01/05/2022 01/05/2022 Με λαμπρότητα εορτάστηκε η Κυριακή του Αντιπάσχα στην Κέρκυρα. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, λειτούργησε στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου Άνω Κορακιάνας, που τιμάται και ο άγιος Απόστολος Θωμάς, και που καταυτήν την ημέρα, συνεορτάστηκε και ο Άγιος Γεώργιος ο τροπαιοφόρος. Στην διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, χειροτόνησε τον Κωνσταντίνο...
01 Μαΐου, 2022 - 21:48

Κυριακή του Θωμά στην Κέρκυρα

Διαδώστε:
Κυριακή του Θωμά στην Κέρκυρα

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η Κυριακή του Αντιπάσχα στην Κέρκυρα. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, λειτούργησε στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου Άνω Κορακιάνας, που τιμάται και ο άγιος Απόστολος Θωμάς, και που καταυτήν την ημέρα, συνεορτάστηκε και ο Άγιος Γεώργιος ο τροπαιοφόρος.

Στην διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, χειροτόνησε τον Κωνσταντίνο Σωτήρχο εις διάκονο, έγγαμο και πατέρα τριών παιδιών. Ο π. Κωνσταντίνος, καταγόμενος από τις αχαρνές Αττικής, που από μικράν ηλικίαν ωρίμασε μέσα στην εκκλησία, και ως ιεροψάλτης, που είναι άριστος γνώστης και πτυχιούχος της βυζαντινής μουσικής, αλλά και ως πτυχιούχος της ριζαρείου εκκλησιαστικής σχολής, ενετάγη στον ιερόν κλήρο της ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας.

Κατά την προσφώνηση του προς τον Σεβασμιώτατο, ανεφέρθη στο γεγονός που τον οδήγησε ο Θεός στην Ιερά Μητρόπολη της Κέρκυρας, χρησιμοποιώντας τον λόγον του Θεού προς τον Αβραάμ: «ἔξελθε ἐκ τῆς γῆς σου καὶ ἐκ τῆς συγγενείας σου καὶ ἐκ τοῦ οἴκου τοῦ πατρός σου καὶ δεῦρο εἰς τὴν γῆν, ἣν ἄν σοι δείξω». Όλα τα γεγονότα της ζωής του, τον οδήγησαν στην Ιερά Μητρόπολη της Κέρκυρας τα οποία εξέλαβε ως την υπόδειξιν του ίδιου του Θεού, για την ιερατική του ζωή.

Το πρώτο γεγονός είναι η βαθειά πίστη και η αγάπη του στον Άγιο Σπυρίδωνα, και το δεύτερο γεγονός, η παρουσία του πνευματικού του πατρός, του αρχιμ. Θεολόγου Σκορδίλη, που είναι το στήριγμα στην πνευματική του ζωή, και το τρίτον, το απρόσωπον της αστικής κοινωνίας, της περιοχής της αττικής, όπου συμπνίγεται ο άνθρωπος πνευματικά και θεώρησε ότι εδώ στη Νήσο της Κέρκυρας, η οποία είναι αγιοσκέπαστη, θα ευδοκιμήσει πνευματικά και θα προκόψει εν χριστώ.

Στο τέλος, ευχαρίστησε τον πνευματικό του πατέρα, την σύζυγο του και τα παιδιά του, αλλά και όλους όσους τον ακολούθησαν για να παραστούν στην Κέρκυρα, στο φρικτό μυστήριο της ιερωσύνης, ο οποίος όπως περιέγραψε στην ομιλία του, όσο κι αν προσπάθησε θεωρητικά να μυηθεί σε τούτο το υπέρτατον μυστήριον της ιεροσύνης, βιωματικά δεν το γεύθηκε, αλλά τώρα εις το εξής, θα βιώνει την ιεροσύνη του αγιοπνευματικώς, καθώς θα εισέρχεται εις το ενδότερον του καταπετάσματος του φρικτού βήματος του Κυρίου.

Ο Σεβασμιώτατος απάντησε στην προσλαλιά του χειροτονουμένου, λέγοντας του, ότι ο Κύριος μας, ο οποίος μετά την ανάσταση Του, ενεφανίσθη στους μαθητές Του, τους έδωσε την ειρήνη και τους είπε «λάβετε πνεύμα άγιον», το οποίο άγιον πνεύμα ολοκληρώθηκε κατά την ημέρα της πεντηκοστής, και επλήρωσε την ψυχή και την καρδίαν των μαθητών του Κυρίου μας, και τους απέστειλε να ευαγγελίσουν πάντα τα έθνη. Ανέφερε χαρακτηριστικά, πώς αυτό το πανάγιον πνεύμα αγαπητό μου παιδί, υποδιάκονε Κωνσταντίνε, έπειτα από λίγο, θα πληρώσει την ζωή σου και θα σε καταστήσει διάκονο των μυστηρίων της χάριτος του Θεού.

Ο Απόστολος Θωμάς, που σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει το γεγονός της ψηλάφησης της ζωοπαρόχου πλευράς του Κυρίου, καθώς τον προσκάλεσε ο Κύριος μας, και του διέλυσε την αμφιβολία της καλής απιστίας την οποία είχε ο Θωμάς, και που αυτή την καλή απιστία δεν την απέρριψε ο Κύριος, αλλά τον ενίσχυσε στην πίστη του, προσκαλώντας τον, να θέσει τον δάκτυλο του επί τον τύπο των ήλων, και «μη γίνου άπιστος αλλά πιστός».

Εις το εξής θα καλείσαι αγαπητό μου παιδί καθημερινά στην Θεία Λειτουργία, να θέτεις τον δάκτυλο σου και να ψαύεις την πλευράν του Κυρίου, και τα στίγματα του Σταυρού, θα τα φέρεις εσύ προσωπικά στην ιερατική σου διακονία.

Και όσο θα εγγίζεις τον αναστάντα Κύριο, τόσο θα γιγαντώνεται η πίστη σου, για να γίνεσαι μάρτυρας αυτής της πίστεως του αναστάντος Κυρίου μας, μεταφέροντας την στις καρδιές των ανθρώπων, οι οποίοι διψούν πνευματικά αλλά δυστυχώς η περιρρέουσα ατμόσφαιρα της διαμορφωμένης κοινωνίας μας, η οποία είναι επηρεασμένη από την λεγόμενη νέα τάξη πραγμάτων, απέχει του ζώντος ύδατος.

Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στο νέο διάκονο, πάντοτε να περπατάει υπό το φώς το ανέσπερον της αναστάσεως και ποτέ να μην νοιώσει το σκοτάδι της αμαρτίας. Τον καλωσόρισε στην ιερατική οικογένεια της Ιεράς μητροπόλεως, και του υποσχέθηκε τόσο την αγάπη την πατρική του, όσο και τον στηριγμόν του, στην ιερατική του διακονία, και του ευχήθηκε όλοι οι τοπικοί άγιοι να τον σκεπάζουν με τις πρεσβείες τους, στον αγώνα του τον πνευματικό.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων