01/04/2024 01/04/2024 Στον Ιερό Ναό της Παναγίας των Ξένων, λειτούργησε και μίλησε την Β’ Κυριακή των Νηστειών ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος. Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο κ. Νεκτάριος προέβη στην εις πρεσβύτερον χειροτονία του Πρωτοδιακόνου του, π. Ανδρέα Γκιόκα. Στην προσφώνηση του ο π. Ανδρέας, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Τριαδικό Θεό, που...
01 Απριλίου, 2024 - 7:37
Τελευταία ενημέρωση: 01/04/2024 - 8:10

Κερκύρας Νεκτάριος: Η ομολογία είναι το ζητούμε για την εποχή μας

Διαδώστε:
Κερκύρας Νεκτάριος: Η ομολογία είναι το ζητούμε για την εποχή μας

Στον Ιερό Ναό της Παναγίας των Ξένων, λειτούργησε και μίλησε την Β’ Κυριακή των Νηστειών ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο κ. Νεκτάριος προέβη στην εις πρεσβύτερον χειροτονία του Πρωτοδιακόνου του, π. Ανδρέα Γκιόκα.

Στην προσφώνηση του ο π. Ανδρέας, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Τριαδικό Θεό, που οδήγησε τα βήματα του στο ιερό θυσιαστήριο, που εκ νεότητος του διηκόνησε, κοντά στον τότε εφημέριο του χωριού του π. Αρτέμιο Κουρτέση, ο οποίος στάθηκε για την ζωή του όχι μόνο ως πνευματικός πατέρας, αλλά και ως βιολογικός του πατέρας, αφού σε πολύ μικρή ηλικία τον έχασε.

Ομίλησε περί του μυστηρίου της Ιερωσύνης, και περί της εποχής την οποία αναλαμβάνει το μέγεθος της Ιερωσύνης, καθώς είναι εποχή μαρτυρίου και μαρτυρίας. Είναι εποχή που χρειάζεται ο κληρικός να ομολογήσει την αληθινή πίστη.

Ο Σεβασμιώτατος ανταπάντησε στην προσλαλιά του π. Ανδρέα, και εξέφρασε ο ίδιος την αγάπη του και τις ευχαριστίες του, που επι τρεισήμισι χρόνια στάθηκε δίπλα του, έχοντας το πνεύμα της μαθητείας, της ταπείνωσης και της διακονίας.

Του υπογράμμισε ότι στην εποχή κατά την οποία καλείται να σηκώσει τον σταυρό της Ιερωσύνης, είναι εποχή που δοκιμάζεται η πίστη στον αληθινό Θεό από την αμφισβήτηση των ανθρώπων.

Επομένως η ομολογία είναι το ζητούμενο για την εποχή μας, στα πλαίσια της διδασκαλίας του συγχρόνου κληρικού, περί της ορθής πίστεως, και της αληθινής εν Χριστώ ζωής.

Όμως, θα χρειαστεί ο νέος κληρικός για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στο αρνητικό και υποτιμητικό για την Εκκλησία κλίμα της εποχής, να έχει τρία σημαντικά εφόδια.

Πρώτον, Δύναμη Πίστεως. Η Δύναμη της πίστης αυξάνεται ανάλογα με την αγάπη που διαθέτει προς τον Θεό, και την αναζήτηση και εφαρμογή των εντολών Του.

Δεύτερον, Ελπίδα στον Αγωνοθέτη Κύριο μας. Και η Ελπίδα αυξάνει όσο κοιτάζει ψηλά, έχοντας θάρρος στον Αληθινό Θεό. Με αυτό το υψηλό φρόνημα της ελπίδας, καταφέρνει να μην απελπίζεται από τα καμώματα των ανθρώπων.

Τρίτον, Το Υπερούσιον μέγεθος της αγάπης του Θεού. Ώστε να αντιμετωπίζει όλα τα προβλήματα των ανθρώπων, τα οποία θα προκύπτουν στην πορεία του.

Όπου κι αν στραφείς του επεσήμανε χαρακτηριστικά, η αγάπη θα σου προσφέρει την υπομονή, για να αντιμετωπίσεις τα διάφορα ποιμαντικά προβλήματα και την διάκριση την οποία χρειάζεται να έχει ένας κληρικός, προκειμένου να χειριστεί τον πνευματικά ασθενή, ούτως ώστε να τον χειρουργήσει και να τον ελευθερώσει από την αμαρτία.

Πρόσεχε παιδί μου του είπε, να είσαι απλανής διδάσκαλος. Αγκάλιασε το ποίμνιο σου χωρίς να υπολογίσεις τον σωματικό κόπο. Μην δώσεις ύπνο τοις βλεφάροις σου και τοις κροτάφοις σου νυσταγμόν. Και τότε θα αισθάνεσαι να ευλογεί ο Θεός, το έργο το οποίο θα κάνει ο Ίδιος, έχοντας εσένα όργανο Του.

Στάσου προσευχητικά και ικετευτικά απέναντι στο Θεό. Διδάσκαλος σου να είναι ο σημερινός τιμώμενος από την Εκκλησία μας άγιος, Γρηγόριος ο Παλαμάς.

Πρεσβευτές σου θα είναι η Παναγία μητέρα του Κυρίου μας, ο Άγιος Σπυρίδων, ο Πρωτόκλητος Ανδρέας.

Ποτέ μην αισθανθείς μόνος σου, αλλά να συνεχίζεις με την ίδια εμπιστοσύνη στην πνευματική πατρότητα του Επισκόπου σου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος πήγε στο πνευματικό κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, όπου παρακολούθησε την εκδήλωση της Σχολής Γονέων με κεντρικό ομιλητή τον κ. Ελευθέριο Ελευθεριάδη, ψυχολόγο και συγγραφέα, ο οποίος μίλησε με θέμα. «Σκέψεις για την οικογένεια».

   

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων