27/05/2019 27/05/2019   Την Κυριακή 26 Μαϊου 2019 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος ιερούργησε στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στους Μαμάλους. Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Κερκύρας ανέλυσε την Ευαγγελική περικοπή της ημέρας, την στιχομυθία μεταξύ του Κυρίου μας και της Σαμαρείτιδος, της μετέπειτα Ισαποστόλου Αγίας Φωτεινής. Διεξήχθη λοιπόν, όπως μας πληροφορεί...
27 Μαΐου, 2019 - 10:09
Τελευταία ενημέρωση: 27/05/2019 - 10:10

“Ο Χριστός αποκαλύπτεται σε όσους έχουν καθαρή καρδιά και αναγνωρίζουν την αμαρτωλότητα τους”

Διαδώστε:
“Ο Χριστός αποκαλύπτεται σε όσους έχουν καθαρή καρδιά και αναγνωρίζουν την αμαρτωλότητα τους”

 

Την Κυριακή 26 Μαϊου 2019 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος ιερούργησε στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στους Μαμάλους.
Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Κερκύρας ανέλυσε την Ευαγγελική περικοπή της ημέρας, την στιχομυθία μεταξύ του Κυρίου μας και της Σαμαρείτιδος, της μετέπειτα Ισαποστόλου Αγίας Φωτεινής. Διεξήχθη λοιπόν, όπως μας πληροφορεί ο ιερός Ευαγγελιστής, ένας γόνιμος διάλογος μεταξύ του Ιησού Χριστού και της Σαμαρείτιδος. Ο Χριστός καθώς περιήρχετο την Σαμάρεια, κηρύσσοντας την μετάνοια, δίψασε και κάθισε παρά το φρέαρ του Ιακώβ.

Μπορεί κανείς να τονίσει τρία σημεία της συναντήσεως αυτής του Κυρίου :Πρώτον, ο Χριστός ζητά νερό να πιεί. Η Σαμαρείτιδα προς στιγμήν αντετάχθη και ρώτησε πώς είναι δυνατόν ένας Ιουδαίος να ζητά από μια Σαμαρείτιδα νερό, καθότι προϋπήρχε έχθρα μεταξύ Ιουδαίων και Σαμαρειτών.Ο Χριστός της λέγει ότι εάν πραγματικά γνωρίζει ποιός της ζητά νερό, τότε εκείνη θα ζητούσε το ύδωρ το ζων και δεν θα ξαναδιψούσε εις τον αιώνα.

Το ζων αυτό ύδωρ είναι ο Υιός και Λόγος του Θεού, ο Δοτήρ και η πηγή της ζωής μας, που αν εγκατασταθεί στην ψυχή και στην καρδιά του ανθρώπου, τότε αυτός μεταλλάσσεται από την ζωή της αμαρτίας και της φθοράς, στην όντως ζωή και βιώνει την Θεοκατάσταση. Δεύτερον, η Σαμαρείτιδα θέτει το ερώτημα στον Κύριο σχετικά με τοπού πρέπει να λατρεύεται ο Θεός, στο όρος Γαριζίν ή στον Ναό των Ιεροσολύμων, οπως πίστευαν οι Ιουδαίοι ; Ο Ιησούς της απάντησε ότι “πνεῦμα ὁ Θεός, καὶ τοὺς προσκυνοῦντας αὐτὸν ἐν πνεύματι καὶ ἀληθείᾳ δεῖ προσκυνεῖν.”

Τα λόγια αυτά σημαίνουν ότι το να προσκυνήσει κανείς και να αναζητήσει τον Θεό μονάχα σωματικά δεν ευαρεστούν τον Ίδιο. Αντιθέτως, όταν Τον εκζητήσουμε καρδιακά, τότε ο Χριστός αποκαλύπτεται σε εμάς.Επιπλέον χρειάζεται να λατρεύουμε τον Θεό εν αληθεία, δηλαδή να έχουμε αληθινή γνώση περί της παρουσίας Του.Και τρίτον, όταν ο Κύριος αποκάλυψε τον πρότερο βίο της Σαμαρείτιδος, εκείνη ομολόγησε ότι ο Χριστός είναι προφήτης.

Όταν ο Ιησούς ρωτήθηκε περί του Μεσσίου, τότε Εκείνος αποκάλυψε ότι ο Ίδιος ήταν ο αναμενόμενος Μεσσίας. Αυτό σημαίνει ότι ο Χριστός δεν αποκαλύπτεται στους “καθαρούς” Γραμματείς, Φαρισαίους και στους σκληροκάρδιους, αλλά σε όσους έχουν καθαρή καρδιά και αναγνωρίζουν την αμαρτωλότητά τους.Καταλήγοντας ο κ. Νεκτάριος ευχήθηκε το Φως του Αναστάντος Χριστού να καταυγάζει τις καρδιές των πιστών.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων