08/09/2021 08/09/2021 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων νήσων κ. Νεκτάριος στην εορτή της Γεννήσεως της Θεοτόκου χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στη κωμόπολη της Άφρας, όπου και μίλησε στο εκκλησίασμα, για το γεγονός της Γεννήσεως της Θεοτόκου, ως το πρόσωπο εκείνο που άρχισε η υλοποίηση του απ΄ αιώνος αποκεκρυμμένου μυστηρίου της ενσάρκου οικονομίας και σωτηρίας του...
08 Σεπτεμβρίου, 2021 - 22:16
Τελευταία ενημέρωση: 08/09/2021 - 22:05

Κερκύρας: “Καλούμαστε να ανανήψουμε από την φθορά της αμαρτίας”

Διαδώστε:
Κερκύρας: “Καλούμαστε να ανανήψουμε από την φθορά της αμαρτίας”

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων νήσων κ. Νεκτάριος στην εορτή της Γεννήσεως της Θεοτόκου χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στη κωμόπολη της Άφρας, όπου και μίλησε στο εκκλησίασμα, για το γεγονός της Γεννήσεως της Θεοτόκου, ως το πρόσωπο εκείνο που άρχισε η υλοποίηση του απ΄ αιώνος αποκεκρυμμένου μυστηρίου της ενσάρκου οικονομίας και σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους.

Ανήμερα της εορτής, ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Παναγίας Φανερωμένης (Παναγίας των Ξένων), στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Κέρκυρας.

Απευθυνόμενος στο πολυπληθές εκκλησίασμα έλαβε αφορμή από το κοντάκιο της εορτής «η στείρα τίκτει την Θεοτόκο και τροφόν της ζωής ημών» και ανέφερε:

“Μετά την έκπτωση του ανθρώπου από την κοινωνία με τον Θεό, που έζησε η ιστορία της ανθρωπότητας, μέσα στη ποικίλη αμαρτία, χαρακτηρίστηκε ως εποχή του πνευματικού σκότους της ανθρωπότητος. Αυτό το πνευματικό σκοτάδι συνιστά μία πνευματικά στείρα εποχή, που στη κατάλληλη εποχή όταν η ανθρωπότητα ήταν έτοιμη να δεχθεί το φώς της θεότητος, οικονόμησε ο Θεός την γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου που είναι η απαρχή του πνευματικού φωτός που σκόρπισε η ενανθρώπηση του λόγου του Θεού, από την συγκατάθεση της Παναγίας μας στη προαιώνια βουλή του Ουρανίου Θεού. Γι’ αυτό το λόγο η Παναγία μας που γεννιέται σε μία στείρα εποχή από την στείρα μητέρα της Αγία Άννα, γίνεται η τροφός της ζωής.

Δυστυχώς ο σύγχρονος άνθρωπος ίσως δεν μπορεί να κρατήσει αυτή τη μεγάλη δωρεά του Θεού και επανέρχεται σε μία στείρα εποχή, ερωτοτροπώντας με την αμαρτία, με την κακία, με την ηδονή, με την φιλαυτία, με τον ορθολογισμό και με το πνεύμα του συμφέροντος. Όμως κάτω από αυτές τις πνευματικές συνθήκες απομακρύνεται από το φώς της Θεότητος. Καλούμαστε να αφυπνιστούμε και να ανανήψουμε από την φθορά της αμαρτίας, στη οποία όλοι μας έχουμε περιέλθει”.

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους πατέρες που συλλειτούργησε αλλά και τους εφημέριους του ιερού ναού για την προετοιμασία της πανήγυρης, όπως και τον βυζαντινό χορό που έψαλε στον ιερό ναό με χοράρχη τον καθηγητή και δάσκαλο της Βυζαντινής σχολής της Μητροπόλεως Κερκύρας κ. Νικόλαο Μακρόπουλο, αλλά και τους πιστούς που προσήλθαν στον Ιερό Ναό για να τιμήσουν την Παναγία.

Τέλος ευχήθηκε, η Παναγία η Φανερωμένη να σκέπει την πατρίδα μας και το νησί μας.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων