06/01/2024 06/01/2024 Στον Μητροπολιτικό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης λειτούργησε το πρωί του Σαββάτου 6 Ιανουαρίου 2024 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, για την ημέρα των Θεοφανίων, ενώ τέλεσε και τον αγιασμό των υδάτων εντός του ναού. Στην συνέχεια, έγινε στο παλιό λιμάνι της Κέρκυρας η κατάδυση του τιμίου Σταυρού και ο αγιασμός...
06 Ιανουαρίου, 2024 - 15:15
Τελευταία ενημέρωση: 06/01/2024 - 15:11

Ο Αγιασμός των Υδάτων στην Κέρκυρα

Διαδώστε:
Ο Αγιασμός των Υδάτων στην Κέρκυρα

Στον Μητροπολιτικό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης λειτούργησε το πρωί του Σαββάτου 6 Ιανουαρίου 2024 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, για την ημέρα των Θεοφανίων, ενώ τέλεσε και τον αγιασμό των υδάτων εντός του ναού.

Στην συνέχεια, έγινε στο παλιό λιμάνι της Κέρκυρας η κατάδυση του τιμίου Σταυρού και ο αγιασμός των υδάτων, με την παρουσία των αρχών του νησιού, πάνω σε πλοιάριο του Λιμενικού. Πολλοί κολυμβητές έπεσαν στη θάλασσα για να πιάσουν τον σταυρό, στους οποίους ο κ. Νεκτάριος προσέφερε ως ευλογία ένα μικρό σταυρουδάκι στον καθέναν, ενώ έναν μικρό χρυσό σταυρό έδωσε ως δώρο στον Παρασκευά, ένα νέο παιδί από την Αθήνα που έπιασε τον σταυρό.

Σε μήνυμά του προς τους πιστούς που κατέκλυσαν το παλιό λιμάνι ο κ. Νεκτάριος αφορμήθηκε από το Εξαποστειλάριο της εορτή και τόνισε ότι ο Σωτήρας Χριστός επέφανε ως χάρις και η αλήθεια. Και ο Χριστός είναι η Αλήθεια, το Θεανθρώπινο Πρόσωπό Του. Αυτός διά της παρούσης εορτής έφερε την χάρη στον κόσμο, στον λαό που ζούσε εν χώρα και σκιά θανάτου. Η αμαρτία εσκίαζε τους ανθρώπους. Ο νόμος του Μωυσέως δεν ήταν αρκετός για να σωθούν. Η Αλήθεια όμως ανέτειλε.

Παρότι σήμερα η Αλήθεια κακοποιείται και οι άνθρωποι ζούμε στο ψεύδος, καθώς μας φέρνει μπροστά στα διλήμματα του εαυτού μας και καλούμαστε να δούμε τη συνείδησή μας. Ο κόσμος σήμερα προγραμματίζει τη ζωὴ του χωρίς την αλήθεια και πιστεύει σε μια πρόοδο χωρίς Θεό. Δεν οικοδομείται η πατρίδα μας και ο κόσμος με έναν πολιτισμό χωρίς Αλήθεια, χάρη, πίστη. Ας λατρεύσουμε τον Χριστό διότι μας δίδει την χάρη του Θεού. Στον Ιορδάνη ποταμό πήραμε τον βέβαιο λόγο εκ της φωνής του Πατρός και της παρουσίας του Αγίου Πνεύματος. Ας επιστρέψουμε λοιπόν στην χάρη του Θεού, στην Αλήθεια, για να πορευτεί η πατρίδα μας επί τα βελτίω, αναστρέφοντας την επί τα χείρω πορεία της στο ηθικό και στο πνευματικό επίπεδο.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την τέλεση της πανηγυρικής θείας λειτουργίας και του Μεγάλου Αγιασμού σε όλες τις ενορίες του νησιού. Ο Μητροπολίτης κ. Νεκτάριος λειτούργησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Υ. Θ. Σπηλαιωτίσσης.

Στο κήρυγμά του ο κ. Νεκτάριος αφορμήθηκε από το δοξαστικό της Λιτής της εορτής, στο οποίο αναφέρεται ότι για να εκπληρώσει το μυστήριο της θείας οικονομίας ο Θεός επιστράτευσε από τους αγγέλους τον Γαβριήλ, για να αναγγείλει στην Παναγία το γεγονός της σαρκώσεως. Από τους ανθρώπους διάλεξε ο Θεός την Παναγία, από τον ουρανό διάλεξε τον αστέρα και από τα νερά τον Ιορδάνη, για να μας γλιτώσει από την αμαρτία και τον θάνατο.

Για τη σωτηρία τη δική μας ο Θεός ενηνθρώπησε και έλαβε δούλου μορφή. Ο Κύριός μας σταδιακά εμφάνιζε την θεότητα, καθώς είναι τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος. Αυτό έγινε και στον Ιορδάνη ποταμό, όπου φανερώθηκε η Αγία τριάδα, εγκαινιάζοντας έναν κόσμο σχέσης και κοινωνίας με τον Θεό, καθώς ο άνθρωπος είχε αποστατήσει, κάνοντας κακή χρήση της ελευθερίας του.

Ο Θεός μας θέλει παιδιά του και αδελφούς Του. Γι’ αυτό και γίνεται άνθρωπος, για να μας ανακαινίσει. Στο μυστήριο της ενσάρκου οικονομίας γίνεται μια συλλειτουργία, μια συνεργασία Θεού και των δημιουργημάτων Του για την σωτηρία του κόσμου. Όλα αυτά συμβαίνουν διότι ο Θεός δεν υποχρεώνει, δεν επιβάλλει, αλλά σέβεται την ελευθερία του ανθρώπου και του κόσμου. Ο Θεός συνεργάζεται για την εξάλειψη του ανομήματός μας, του προπατορικού αμαρτήματος και της πτώσης μας. Είναι συμπόρευση Θεού και ανθρώπων στην Εκκλησία, στη βασιλεία του Θεού.

Στο μυστήριο αυτό ο κόσμος αντιτάσσει τα δικά του μέσα. Αρνείται τον Θεό, και βάζει ως πρότυπο την επιστήμη, τους νόμους, για να βάλει όρια στο κακό. Όμως το κακό, η ασθένεια, η φθορά δεν αντιμετωπίζονται. Ο κόσμος επιλέγει τον ατομοκεντρισμό, το «εγώ» και την περιχαράκωση σ’ αυτό. Κι εδώ όμως δεν έχουμε λύση.

Ουδείς μπορεί να αντιτάξει την οποιαδήποτε κοσμική δύναμη στην παρουσία του Θεού, στο μυστήριο της αγάπης Του. Ο σύγχρονος άνθρωπος έζησε τα πειράματα και επιστρέφει στην πίστη και στην αγάπη του σαρκωθέντος Υιού και Λόγου Θεού. Καλούμαστε λοιπόν πάλι να πούμε το «ναι» στο κάλεσμα του Θεού και όπως τα δημιουργήματα συνεργάστηκαν για την σωτηρία, το ίδιο να κάνουμε κι εμείς. Και η ανακαίνισή μας έρχεται στην Εκκλησία και στη ζωή της!

Στις λατρευτικές εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Γιάννης Τρεπεκλής, οι βουλευτές Κέρκυρας Στέφανος Γκίκας, Αλέκος Αυλωνίτης και Δημήτρης Μπιάγκης, ο κ. Βραδής ως εκπρόσωπος του ασθενούντος Δημάρχου Κέρκυρας, οι εκπρόσωποι των στρατιωτικών, αστυνομικών, πυροσβεστικών και εκπαιδευτικών αρχών του τόπου και πλήθος πιστών.

  

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων