25/06/2023 25/06/2023 Στο βορειοδυτικότερο άκρον της Ελλάδος, στη Νήσο των Οθωνών, που ανήκει στο σύμπλεγμα των Διαποντίων Νήσων, περιόδευσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, από την Πέμπτη 22 έως και το Σάββατο 24 Ιουνίου, όπου και εγκαινίασε το νεοανεγερθέντα ιερό Ναό, επ’ ονόματι των νεοκαταταγέντων οσίων αγιορειτών πατέρων, Οσίου Ιωσήφ του Σπηλαιώτου...
25 Ιουνίου, 2023 - 10:15
Τελευταία ενημέρωση: 25/06/2023 - 10:18

Οθωνοί: Νέο Ησυχαστήριο στο άκρο της Ελλάδος από την Μητρόπολη Κερκύρας (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Οθωνοί: Νέο Ησυχαστήριο στο άκρο της Ελλάδος από την Μητρόπολη Κερκύρας (ΦΩΤΟ)

Στο βορειοδυτικότερο άκρον της Ελλάδος, στη Νήσο των Οθωνών, που ανήκει στο σύμπλεγμα των Διαποντίων Νήσων, περιόδευσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, από την Πέμπτη 22 έως και το Σάββατο 24 Ιουνίου, όπου και εγκαινίασε το νεοανεγερθέντα ιερό Ναό, επ’ ονόματι των νεοκαταταγέντων οσίων αγιορειτών πατέρων, Οσίου Ιωσήφ του Σπηλαιώτου και Οσίου Εφραίμ του Κατουνακιώτου.

Στο υπό ίδρυσιν ιερόν ησυχαστήριον, όπου και εγκαινιάστηκε ο ως άνω ιερός ναός, ο Σεβασμιώτατος εγκατέστησε δύο πατέρες, τον αρχιμ. π. Ιωσήφ μετά του υποτακτικού του, ο οποίος και διαποιμαίνει το νησί των Οθωνών.

Η τοπική Εκκλησία ιδιαίτερα φροντίζει αυτά τα Διαπόντια Νησιά, με την ποιμαντική μέριμνα και φροντίδα της, διότι είναι τα σύνορα της Πατρίδας μας, και αξίζει κάθε τιμή στους λιγοστούς κατοίκους, και των τριών Διαποντίων Νήσων.

Την Παρασκευή εσπέρας, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τον εσπερινό των εγκαινίων, κομίζοντας τα ιερά λείψανα των οσιάθλων πατέρων, των μαρτυρησάντων εν τω όρει των Αμώμων, τα οποία και κατετέθησαν εις την Αγίαν Τράπεζαν.

Ομοίως μετέφερε και αποτμήματα ιερών λειψάνων του Οσίου Ιωσήφ και Οσίου Εφραίμ, εντός ιεράς λειψανοθήκης, τα οποία εδωρήθησαν εις το ιερόν ησυχαστήριον, προς ευλογίαν.

Σήμερα Σάββατο, μνήμη του Γενεθλίου του Τιμίου Προδρόμου, ετελέσθησαν τα ιερά εγκαίνια με τον καθαγιασμό της Αγίας Τραπέζης αλλά και ολοκλήρου του Ιερού Ναού, επικαλούμενος την χάρη του Αγίου Πνεύματος, ούτως ώστε ο ιερός ναός να καταστεί ουρανομήκης.

Πλέον, το ανέσπερον φως της τρισιλίου Θεότητος θα παραμένει εσαεί, φωτίζοντας και καθαίροντας τις ψυχές και τις καρδιές των προσερχομένων μοναχών αλλά και προσκυνητών, προκειμένου να γίνονται μέτοχοι της Θείας Ευχαριστίας και των ιερών μυστηρίων.

Κατά την διάρκεια των εγκαινίων, ο Σεβασμιώτατος εξηγούσε τα τελούμενα στους παρισταμένους ανθρώπους, προκειμένου να κατανοούν αυτά τα οποία τελούνται. Στη συνέχεια, μετά τον εγκαινιασμόν, τελέσθηκε και η πρώτη Θεία Λειτουργία στο νέο θυσιαστήριο.

Στην σύντομη ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος ομίλησε περί της σημασίας και την έννοια της καθιερώσεως του ιερού θυσιαστηρίου, για τους δύο αγίους οι οποίοι πλέον θα τιμώνται στον ιερό ναό, και για την έννοιαν της ασκητικής και νηπτικής ζωής, η οποία συμφιλιώνει τον πεπτωκότα άνθρωπο με τον θεό.

Και τέλος αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Τιμίου Προδρόμου, Προφήτου και Βαπτιστού Ιωάννου, ο οποίος στην εποχή του, εθεωρήθη από τους ανθρώπους ως μια ακραία φωνή, που άφησε τα εγκόσμια και την καθημερινότητα , φεύγοντας στην έρημο, καλώντας τους ανθρώπους σε μετάνοια.

Ο ίδιος έβλεπε την κατρακύλα της ανθρωπότητας, και την αποστασία του λαού από τον Θεό Πατέρα. Ήταν όντως για την εποχή του ανερμήνευτη η στάση του Τιμίου Προδρόμου, και το κήρυγμα του για τους ανθρώπους ήταν ίσως ακραίο, πλην όμως αληθινό.

Στην εποχή μας τον Τίμιο Πρόδρομο, ιδιαιτέρως οι μοναχοί στα μοναστήρια τιμούν και σέβονται, και τον θεωρούν ως ερημίτην αγονιζόμενο κατά της αμαρτίας και του πειρασμού.
Ίσως αυτή η φωνή η Προδρομική, να είναι ιδιαιτέρως απαραίτητη και επίκαιρη για τη σύγχρονη εποχή, με το νέο κατρακύλισμα της ανθρωπότητας, για να αναταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα.

Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στους νέους Πατέρες, τους οποίους και εγκατέστησε, και έχουν το ησυχαστικό πνεύμα και την διάθεση για προσευχή, να αντιγράψουν στην πορεία της ζωής τους, τόσο την ακραιφνή ζωή του Τιμίου Προδρόμου όσο και την βίαν στην ζωή τους, την οποία εδίδαξαν οι όσιοι Ιωσήφ και Εφραίμ.

Αυτή η βία η πνευματική είναι απαραίτητη για τον καθένα μας, καθώς στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, λέγει πως «Η Βασιλεία των Ουρανών βιάζεται και βιασταί αρπάζουσιν αυτήν».

Ο Σεβασμιώτατος κ. Νεκτάριος, ευχαρίστησε για την παρουσία τους τον αντιδήμαρχο Κερκύρας, όλους τους τοπικούς παράγοντες, και ιδιαίτερα τους κατοίκους των Οθωνών, οι οποίοι συμπαρίστανται στο έργο της τοπικής Εκκλησίας, και εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους για την παρουσία του ταπεινού ιερομονάχου π. Ιωσήφ μετά της συνοδείας του.
Ειρήσθω δε , ότι ο π. Ιωσήφ είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής της Τυφλίδος Γεωργίας απ΄ όπου και κατάγεται.

Να αναφερθεί, πως το ως άνω έργον, έγινε εκ βάθρων με την προσωπική φροντίδα και μέριμνα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Νεκταρίου, ιδίοις κόποις και αναλώμασι. Η δε παρουσία του στα διαπόντια νησιά είναι τακτική, και η μέριμνα του αδιάκοπη.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων