01/08/2022 01/08/2022 Στα πλαίσια των περιοδειών του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου τους θερινούς μήνες στα ακριτικά Διαπόντια νησιά, την Κυριακή, 31 Ιουλίου, επισκέφθηκε και λειτούργησε στο νησί των Οθωνών. Εκεί συνομίλησε και ήλθε σε επαφή με τους κατοίκους του νησιού. Κατά την Θεία Λειτουργία, η οποία τελέστηκε στη σκάλα των Οθωνών, στον...
01 Αυγούστου, 2022 - 15:04
Τελευταία ενημέρωση: 01/08/2022 - 15:06

Ο Κερκύρας Νεκτάριος στη Νήσο των Οθωνών

Διαδώστε:
Ο Κερκύρας Νεκτάριος στη Νήσο των Οθωνών

Στα πλαίσια των περιοδειών του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου τους θερινούς μήνες στα ακριτικά Διαπόντια νησιά, την Κυριακή, 31 Ιουλίου, επισκέφθηκε και λειτούργησε στο νησί των Οθωνών. Εκεί συνομίλησε και ήλθε σε επαφή με τους κατοίκους του νησιού.

Κατά την Θεία Λειτουργία, η οποία τελέστηκε στη σκάλα των Οθωνών, στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος, συλλειτούργησε μετά του Αρχιμανδρίτου π. Ιωσήφ Σαμπάνωφ, και των διακόνων του, τον αρχιδιάκονο π. Χριστόδουλο Τριαντάφυλλο και τον δευτερεύοντα π. Ανδρέα Γκιόκα. Ο Σεβασμιώτατος στην προσπάθεια του να έχει μονίμους ιερείς και στα τρία Διαπόντια νησιά, στους Οθωνούς δημιούργησε ένα μικρό ησυχαστήριο προκειμένου να μπορεί μια μικρή μοναστική αδελφότητα αφενός να απολαμβάνει της ησυχίας που προσφέρει η νήσος, και αφετέρου να υπάρχει η δυνατότητα της επικοινωνίας των λιγοστών κατοίκων με την εκκλησία.

Ο π. Ιωσήφ καταγόμενος από την Τυφλίδα της Γεωργίας δοκίμασε στο Άγιον όρος για την μοναχική ζωή, και έκτοτε ως λαϊκός, ήλθε εις την Μητρόπολη Κερκύρας, και ο Σεβασμιώτατος εδώ και μια πενταετία τον χειροτόνησε με σκοπό την εγκατάσταση του στους Οθωνούς. Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος, αναφέρθηκε στο γεγονός των θαυμάτων, που ο Κύριος μας τέλεσε σύμφωνα με την διήγηση της ευαγγελικής περικοπής.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε σε τρία σημεία. Πρώτον, στην επίκληση των δύο τυφλών «Κύριε ελέησε μας», και στον διάλογο που επακολούθησε πριν την θεραπεία τους. Τόνισε ότι, «όπως οι τυφλοί συνομίλησαν με τον Ιησού Χριστό πριν να συντελεστεί το θαύμα, ζώντας επί γης ακόμη ο Κύριος μας, και ο οποίος απάντησε με την ανθρώπινη φύση Του, έτσι κι εμείς, θα πρέπει να απευθυνόμαστε στον αληθινό μας Θεό, προκειμένου να λαμβάνουμε απάντηση στα αιτήματα της ζωής μας, όχι μόνο για τα υλικά τα οποία μας αφορούν , αλλά και τα πνευματικά προβλήματα τα οποία ίσως είναι δυσκολότερα να τα επιλύσουμε μόνοι μας. Η προσευχή είναι η αναπνοή της ψυχής μας για να μπορέσει ο άνθρωπος να επιζήσει ψυχικά –πνευματικά. Οι πατέρες της Εκκλησίας και ιδιαίτερα ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος προτρέπουν όλους μας πως είναι προτιμώτερον να μνημονεύουμε του ονόματος του Θεού από το να αναπνέουμε, γιατί όπως έχουμε ανάγκη της αναπνοής για να ζήσουμε οργανικά, μεγαλύτερη ανάγκη έχουμε την παρουσία του Θεού στη ζωή μας, «μνημονευτέον του Θεού μάλλον ή αναπνευστέον».

Δεύτερον, ο Κύριος ρώτησε τους τυφλούς αν πιστεύουν ότι έχει την δύναμη να κάνει αυτό το οποίο ζητούν και εκείνοι απάντησαν ότι πιστεύουν. Και ο Κύριος τους ανταπαντά ότι σύμφωνα με την δύναμη της πίστεως σας, αυτό που ζητάτε ας γίνει. Η πίστη είναι δύναμη για τον καθένα μας, η οποία μπορεί να ξεπεράσει πολλά εμπόδια στην ζωή μας και να κάνει χαλύβδινο τον χαρακτήρα μας. Οι άγιοι μάρτυρες ακόμη και της Παλαιάς Διαθήκης «διὰ πίστεως κατηγωνίσαντο βασιλείας, εἰργάσαντο δικαιοσύνην, ἐπέτυχον ἐπαγγελιῶν, ἔφραξαν στόματα λεόντων, ἔσβεσαν δύναμιν πυρός…» Η πίστις είναι βίωμα και υπάρχει δυνατότητα αύξησης ή ελάττωσης της πίστεως μας, γι’ αυτό και ο Κύριος τους είπε σύμφωνα με το μέτρο αυτής. Ο Σεβασμιώτατος, υπογράμμισε για την πίστη στις ημέρες μας η οποία περιφρονείται και εκμηδενίζεται από την ζωή των ανθρώπων, οι οποίοι έχουν αφήσει την παρουσία του Θεού και μεταθέτουν τα ενδιαφέροντα τους σε αλλότρια πράγματα.

Και το τρίτον σημείο που υπογράμμισε είναι η διάστασις των απόψεων, των θέσεων και της ζωής των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Το θέμα της ενότητας είναι εκείνο που μπορεί να κρατήσει σε συνοχή όλους τους ανθρώπους ως σώμα του Χριστού, ως σώμα της Εκκλησίας. Και μέσα από αυτή την ευλογημένη ενότητα και η πίστις να γιγαντώνεται, και η προσευχή να πυρπολεί τον θρόνο του Θεού.

Δυστυχώς οι ξένες νοοτροπίες οι οποίες εισχώρησαν στην πατρίδα μας, διέλυσαν αυτή την συνοχή και την ενότητα του λαού μας. Κάλεσε τους κατοίκους των Οθωνών που είναι μια μικρή κοινωνία να αποτελούν ένα πρότυπο αγάπης και κοινωνίας του Ιησού Χριστού. Παρότρυνε δε, όλους τους ανθρώπους να φυλάττουν «Θερμοπύλες» στο βορειοδυτικότερον άκρον της Πατρίδος μας, την οποία εποφθαλμιούν οι κύκλοθεν εχθροί της. Μάλιστα δε, ευχήθηκε και στον Διοικητή της μικρής μονάδος του Στρατού που βρίσκεται επάνω στο νησί, και ο οποίος συμμετείχε στην Θεία Λειτουργία, να έχουν δύναμη σ αυτό το φυλάκιο, το οποίον φυλάει τα σύνορα της Πατρίδα μας».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων