15/01/2024 15/01/2024 Στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Κάτω Κορακιάνας λειτούργησε την Κυριακή μετά τα Φώτα 14 Ιανουαρίου 2024 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος. Στο ψαλτήρι, μεταξύ άλλων, ήταν και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Δημήτριος Μεταλληνός. Νέοι άνθρωποι συμμετείχαν στο μυστήριο της θείας Ευχαριστίας και κοινώνησαν των αχράντων μυστηρίων , κάτι που χαροποίησε...
15 Ιανουαρίου, 2024 - 8:10
Τελευταία ενημέρωση: 15/01/2024 - 8:13

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος για την αιχμαλωσία του σύγχρονου ανθρώπου

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος για την αιχμαλωσία του σύγχρονου ανθρώπου

Στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Κάτω Κορακιάνας λειτούργησε την Κυριακή μετά τα Φώτα 14 Ιανουαρίου 2024 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.

Στο ψαλτήρι, μεταξύ άλλων, ήταν και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Δημήτριος Μεταλληνός. Νέοι άνθρωποι συμμετείχαν στο μυστήριο της θείας Ευχαριστίας και κοινώνησαν των αχράντων μυστηρίων , κάτι που χαροποίησε ιδιαίτερα τον Σεβασμιώτατο, ο οποίος επεσήμανε, ότι παρότι η Κέρκυρα υφίσταται έντονες τις επιδράσεις του πολυπολιτισμικού πνεύματος της εποχής, εντούτοις υπάρχουν εκείνοι που μένουν πιστοί στην Εκκλησία και αυτό είναι παρήγορο.

Η αιχμαλωσία του σύγχρονου ανθρώπου

Στο κήρυγμά του προς τους πιστούς ο κ. Νεκτάριος στάθηκε στο αποστολικό ανάγνωσμα της ημέρας και στη φράση « αναβάς εις ύψος ηχμαλώτευσεν αιχμαλωσίαν». Ο Κύριός μας κατέβηκε στη γη, δίδαξε στους ανθρώπους την οδό της σωτηρίας, ανέβηκε στον σταυρό και αιχμαλώτισε το κακό και τον διάβολο που ταλαιπωρεί πνευματικά τους ανθρώπους. Κατέβηκε στον Άδη και εκεί απελευθέρωσε τους αιχμαλώτους από τη φθορά και τον θάνατο. Δεν ανέβηκε στον ουρανό μόνος Του, αλλά πήρε μαζί Του όσους πίστεψαν σ’ Εκείνον και αποδέχτηκαν τη χάρη του Θεού.

Σήμερα οι άνθρωποι είμαστε και πάλι αιχμαλωτισμένοι από τον πειρασμό. Αποσκιρτήσαμε από τον Θεό, ο Οποίος μάς έδειξε και μας δείχνει την αγάπη Του. Λέμε στον Θεό, όπως αναφέρει στο βιβλίο του Ιώβ της Παλαιάς Διαθήκης: «απόστα απ’ εμού, οδούς σου ειδέναι ου βούλομαι». «Απομακρύνσου από εμένα, διότι δεν θέλω να γνωρίζω τους δρόμους που εσύ χαράσσεις». Ο σύγχρονος άνθρωπος είναι αιχμαλωτισμένος στον εαυτό του, διότι από τη στιγμή που απεμπολεί την αγάπη του Θεού κλείνεται στο εγώ του, εργάζεται για τη δόξα του, εργάζεται για την φιλήδονη ικανοποίηση σε σημείο ώστε να προβάλουμε την αμαρτία και το αφύσικον ως φυσικές καταστάσεις. Η χάρις του Θεού, εφόσον δεν την δεχόμαστε, μας εγκαταλείπει.

Χωρίς Θεό τα πάντα επιτρέπονται

Η αιχμαλωσία αυτή όμως δεν περιορίζεται στην πατρίδα μας, αλλά και σε παγκόσμια κατάσταση, η αμαρτία και η φθορά συνδέονται με τα ίδια και χειρότερα φαινόμενα, όπως βλέπουμε ιδιαιτέρως στις πολεμικές συρράξεις, στην σκληροκαρδία των ηγετών, οι οποίοι αφήνουν να εξολοθρεύονται και τα νήπια, ιδίως στην Μέση Ανατολή, δείχνοντας με τις επιθέσεις στον άμαχο πληθυσμό τα θηριώδη ένστικτα. Χωρίς Θεό τα πάντα επιτρέπονται.

Ο Θεός στην παλαιά Διαθήκη, στην εποχή του Νόμου, για να μετανοήσουν οι άνθρωποι, άφησε να γίνουν καταστροφές, για να αλλάξουν οι άνθρωποι. Σήμερα, επειδή ζούμε στην εποχή της χάριτος η φιλανθρωπία του Θεού έρχεται και παρακαλεί όλους μας για μετάνοια. Αυτό επαναλαμβάνεται καθημερινά ως προτροπή στον καθέναν μας. Διότι ο Ίδιος ο Κύριος γνωρίζει ότι δεν ηχρειώθησαν οι πάντες, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που έχουν φόβο Θεού και ισχύει και ό,τι περιγράφει η παραβολή των ζιζανίων. Οι άνθρωποι που πιστεύουν θα ζούνε σε έναν κόσμο όπου θα συναυξάνει το κακό, μέχρις ότου έρθει η ώρα του θερισμού. προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα στους ανθρώπους που Τον αγαπούν, να αντέξουν

Το καθήκον μας λοιπόν είναι να πορευθούμε με μετάνοια και αγάπη για να μην παροργίζουμε τον Θεό και Εκείνος θα βοηθά εν τη Εκκλησία να αντέχουμε, κατέληξε τον λόγο του ο κ. Νεκτάριος.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων