11/08/2023 11/08/2023 Ξεκίνησαν χθες το απόγευμα οι λατρευτικές εκδηλώσεις στην Κέρκυρα με την ευκαιρία της ανάμνησης της διάσωσης του νησιού από την πολιορκία των Οθωμανών Τούρκων στις 11 Αυγούστου 1716, χάρις σε θαυματουργική παρέμβαση του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος. “Είναι και θα παραμείνει ένθερμος ικέτης όλων μας προς τον Θεό και αρωγός. Γι’ αυτό και η Κέρκυρα...
11 Αυγούστου, 2023 - 8:30
Τελευταία ενημέρωση: 11/08/2023 - 8:21

Ξεκίνησαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις για το θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα

Διαδώστε:
Ξεκίνησαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις για το θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα

Ξεκίνησαν χθες το απόγευμα οι λατρευτικές εκδηλώσεις στην Κέρκυρα με την ευκαιρία της ανάμνησης της διάσωσης του νησιού από την πολιορκία των Οθωμανών Τούρκων στις 11 Αυγούστου 1716, χάρις σε θαυματουργική παρέμβαση του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος. “Είναι και θα παραμείνει ένθερμος ικέτης όλων μας προς τον Θεό και αρωγός. Γι’ αυτό και η Κέρκυρα λαμπρώς εορτάζει”, είπε μεταξύ άλλων στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.

Τελέστηκε Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, συγχοραστατούντων του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κοτυαίου κ. Διονυσίου, βοηθού επισκόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Ιταλίας, και του οικείου Ποιμενάρχου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, με την συμμετοχή των αρχών και πλήθους λαού.

Προσφωνώντας τους Αρχιερείς, τους άρχοντες και τον λαό του Θεού ο Σεβασμιώτατος κ. Νεκτάριος τόνισε ότι με το θαύμα του ο άγιος Σπυρίδων διέσωσε όχι μόνο την Κέρκυρα, αλλά και την Ευρώπη από την οθωμανική λαίλαπα. Το θαύμα του Αγίου συνεγείρει το θρησκευτικό συναίσθημα, τις συνειδήσεις και όλη την ύπαρξή μας. Ο άγιος Σπυρίδων θέλησε και παρέμεινε στην Κέρκυρα. Τέθηκε επικεφαλής της αντίστασης όχι μόνο εναντίον των Οθωμανών, αλλά και εναντίον του δυτικού πνεύματος. Είναι και θα παραμείνει ένθερμος ικέτης όλων μας προς τον Θεό και αρωγός. Γι’ αυτό και η Κέρκυρα λαμπρώς εορτάζει.

Απευθυνόμενος προς τον χορστατούντα Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας τον καλωσόρισε λέγοντας ότι είναι μεγάλη η χαρά της εν Χριστώ ενότητας και κοινωνίας, είναι μεγάλη η δύναμη της πίστης που συνέχει τον λαό του Θεού, αυτόν που συχνά οι ισχυροί κάθε εποχής τον υποτιμούν. Όπως όμως αναφέρει το παλαιοδιαθηκικό ανάγνωσμα της εορτής “περιτρέψει Κύριος θρόνους δυναστών”.

Ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας ξεχωρίζει για την σοβαρότητα του λόγου του, το σπουδαίο έργο του, όπου κι αν υπηρέτησε την Εκκλησία, τόσο στην Συνοδική Επιτροπή Διαχριστιανικών σχέσεων, όσο και στην πρωτοσυγκελλία της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ως Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου και ως Μητροπολίτης, καθώς αγωνίζεται για τον λαό του Θεού που θεοφιλώς ποιμαίνει. Ο κ. Νεκτάριος καλωσόρισε και τον Θεοφιλέστατο επίσκοπο Κοτυαίου κ. Διονύσιο, ο οποίος ως κληρικός υπηρέτησε και στην Μητρόπολη Κερκύρας.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Νεκτάριος καλωσόρισε και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κοτυαίου κ. Διονύσιο, ο οποίος ως κληρικός υπηρέτησε και στην Μητρόπολη Κερκύρας.

Στην συνέχεια, τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, ο οποίος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Κερκύρας για την πρόσκληση, τόνισε ότι ο άγιος Κερκύρας είναι παράδειγμα για όλη την ιεραρχία, καθώς με την πνευματική εμπειρία, το πνευματικό του έργο ποιμαίνει επί 20 και πλέον έτη έναν λαό ευλογημένο και διψασμένο για Θεό.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Γαβριήλ έθεσε το μεγάλο ερώτημα: στην Εκκλησία ερχόμαστε για το θαύμα ή γι’ Αυτόν που τελεί τα θαύματα; Η πηγή των θαυμάτων είναι ο Χριστός. Θαύμα θαυμάτων στην Εκκλησία ειναι το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Θαύμα είναι η πίστη. Είναι η βίωση της βασιλείας του Θεού. Είναι η κοινωνία με τον Θεό. Είναι η σωτηρία μας και ο Παράδεισος. Οι άγιοι είναι μιμητές του Χριστού. Ζούνε το θαύμα της αποκάλυψης του Χριστού στην ζωή τους και μοιράζονται αυτή την παρουσία με τους ανθρώπους. Θαύμα είναι η Εκκλησία. Είναι η εν Αγίω Πνεύματι φανέρωση του Θεού, η χάρις που μας αποκαλύπτεται και μας δίδεται. Είναι λοιπόν μεγάλη ευλογία να ξαναζούμε την παρουσία του Αγίου Σπυρίδωνος, όπως και κάθε Αγίου ως σημείο του Αγίου Πνεύματος. Ο άγιος δείχνει τον Χριστό. Ο άγιος μας κάνει να βιώνουμε κι εμείς το θαύμα της αποκάλυψης του Θεού στην ζωή μας. Γι’ αυτό στο πρόσωπο του Αγίου Σπυρίδωνος και στα θαύματά του δοξάζουμε τον Χριστό, ευγνωμονούμε και ευχαριστούμε.

       

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων