28/04/2021 28/04/2021 Σύσκεψη έγινε το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης 28 Απριλίου 2021 στην Αστυνομική Διεύθυνση Κέρκυρας, στην οποία, εκτός του Αστυνομικού Διευθυντή κ. Ματθαίου Γιαννούλη, συμμετείχαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας κ. Δημήτρης Μεταλληνός, οι πρόεδροι των τριών Φιλαρμονικών της πόλεως Κερκύρας, καθώς και...
28 Απριλίου, 2021 - 15:53
Τελευταία ενημέρωση: 28/04/2021 - 18:43

Κέρκυρα: Το πρωί της Κυριακής η Ακολουθία της Αναστάσεως

Διαδώστε:
Κέρκυρα: Το πρωί της Κυριακής η Ακολουθία της Αναστάσεως

Σύσκεψη έγινε το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης 28 Απριλίου 2021 στην Αστυνομική Διεύθυνση Κέρκυρας, στην οποία, εκτός του Αστυνομικού Διευθυντή κ. Ματθαίου Γιαννούλη, συμμετείχαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας κ. Δημήτρης Μεταλληνός, οι πρόεδροι των τριών Φιλαρμονικών της πόλεως Κερκύρας, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη εν όψει της Μεγάλης Παρασκευής, του Μεγάλου Σαββάτου και της Κυριακής του Πάσχα.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος, μετά τη σύσκεψη, έστειλε προς τους ιερείς της Μητροπόλεως εγκύκλιο, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:

Εφιστάται η προσοχή στην τήρηση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας. Η τοπική Εκκλησία, κλήρος και λαός, θα δείξει για μία ακόμη φορά, την υπευθυνότητα που χρειάζεται, ώστε και το Πάσχα να εορταστεί, με την λιτότητα των περιορισμών, αλλά και το θρησκευτικό συναίσθημα του λαού να τονωθεί.

Η περιφορά των επιταφίων το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής θα γίνει αυστηρά πέριξ των ιερών ναών. Κατ’ αυτήν θα συμμετάσχουν ο φέρων τον σταυρό, οι ιεροψάλτες, ο ιερέας και οι επίτροποι, καθώς και όσοι φέρουν τον Επιτάφιο. Οι πιστοί θα παραμείνουν στις θέσεις τους και δεν θα συνοδεύσουν τον Επιτάφιο στην μικρή περιφορά. Εννοείται ότι δεν θα συμμετάσχουν οι φιλαρμονικές, τα σχολεία, οι πρόσκοποι, όπως συνηθίζεται, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Δεν θα περάσουν από το Λιστόν οι επιτάφιοι των ναών της παλαιάς πόλεως, αλλά θα περιοριστούν αυστηρά στο τετράγωνο των οδών που περικλείουν τους ναούς. Στους ναούς που υπάρχει αύλειος χώρος, η περιφορά θα γίνει εκεί.

Μικρά τμήματα των Φιλαρμονικών θα παιανίσουν τιμής ένεκεν στον επιτάφιο του Μητροπολιτικού Ναού, εκτός όμως της εκκλησίας και εν στάσει, με απόλυτη τήρηση των προβλεπόμενων αποστάσεων, ενώ όσοι πιστοί θα είναι παρόντες, με τα μέτρα ασφαλείας που θα μεριμνήσει για να τηρηθούν η Αστυνομική Διεύθυνση Κέρκυρας, δεν θα μετακινηθούν. Η περιφορά θα είναι λιτή, όπως προβλέπει η ΚΥΑ.

Το Μέγα Σάββατο στις 9 το πρωί, επειδή ο επιτάφιος του Αγίου λιτανεύεται κατά την παράδοση τότε, συνοδευόμενος από το ιερό σκήνωμα του Αγίου, σε ανάμνηση του θαύματος διασώσεως της νήσου από την σιτοδεία, η περιφορά θα είναι λιτή, πέριξ του ιερού προσκυνήματος, χωρίς την συμμετοχή χορωδίας, αλλά μόνο με την ψαλμωδία των ιερέων. Μικρά τμήματα των Φιλαρμονικών, όπως και την Κυριακή των Βαΐων, θα αποδώσουν τιμές.

Αναφορικά με την Ανάσταση, ο κ. Νεκτάριος, κατ’ άκραν οικονομίαν και σύμφωνα με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου και την ΚΥΑ, έδωσε την άδεια όσες ενορίες θέλουν να τελέσουν την παννυχίδα της Αναστάσεως ή και την Θεία Λειτουργία, κατά το πρόγραμμα της Ιεράς Συνόδου, ήτοι 8 μ.μ. Παννυχίδα, 9 μ.μ. Τελετή Αναστάσεως και στην συνέχεια Όρθρος και Θεία Λειτουργία. Δεν θα χτυπήσουν όμως οι καμπάνες. Στις 12 τα μεσάνυχτα, όλες οι ενορίες της παλαιάς πόλεως θα χτυπήσουν πανηγυρικά, αναστάσιμα, αλάρμα, όπως συνηθίζεται στην Κέρκυρα, την κανονική δηλαδή ώρα του «Χριστός Ανέστη», παρότι θα έχουν τελειώσει οι ακολουθίες.

Ο κ. Νεκτάριος θα τελέσει την ακολουθία της Αναστάσεως με όλο το τυπικό της (παννυχίδα, «Χριστός Ανέστη», Όρθρος, Θεία Λειτουργία) το πρωί της Κυριακής του Πάσχα και ώρα 6.30 π.μ. Το ίδιο έχουν την δυνατότητα να κάνουν και όσοι από τους ιερείς το επιθυμούν, σε συνεννόηση με τα εκκλησιαστικά συμβούλια και τους ενορίτες τους, τηρώντας την ακρίβεια της εκκλησιαστικής τάξης.

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας απευθύνει έκκληση σε όλο τον ευσεβή κερκυραϊκό λαό να τηρήσει την νηστεία του Μεγάλου Σαββάτου, η οποία είναι αυστηρή, αλάδωτη, και να μην καταλυθεί η νηστεία μετά την πρώτη Ανάσταση το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, αλλά να παραμείνουν οι άνθρωποι νηστεύοντες καθόλη την ημέρα, προετοιμαζόμενοι για το Πάσχα.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει την Αστυνομική Διεύθυνση Κέρκυρας και τον διοικητή κ. Ματθαίο Γιαννούλη για την εξαιρετική συνεργασία, η οποία έχει βοηθήσει ώστε τα έθιμα του τόπου, με τους δεδομένους περιορισμούς για την προστασία της δημόσιας υγείας που είναι απαραίτητοι, να τηρηθούν φέτος, αλλά και όσοι συμμετέχουν στις εκκλησιαστικές εκδηλώσεις να αισθάνονται ασφαλείς.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων