακής 1ης Νοεμβρίου η λιτάνευση του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος, για την ανάμνηση του θαύματος με το οποίο ο Άγιος διέσωσε το νησί από την πανώλη το 1673.

Στη λιτανεία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, ο οποίος, γονυπετής, διάβασε εκτός από την ευχή της λιτανείας και ειδική δέηση για την απαλλαγή του κόσμου από τον κορωνοϊό.

Στο κήρυγμα της θείας λειτουργίας ο κ. Νεκτάριος στάθηκε σε δύο αποσπάσματα από την υμνογραφία της εορτής. Το πρώτο αναφέρει ότι «την νεκράν ώσπερ ζώσαν επηρώτας δι’ αγάπην Θεού», αναφερόμενος στο θαύμα του διαλόγου του με την νεκρή του κόρη για την ανεύρεση του ενέχυρου, που κάποια γυναίκα της είχε εμπιστευθεί. Αυτό έγινε, διότι η αγάπη του Αγίου για τον Θεό ήταν απλή, αλλά πλουσία. Το δεύτερο είναι το «όφιν δε μετέβαλες εις χρυσόν, ο πενίαν ασκών», και αναφέρεται στην μεταμόρφωση του φιδιού σε χρυσάφι και αυτό ενδεικτικό της αγάπης που ο Άγιος άσκησε και έζησε ως διάκονος του Θεού. Παρότι ο ίδιος αγάπησε την πενία και έζησε εν αυτή, ζήτησε την χάρη του Θεού ώστε ο λαός του να μην πεινά και να μπορεί να επιβιώνει. Και ο Θεός άκουσε τις προσευχές του.

Ο κ. Νεκτάριος επεσήμανε ότι «ο άγιός μας μάς δείχνει μία οδό που εν πολλοίς την λησμονούμε, όπως έκανε και ο πλούσιος της ευαγγελικής περικοπής, ο οποίος περιφρόνησε τον φτωχό Λάζαρο και την διδασκαλία του Ευαγγελίου». «Χρειαζόμαστε μίμηση του αγίου Σπυρίδωνος στην οδό της αγάπης». Στην οδό της ευσπλαχνίας και της ελεημοσύνης. Γνώμονας στη ζωή μας σήμερα είναι το συμφέρον, το ίδιον όφελος και γι’ αυτό προσβαλλόμεθα από τον πάσης λογής ιόν, όχι μόνο της επιδημίας, αλλά και αυτός του πνευματικού και ψυχικού θανάτου, τον οποίο και υπέστη και ο πλούσιος της παραβολής. Ξεχνούμε ότι ο θάνατος θα έρθει και ότι δεν μπορούμε να τον ξεγελάσουμε. Ο άγιος Σπυρίδων πίστεψε στο βραχύ της ζωής, πίστεψε στο αμέτρητο της αγάπης και δεν ζήτησε καμία ανταμοιβή στην δική του πορεία, αλλά προσέφερε τα πάντα στον Θεό και στον πλησίον.

Ο κ. Νεκτάριος εξέφρασε τη συγκίνησή του, διότι παρά τις δυσκολίες η Κέρκυρα τιμά τον Άγιο. Χαιρέτησε μάλιστα και όσους απανταχού της γης παρακολούθησαν την λειτουργία και την λιτανεία με τη βοήθεια της διαδικτυακής μετάδοσης της Ιεράς Μητροπόλεως και όσων καναλιών πήραν δωρεάν εικόνα από τον ναό του Αγίου Σπυρίδωνος.

Στην λιτάνευση συμμετείχαν ο βουλευτής κ. Γκίκας, η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας κ. Μερόπη Υδραίου, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Μελίτα Ανδριώτη, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Μεταλληνό, εκπρόσωποι των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών του τόπου και αριθμός πιστών σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα.

Στις δύο εξόδους του ναού παιάνισαν οι Φιλαρμονικές της Κέρκυρας, η Παλαιά, η «Μάντζαρος» και η «Καποδίστριας».

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων