24/03/2024 24/03/2024 Σήμερα ζούμε μια νέα ειδωλολατρία. Από την μία ο άνθρωπος θεοποιεί τον εαυτό του, την εικόνα του, τα πάθη του, αφιστάμενος του Θεού. Από την άλλη, ρεύματα αθεΐας, δωδεκαθεϊσμού, άρνησης της πίστης οδηγούν τον άνθρωπο σε ένα παρελθόν που έχει αποδειχθεί ψεύτικο και δεν λυτρώνει. Γι’ αυτό και χρειάζεται και πάλι από την πλευρά των...
24 Μαρτίου, 2024 - 12:00
Τελευταία ενημέρωση: 24/03/2024 - 11:52

Κερκύρας Νεκτάριος: Σήμερα ζούμε μια νέα ειδωλολατρία

Διαδώστε:
Κερκύρας Νεκτάριος: Σήμερα ζούμε μια νέα ειδωλολατρία

Σήμερα ζούμε μια νέα ειδωλολατρία. Από την μία ο άνθρωπος θεοποιεί τον εαυτό του, την εικόνα του, τα πάθη του, αφιστάμενος του Θεού. Από την άλλη, ρεύματα αθεΐας, δωδεκαθεϊσμού, άρνησης της πίστης οδηγούν τον άνθρωπο σε ένα παρελθόν που έχει αποδειχθεί ψεύτικο και δεν λυτρώνει. Γι’ αυτό και χρειάζεται και πάλι από την πλευρά των χριστιανών αντίσταση.

Αυτά υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος ο οποίος λειτούργησε χθες στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων Καμάρας.

Στο τέλος της θείας λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος τέλεσε, σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης αλλά και πίστης που παρηγορεί, το εννεαήμερο μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του Αχιλλέα Μοναστηριώτη, του νέου παιδιού που έφυγε από τη ζωή πρόωρα, αφήνοντας πίσω του πολύ πόνο.

Προσφωνώντας τους πιστούς που συμμετείχαν στη θεία λειτουργία ο Σεβασμιώτατος κ. Νεκτάριος αφορμήθηκε από το απολυτίκιο της ημέρας και τη φράση «μεγάλα τα της πίστεως κατορθώματα». Τόνισε ότι οι χριστιανοί, μέχρι να γίνει το διάταγμα των Μεδιολάνων, θεωρούνταν περιθωριακοί άνθρωποι, περιφρονούνταν και από την εξουσία της εποχής, αλλά και από τον ειδωλολατρικό κόσμο εν γένει, όμως οι ίδιοι αντιστάθηκαν στο ήθος της εποχής, το οποίο απομάκρυνε τους ανθρώπους από την αλήθεια, τους παρέδιδε στα πάθη τους και δεν τους έδινε λύτρωση. Το μαρτύριο των χριστιανών, όπως του αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος, ήταν ταυτόχρονα και μαρτυρία, που έκανε τον κόσμο να συγκλονίζεται και τελικά να αποδεχτεί την πίστη.

Σήμερα, είπε ο Μητροπολίτης Κερκύρας, ζούμε μια νέα ειδωλολατρία. Από την μία ο άνθρωπος θεοποιεί τον εαυτό του, την εικόνα του, τα πάθη του, αφιστάμενος του Θεού. Από την άλλη, ρεύματα αθεΐας, δωδεκαθεϊσμού, άρνησης της πίστης οδηγούν τον άνθρωπο σε ένα παρελθόν που έχει αποδειχθεί ψεύτικο και δεν λυτρώνει. Γι’ αυτό και χρειάζεται και πάλι από την πλευρά των χριστιανών αντίσταση. Να στηριχτούμε στην πίστη των αγίων μας, όπως αυτή του αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος, και να δώσουμε τη δική μας μαρτυρία σ’ αυτούς τους καιρούς, της αποστασίας και της κακίας, ζώντας την ταπεινότητα και την αγάπη για τον Θεό που περνά στον άνθρωπο. Έτσι, θα παραμείνουμε, όπως οι χριστιανοί των Ευχαΐτων διά του των κολλύβων θαύματος του αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος, αμόλυντοι από την ειδωλομανία των καιρών μας.

Κατόπιν, ο κ. Νεκτάριος τίμησε τον πολιό ψάλτη της ενορίας Άνω Γαρούνα Σωκράτη Κυπριανό, με τον χρυσό σταυρό του Αγίου Σπυρίδωνος, με πρόταση του εκκλησιαστικού συμβουλίου του Άνω Γαρούνα και του τοπικού συμβουλίου της περιοχής.

Το απόγευμα του Σαββάτου 23 Μαρτίου 2024, στον Μητροπολιτικό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης, όπου φυλάσσεται τεθησαυρισμένο το ιερό σκήνωμα της Αγίας Θεοδώρας της Αυγούστης, της αυτοκράτειρας του Βυζαντίου που αναστήλωσε τις ιερές εικόνες το 843, εν όψει της Κυριακής της Ορθοδοξίας, τελέστηκε μέγας πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, με τη συμμετοχή των ιερέων της Αρχιερατικής Περιφέρειας Κερκυραίων.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως, Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, ο οποίος μίλησε για την υπέρβαση των προκαταλήψεων που το ορθόδοξο φρόνημα προσφέρει στον κόσμο, τις τρεις προκλήσεις που η Εκκλησία αντιμετωπίζει, την πρόκληση του μηδενισμού, την πρόκληση της επιστήμης και του ορθολογισμού και την πρόκληση της θεοποίησης των παθών και των επιθυμιών που γεννούν την προκατάληψη της άρνησης της πίστης από την πλευρά του κοσμικού φρονήματος. Η Ορθοδοξία αντιτάσσει την δύναμη της ανάστασης, την δύναμη του κάλλους της θείας λατρείας που είναι δώρο Θεού και υπερβαίνει τα μέτρα της λογικής και την δύναμη των ορίων και της αγάπης που ελευθερώνει τον άνθρωπο από την τυραννία των παθών.

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος, αφού ευχαρίστησε τον ομιλητή, ευχήθηκε η Αγία Θεοδώρα να δίδει δύναμη στους χριστιανούς των καιρών μας και ο λαός μας να παραμείνει πιστός στο ορθόδοξο ήθος.

   

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων