18/03/2024 19/03/2024 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος λειτούργησε το πρωί της Κυριακής της Τυρινής 17 Μαρτίου 2024 στον Ιερό Ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου Οδηγητρίας Κυνοπιαστών, όπου εφημέριος είναι ο νέος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Πλατυτέρας Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Κουτσούρης, ο οποίος έχει από πολλών ετών οργανώσει την ενορία καλλιεργώντας πνευματική παιδεία στους πιστούς....
18 Μαρτίου, 2024 - 16:43
Τελευταία ενημέρωση: 19/03/2024 - 19:51

Κυριακή της Τυρινής και Εσπερινός της Συγχωρήσεως στην Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας

Διαδώστε:
Κυριακή της Τυρινής και Εσπερινός της Συγχωρήσεως στην Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος λειτούργησε το πρωί της Κυριακής της Τυρινής 17 Μαρτίου 2024 στον Ιερό Ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου Οδηγητρίας Κυνοπιαστών, όπου εφημέριος είναι ο νέος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Πλατυτέρας Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Κουτσούρης, ο οποίος έχει από πολλών ετών οργανώσει την ενορία καλλιεργώντας πνευματική παιδεία στους πιστούς. Μεταξύ του εκκλησιάσματος παραβρέθηκε και ο βουλευτής κ. Στέφανος Γκίκας.

Απευθυνόμενος προς το εκκλησίασμα ο Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος, τόνισε ότι η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι πεδίο αθλημάτων πνευματικών. Εκείνοι, οι οποίοι θέλουν εν ελευθερία να αγωνιστούν, καλούνται να παλέψουν με την καρδιά τους εφαρμόζοντας τόσο τα λόγια του Χριστού διά της Αγίας Γραφής, όσο και το παράδειγμα των αγίων Πατέρων. Ο εαυτός μας δεν επλάστηκε κακός.

Εμείς δεν τηρήσαμε όμως την συμφωνία που ο Θεός έκανε μαζί μας. Αλλοιώθηκε η ζωή μας από την πτώση μας. Αφήσαμε τον εαυτό μας στη δύναμη του πονηρού. Όμως ο Θεός δεν μας περιόρισε, δεν μας φυλάκισε. Ο πειρασμός όμως μάς περιορίζει, διαστρέφει ακόμη και την αγάπη, την κάνει μόνο αισθησιακή και όχι θυσιαστική, με αποτέλεσμα η ζωή της αμαρτίας να μας οδηγεί στον θάνατο.

«Νυν εγγύτερον η σωτηρία ημών», λέει ο απόστολος Παύλος. Τώρα που σαρκώθηκε ο ίδιος ο Θεός, γεγονός που δεν μπορεί ο νους μας να συλλάβει, μέσα στην υπέρβασή Του, μπορούμε να πάρουμε δύναμη και να ζήσουμε το γεγονός της σωτηρίας μας. Εμείς όμως συμπνίγουμε το πνευματικό μήνυμα της παρουσίας του Χριστού στις μέριμνες αυτής της ζωής, στις απολαύσεις της και διαστρέφει το νόημα ακόμη και της νηστείας. Η νηστεία υπάρχει για να απαλλαγούμε από την εμπαθή κατάσταση. Καλούμαστε να παλέψουμε να απαλλαγούμε από την μνησικακία, που μας ταλαιπωρεί.

Καλούμαστε να παλέψουμε να απαλλαγούμε από την υποκρισία, τις μάσκες που δεν είναι μόνο εξωτερικές, αλλά και εσωτερικές, που χαλούνε τις διαπροσωπικές σχέσεις. Καλούμαστε να παλέψουμε να απαλλαγούμε από τη δολιότητα, στην οποία θεμελιώνουμε δυστυχώς τη ζωή μας, ιδίως σήμερα. Αν θέλουμε όμως να κοινωνήσουμε το φως της Αναστάσεως, να γίνουμε κοινωνοί θείας φύσεως, αρκεί να παλέψουμε ιδίως κατ’ αυτήν την περίοδο.

Χρειάζεται λοιπόν συνέγερση όλων και της πατρίδας μας, για να επιστρέψουμε στον Θεό.


Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος τελέστηκε, με την συμμετοχή πλήθους κόσμου και πολλών κληρικών, ο Πρώτος Κατανυκτικός Εσπερινός της Συγχωρήσεως, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, με την παρουσία κληρικών της τοπικής Εκκλησίας.

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας μίλησε με θέμα την μετάνοια ως αφετηρία αποκατάστασης της ενότητας του ανθρωπίνου προσώπου.

Δείτε σε επανάληψη τον Πρώτο Κατανυκτικό Εσπερινό και την ομιλία του Μητροπολίτη Κερκύρας:

Ο Σεβασμιώτατος επισήμανε ότι στην εποχή μας ο άνθρωπος προσπαθεί να γεμίσει το κενό που προκαλείται από την απουσία σχέσης με τον Θεό, με τα υποκατάστατα της αμαρτίας. Χρειάζεται μετάνοια, δηλαδή αλλαγή του τρόπου του νοείν.

Χρειάζεται πνευματική ζωή με τη βοήθεια απλανούς πνευματικού πατρός και μέσα στη ζωή της Εκκλησίας. Χρειάζεται εμπιστοσύνη στον Θεό που περιμένει πατρικά την επιστροφή του ανθρώπου και αυτός είναι ο δρόμος της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Στο τέλος της ομιλίας διάβασε την συγχωρητική ευχή προς τους ιερείς και τους πιστούς εν όψει της αγίας και μεγάλης Τεσσαρακοστής.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων