10/03/2023 10/03/2023 Με αφορμή το Αποστολικό Ανάγνωσμα της Κυριακής Β΄ Νηστειών, 0 Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων νήσων κ. Νεκτάριος απευθύνει έκκληση σε όλους να εργαστούμε για την σωτηρία μας, όπως μας προτρέπει ο Απόστολος Παύλος. “Ας αξιοποιούμε τον χρόνο της ζωής μας έτσι όπως μας τον παραγγέλλει η Αγία μας Εκκλησία, αφού άλλωστε αυτός ο χρόνος...
10 Μαρτίου, 2023 - 21:50
Τελευταία ενημέρωση: 10/03/2023 - 21:13

Μητρόπολη Κερκύρας: Το κήρυγμα της Κυριακής Β΄ Νηστειών

Διαδώστε:
Μητρόπολη Κερκύρας: Το κήρυγμα της Κυριακής Β΄ Νηστειών

Με αφορμή το Αποστολικό Ανάγνωσμα της Κυριακής Β΄ Νηστειών, 0 Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων νήσων κ. Νεκτάριος απευθύνει έκκληση σε όλους να εργαστούμε για την σωτηρία μας, όπως μας προτρέπει ο Απόστολος Παύλος. “Ας αξιοποιούμε τον χρόνο της ζωής μας έτσι όπως μας τον παραγγέλλει η Αγία μας Εκκλησία, αφού άλλωστε αυτός ο χρόνος είναι δώρου του Θεού…”αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

Το κήρυγμα της Κυριακής Β΄Νηστειών

Η προς Εβραίους επιστολή προβάλλει ιδιαιτέρως τους λόγους και τις προφητείες της Παλαιάς Διαθήκης, διότι μιλούν δια τον Υιό και Λόγον του Θεού, τον Κύριο μας Ιησού Χριστό, θέλει να καταδείξει και να αποδείξει ότι είναι ο αΐδιος και αναλοίωτος δημιουργός του παντός «Συ Κύριε κατ’ αρχάς την γην εθεμελίωσας και έργα των χειρών σου εισίν οι ουρανοί».

Ένας κόσμος που δεν είναι αναλλοίωτος, αλλά φθείρεται και αλλοιώνεται συνεχώς μεταβαλόμενος σύμφωνα με την παντοδύναμη ενέργεια του αναλλοίωτου Θεού. Τονίζει ο Αποστολος Παύλος στο σημερινό κείμενο του Αποστολικού αναγνώσματος την ασύγκριτο υπεροχή του Υιού του Θεού Κυρίου Ιησού Χριστού από των αγίων Αγγέλων. Μας τονίζει, αδελφοί, το καθήκον που έχουμε να προσέχουμε και να ζούμε εφαρμόζοντας όσα ο Κύριος και οι άγιοι Απόστολοι μας δίδαξαν ως αυτόπτες και αυτήκοοι μάρτυρες.

Να θυμούμεθα πάντοτε την παράβαση των αγγέλων εκείνων και την τιμωρία που σαν συνέπεια υπέστησαν. «Δια τούτο δει περισσοτέρως ημάς προσέχειν τοις ακουσθείσι, μη ποτε παραρρυώμεν». Αυτήν την μεγάλη και σπουδαία περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, γεμάτη από κατάνυξη, προσευχή και νηστεία πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα την ζωή μας, ώστε με την χάρη του Θεού να δώσουμε την δέουσα προσοχή σ’ αυτήν την μεγάλη σωτηρία που μας προσφέρει ο Κύριος μας μέσα από τα πάθη του και την σταυρική του θυσία.

Να ενθυμούμεθα την πτώση εξ’ αιτίας της έπαρσης και του εγωισμού του εωσφορικού τάγματος, αλλά και των προπατόρων μας του Αδάμ και της Εύας. Ο μεγάλος αυτός Απόστολος των Εθνών Παύλος μας προσφέρει ένα μικρό κείμενο παρμένο από τον 101ον ψαλμό, για να μας τονίσει ότι η γη και οι ουρανοί είναι δημιουργήματα της Τριαδικής Θοεότητος.

Ο Θεός δια του Λόγου Του, του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, τα πάντα δημιουργήθηκαν και στερεώθηκαν. «Κατ’ αρχάς συ Κύριε την γην εθεμελίωσας και έργα των χειρών σου εισίν οι ουρανοί. Αυτοί απολούνται, συ δε διαμένεις». Ο δε άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος στην αρχή του Ι. Ευαγγελίου του γράφει: «Θεός ην ο Λόγος. Ούτος ην εν αρχή προς τον Θεόν. Πάντα δι’ αυτού εγένετο και χωρίς αυτού εγένετο ουδε έν ό γέγονε». Τα πάντα είναι δημιούργημα του Θεού Λόγου και τίποτε δεν έγινε άνευ της παντοδυνάμου προσταγής Αυτού.

Και τα δύο αυτά κείμενα τόσο του 101ου ψαλμού, όσο και του Αγίου Ιωάννου του Ευαγγελιστού, μας αποδεικνύουν αγιογραφικά περιτράνως, την αδιαμφισβήτητη Θεότητα του Ιησού Χριστού μας ως Θεανθρώπου.

Τόσολοιπόν η Παλαιά Διαθήκη όσο και η Καινή είναι τα αποδεικτικά θεμέλια της Θεότητος του Χριστού μας και έρχονται αποστομωτικά να καταρρίψουν τις αιρετικές ανοησίες των παλαιών και νέων αιρετικών, που αμφισβητούν το πρόσωπο του Χριστού μας.

Ο Μονογενής Υιός του Θεού κάθεται «εκ δεξιών του θρόνου της μεγαλοσύνης του Πατρός». Όσοι τον αμφισβητούν θα συντριβούν και οι εχθροί του θα γίνουν «υποπόδιον των ποδών Του». Κατά την πτώση του εωσφορικού αγγελικού τάγματος έφριξαν τα άλλα εννέα αγγελικά τάγματα και ηκούσθη η κραυγή: «στώμεν καλώς στώμεν μετά φόβου». Έτσι έμειναν σταθεροί όλοι οι άγιοι Άγγελοι υπηρετούντες και δοξολογούντες τον Θεόν, απολαμβάνοντας του ουρανίου Παραδείσου.

Και εμείς, αδελφοί μου, ας είμαστε προσεχτικοί και ας εργαζόμεθα κάθε μέρα για την σωτηρία μας όπως μας προτρέπει ο Απ. Παύλος. Ας αξιοποιούμε τον χρόνο της ζωής μας έτσι όπως μας τον παραγγέλλει η Αγία μας Εκκλησία, αφού άλλωστε αυτός ο χρόνος είναι δώρου του Θεού. Αμήν!

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων