27/03/2023 27/03/2023 Την Δ’ Κυριακή των νηστειών, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, λειτούργησε και χειροτόνησε εις Διάκονο τον μοναχό Δοσίθεο Παπαμήτρο, στον ιερό ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου Φανερωμένης των Ξένων, στο κέντρο της πόλεως της Κέρκυρας. Ο νέος ιεροδιάκονος είναι εκπαιδευτικός στο 1ο ΕΠΑΛ της Κέρκυρας. Υπηρετεί ως Μηχανολόγος καθηγητής, αλλά παράλληλα...
27 Μαρτίου, 2023 - 8:16
Τελευταία ενημέρωση: 27/03/2023 - 10:24

Κερκύρας σε νέο διάκονο: Να διαφυλάξεις ως κόρη οφθαλμού την Ιερωσύνη

Διαδώστε:
Κερκύρας σε νέο διάκονο: Να διαφυλάξεις ως κόρη οφθαλμού την Ιερωσύνη

Την Δ’ Κυριακή των νηστειών, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, λειτούργησε και χειροτόνησε εις Διάκονο τον μοναχό Δοσίθεο Παπαμήτρο, στον ιερό ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου Φανερωμένης των Ξένων, στο κέντρο της πόλεως της Κέρκυρας.

Ο νέος ιεροδιάκονος είναι εκπαιδευτικός στο 1ο ΕΠΑΛ της Κέρκυρας. Υπηρετεί ως Μηχανολόγος καθηγητής, αλλά παράλληλα έχει σπουδάσει και Θεολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι ένας φέρελπις νέος κληρικός, όχι μόνο για την Ιερά Μητρόπολη της Κέρκυρας, αλλά για την Εκκλησία της Ελλάδος.

Ο νέος ιεροδιάκονος κατάγεται από την ιδιαίτερη πατρίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, τον Βόλο, και από νέος αισθάνθηκε την κλίση του προς την ιεροσύνη.

Ο Θεός επεφύλαξε αυτή την χαρά στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας, αφού ο νέος διάκονος βρίσκεται στην μικρή αδελφότητα του επισκοπείου.

Ο πόθος της Ιερσωσύνης

Κατά την χειροτονία του ο χειροτονούμενος, προσφωνώντας τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Νεκτάριο, αλλά και απευθυνόμενος στο πλήρωμα της Εκκλησίας, ομίλησε για την έως τώρα πορεία του, και την ευθύνη την οποία αναλαμβάνει ως νέος κληρικός. Ο Ναός κατεκλύσθη από νέους ανθρώπους, τους συναδέλφους του εκπαιδευτικούς, αλλά και πολλούς μαθητές του.

Πάρα πολλοί άνθρωποι και ιδιαίτερα νέοι, συγγενείς και φίλοι, έφτασαν από διάφορες πόλεις της Ελλάδος, για να τιμήσουν και να συνευφρανθούν πνευματικά, στο μυστήριο της χειροτονίας του νέου Ιεροδιακόνου.

Ο π. Δοσίθεος στην προσλαλιά του, αντιλαμβανόμενος την ευθύνη της Ιεροσύνης, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους ανθρώπους οι οποίοι τον ευεργέτησαν πνευματικά, και με λόγους ευγνωμοσύνης τους ευχαρίστησε.

Αναφέρθηκε στον παιδιόθεν πόθο του για την Ιερωσύνη, την αγάπη του για την Ιεραποστολή, ευχαρίστησε τους πνευματικούς του πατέρες και αδελφούς που τον στήριξαν στην διαδρομή του, και το μεγαλείο της μοναχικής πολιτείας το οποίο τον εμπνέει και τον οδηγεί.

Παράλληλα με λόγο υπεύθυνο, αναφέρθηκε στη διακονία του κλήρου στις σχολικές αίθουσες, και την ευθύνη του ρασοφόρου εκπαιδευτικού απέναντι στα παιδιά και την κοινωνία.

Με υιικούς λόγους αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Σεβασμιωτάτου, για το αγωνιστικό του φρόνημα, την αγάπη του για την Εκκλησία και τον μοναχισμό, και την συμβολή του στην απόφαση να παραμείνει στην Κέρκυρα, προκειμένου να διακονήσει στην Ιερά Μητρόπολη παράλληλα με το σχολείο.

Οι πνευματικές νουθεσίες του Μητροπολίτη

Απαντώντας στην προσφώνηση του νέου Ιεροδιακόνου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης που ήτο φορτισμένος συναισθηματικά, με πατρικούς λόγους απηύθυνε πνευματικές νουθεσίες.

Έλαβε αφορμή από την προσφώνηση του χειροτονημένου, λέγοντας του ότι «η απόφασις να εγκαταλείψεις την γενέτειρα σου, μιμούμενος την υπακοή του Αβραάμ στο θέλημα του Θεού, χρειάζεται μεγάλη εμπιστοσύνη, πίστη δηλαδή στον Θεό.

Πίστη την οποία έδειξε στον Θεό και ο Αβραάμ. Ο θεός σε κάλεσε σε έναν τόπο διψασμένο πνευματικά, και συ καλείσε να αναλώσεις όλες τις δυνάμεις σου, για την διακονία των αδελφών σου.

Έχε υπόψη σου τρεις συμβουλές. Πρώτον, το υπέρτατον δώρο της Ιεροσύνης που σήμερα σου δίδει ο Θεός, να το τιμήσεις και να το διαφυλάξεις ως κόρη οφθαλμού, στο ιερότατον κέντρο τη καρδίας σου.

Δεύτερον, το αξίωμα το οποίο σήμερα λαμβάνεις στην προσωπική σου πεντηκοστή, να είσαι προσεκτικός, να μην τυφωθείς από την μεγάλη τιμή της Ιεροσύνης την οποία σου αναθέτει ο Θεός.

Το τρίτο, ότι στην εποχή μας που είναι καταναλωτική, και με ταχύτατους ρυθμούς μεταβάλλεται η ζωή μας, πρόσεξε μην παρασυρθείς από αυτό το πνεύμα της εκκοσμίκευσης, και μεταλλλάξεις την απόφαση και την σκέψη σου, της κλίσεως δηλαδή την οποία σου απηύθυνε ο ίδιος ο Θεός.

Συ παιδί μου «μένε ἐν οἷς ἔμαθες καὶ ἐπιστώθης, εἰδὼς παρὰ τίνος ἔμαθες»

Να γνωρίζεις ότι θα σε σκεπάζουν η Χάρις της Παναγίας μας, η οποία είναι η κραταιά σκέπη για όλους τους μοναχούς της τοπικής μας εκκλησίας, η δική μου πατρική ευχή, αλλά και η αγάπη της νέας ιερατικής σου οικογενείας, η οποία θα εγγυάται την πνευματική πορείας της ζωής σου.

Στο τέλος ο νεοχειροτονηθείς ιεροδιάκονος, διένειμε το αντίδωρο, και το ενθύμιον της ευλογίας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων