24/03/2024 24/03/2024 Με την λιτάνευση του σκηνώματος της Αγίας Θεοδώρας, της αυτοκράτειρας που αναστήλωσε τις ιερές εικόνες, εορτάστηκε η Κυριακή της Ορθοδοξίας στην Κέρκυρα. Στον Μητροπολιτικό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης, όπου φυλάσσεται το ιερό σκήνωμα της Αγίας, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου. Κατά την Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος...
24 Μαρτίου, 2024 - 16:57
Τελευταία ενημέρωση: 24/03/2024 - 17:00

Κερκύρας Νεκτάριος: Η Εκκλησία παραμένει η νέα κιβωτός καλώντας τους ανθρώπους να εισέλθουν σ’ αυτήν

Διαδώστε:
Κερκύρας Νεκτάριος: Η Εκκλησία παραμένει η νέα κιβωτός καλώντας τους ανθρώπους να εισέλθουν σ’ αυτήν

Με την λιτάνευση του σκηνώματος της Αγίας Θεοδώρας, της αυτοκράτειρας που αναστήλωσε τις ιερές εικόνες, εορτάστηκε η Κυριακή της Ορθοδοξίας στην Κέρκυρα. Στον Μητροπολιτικό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης, όπου φυλάσσεται το ιερό σκήνωμα της Αγίας, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.

Κατά την Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος κ. Νεκτάριος, μιλώντας προς τους πιστούς, υπενθύμισε τόσο τον λόγο του Κυρίου ότι «πύλαι Άδου ου κατισχύσουσιν της Εκκλησίας», όσο και τον λόγο του ιερού Χρυσοστόμου ότι «ουδέν της Εκκλησίας του Χριστού δυνατώτερον. Ευκολώτερον τον ήλιον σβησθήναι ή την Εκκλησίαν εκθεμελιώσαι» και τόνισε ότι ζούμε την Εκκλησία ως ουρανό, ως βασιλεία του Θεού, που συνεχίζεται στην αιωνιότητα, στον μέλλοντα αιώνα, χωρίς την κακεντρέχεια, την διαβολή, την μεταπτωτική κατάσταση που τυραννούνε σ’ αυτήν εδώ τη ζωή τον οποιονδήποτε άνθρωπο με την αμαρτία, την πτώση, τη φθορά, τον θάνατο. Εκεί θα υπάρχει η χαρά της βασιλείας και της θέας του προσώπου του Θεού.

Αυτή την Εκκλησία τιμά η πίστη μας σήμερα. Πολλοί επιχείρησαν έναν ανίερο πόλεμο και αγώνα, για να κατεδαφίσουν την Εκκλησία του Χριστού. «Προς κέντρα όμως λακτίζει» όποιος επιχειρεί να τα βάλει με τον Θεό και την Εκκλησία, καθώς καθίσταται θεομάχος. Όμως οι θεομάχοι σβήνουν από το προσκήνιο, όπως χάθηκαν οι αυτοκράτορες που προκάλεσαν εκατόμβες μαρτύρων, εκείνοι, που επί 120 χρόνια πολέμησαν τις ιερές εικόνες, ενώ ούτε το δυτικό πνεύμα, παρότι επιχείρησε και επιχειρεί, έχει καταφέρει να υποτάξει την καθ’ ημάς Ανατολή. Ούτε όμως και όσοι στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, παρά τους διωγμούς, τις εξορίες, τα μαρτύρια, τις καταστροφές των ναών, μπόρεσαν να νικήσουν την Εκκλησία. Ο πόλεμος συνεχίζεται και στους καιρούς μας, από όσους μάχονται τις αρχές και τις αξίες της πίστεως, τους υλιστές, τους εκμεταλλευτές, οι οποίοι ρίχνουν το δηλητήριο στις καρδιές, κυρίως των νέων ανθρώπων. Όμως η Εκκλησία δεν θα σβήσει.

Ο κ. Νεκτάριος έκλεισε τις σκέψεις του λέγοντας ότι η αγία Θεοδώρα η Αυγούστου, για την οποία σεμνύνεται η Κέρκυρα να έχει το άφθορο σκήνωμά της, έδωσε αγώνες χάριν της ευλαβείας προς τον αληθινό Θεό και την πίστη και κράτησε την Ορθοδοξία, τόσο ως πίστη όσο και ως λατρεία. Η Κέρκυρα έχει το ακριβό προνόμιο να λιτανεύει το σκήνωμά της και να ενθυμείται τα γεγονότα του πολέμου κατά της Εκκλησίας. Ας το έχουν υπόψιν όσοι επιθυμούν να κατεδαφίσουν την πίστη από τις καρδιές των ανθρώπων.

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας επαίνεσε ιδιαιτέρως τον βουλευτή Κέρκυρας κ. Γκίκα, καθώς και τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων κ. Πέτρο Αγγελόπουλο, που συμμετείχαν στην θεία λειτουργία και όχι μόνο στη λιτανεία.

Κατόπιν, με την δέουσα τάξη της κερκυραϊκής παραδόσεως λιτανεύθηκε το ιερό σκήνωμα, μαζί με την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Δημοσιάνας, ενώ οι ιερείς κρατούσαν στα χέρια τους εικόνες, όπως η ημέρα επιβάλλει. Το Συνοδικό της Ορθοδοξίας διαβάστηκε μπροστά από το ναό της Παναγίας των Ξένων, ενώ σε σύντομη προσφώνησή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος τόνισε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία συνάγει όλα τα παιδιά της, προσφέρει σ’ αυτά τη σωτηρία, ενώνοντας τον άνθρωπο με τον ουρανό, καθώς ο Θεάνθρωπος Χριστός, γενόμενος άνθρωπος από την Παναγία Παρθένο, ανελήφθη με τη φύση μας στον ουρανό για να ελκύσει πάντας προς εαυτόν.

Η Εκκλησία παραμένει η νέα κιβωτός, όπως τότε στα χρόνια του κατακλυσμού, καλώντας τους ανθρώπους να εισέλθουν σ’ αυτήν, δικαίους και αδίκους, αρκεί να αναζητούν τη σωτηρία, για να διασωθούν και να συνεχίσουν το δημιουργικό έργο του Θεού. Ο Χριστός μας καλεί να εισέλθουμε στην Εκκλησία εν φόβω Θεού, εν ευσεβεία, εν πίστει και θεοσεβεία, για να λάβουμε την Θεογνωσία και την ένωση με τον Θεό. Μπορεί να υπάρχουν πολλές θεωρίες στους καιρούς μας για την πίστη. Κάποιοι, μάλιστα, θεωρούν ότι η Εκκλησία είναι τόπος κοινωνικής προβολής και καταξίωσης. Πλανώνται όμως πλάνην οικτράν. Μόνο για όσους έχουν την επιθυμία της σωτηρίας, έχει ουσιαστικό νόημα το να εισέρχονται και να ζητούν το έλεος και την χάρη του Θεού διά των μυστηρίων, για να σωθούν και να αγιάσουν. Γι’ αυτό και η Εκκλησία θα συνεχίσει να δείχνει την οδό της αλήθειας, με τη βοήθεια της πίστεως και των Αγίων, όπως της Αγίας Θεοδώρας της Αυγούστης.

       

   

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων