27/03/2021 27/03/2021 Στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων στο Νησάκι στην Βόρεια Κέρκυρα τέλεσε την ακολουθία των Β’ Χαιρετισμών ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος το απόγευμα της Παρασκευής 26 Μαρτίου 2021. Μιλώντας προς τους πιστούς ο κ. Νεκτάριος ανέλυσε το «Χαίρε θάλασσα ποντίσασα Φαραώ τον νοητόν». Τόνισε ότι καλούμαστε να μοιάσουμε τον Ιουδαϊκό...
27 Μαρτίου, 2021 - 11:45
Τελευταία ενημέρωση: 27/03/2021 - 10:42

“Να μας ξεδιψάσει η Παναγία”

Διαδώστε:
“Να μας ξεδιψάσει η Παναγία”

Στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων στο Νησάκι στην Βόρεια Κέρκυρα τέλεσε την ακολουθία των Β’ Χαιρετισμών ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος το απόγευμα της Παρασκευής 26 Μαρτίου 2021.

Μιλώντας προς τους πιστούς ο κ. Νεκτάριος ανέλυσε το «Χαίρε θάλασσα ποντίσασα Φαραώ τον νοητόν». Τόνισε ότι καλούμαστε να μοιάσουμε τον Ιουδαϊκό λαό, ο οποίος πέρασε από την Ερυθρά θάλασσα για να βρει την ελευθερία του από τον Φαραώ, μόνο που τώρα η ελευθερία μας είναι από την δουλεία στο κακό, την αμαρτία, τον θάνατο και ο νοητός Φαραώ είναι ο πειρασμός που μας κρατά αιχμάλωτους στην γη του κόσμου, μακριά από τον Θεό.

Οι Πατέρες λένε ότι η Ερυθρά θάλασσα είναι τύπος της Παναγίας, η οποία δέχτηκε τον ίδιο τον Θεό, να βραχεί, χωρίς να κατακαεί από το πυρ της θεότητος. Ήταν η αγνότατη γυναίκα η οποία διαφύλαξε τον εαυτό της, η οποία πέρασε το πυρ της θεότητος από μέσα της χωρίς να πάθει κάτι. Αναψύχει τον λαό του Θεού.

Ο Χριστός διέρχεται δι’ αυτής, πάσχει για όλον τον λαό, ανεβαίνει στον σταυρό, δεσμεύει τον πειρασμό διά της θυσίας στον σταυρό και συνεχίζει να πάσχει καθημερινά, θύεται, θυσιάζεται, ανασταίνεται και ανασταίνει όλους μας καθώς συμμετέχουμε στο μυστήριο της θείας ευχαριστίας.

Στην συνέχεια ο κ. Νεκτάριος ανέλυσε το «χαίρε πέτρα η ποντίσασα τους διψώντας την ζωής». Η Παναγία ξεδίψασε τον λαό μας από την δίψα για Θεό. Από μέσα της έτρεξε άφθονο νερό, που είναι ο Χριστός.

Όπως ο Μωυσής με το ραβδί του χτύπησε την πέτρα και έτρεξε νερό, έτσι και η Παναγία δέχεται να αναβλύσει από μέσα της ο Υιός του Θεού και να μας ξεδιψάσει αληθινά εφόσον του αφεθούμε με εμπιστοσύνη. Πολλές φορές οι εκδηλώσεις της πίστης μας είναι εξωτερικές και τυπολατρικές, δεν είναι πηγαίες. Γι’ αυτό χρειάζεται να θυμόμαστε αυτό που κάνει η Παναγία, να ρέει από μέσα της το αλλόμενον ύδωρ, ο ίδιος ο Θεός.

Ας αφήσουμε κι εμείς τον εαυτό μας, όπως ο απόστολος Παύλος, να ζήσει εντός μας ο Χριστός και ας ικετεύσουμε την Παναγία μας, ώστε να ζήσουμε την εν Χριστώ ζωή, την ζωή της μεταμορφώσεως, της χάριτος, την ελπίδα της αναστάσεως και της αιωνιότητος, με εμπιστοσύνη στον Θεό και το θέλημα Του.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων