25/03/2023 25/03/2023 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, χοροστάτησε στον πανηγυρικό εσπερινό της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, και ανέγνωσε την Δ΄ Στάση των οίκων των Χαιρετισμών της Θεοτόκου, στον εορτάζοντα Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο χωριό Σγουράδες, της Βόρειας Κέρκυρας. Στην ομιλία του ο κ. Νεκτάριος απευθύνθηκε στο εκκλησίασμα, και...
25 Μαρτίου, 2023 - 8:05
Τελευταία ενημέρωση: 25/03/2023 - 7:41

Παραμονή της εορτής του Ευαγγελισμού στην Κέρκυρα

Διαδώστε:
Παραμονή της εορτής του Ευαγγελισμού στην Κέρκυρα

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, χοροστάτησε στον πανηγυρικό εσπερινό της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, και ανέγνωσε την Δ΄ Στάση των οίκων των Χαιρετισμών της Θεοτόκου, στον εορτάζοντα Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο χωριό Σγουράδες, της Βόρειας Κέρκυρας.

Στην ομιλία του ο κ. Νεκτάριος απευθύνθηκε στο εκκλησίασμα, και ανέλυσε το θεολογικό νόημα της εορτής, του αποκεκαλυμμένου προ αιώνων μυστηρίου του Θεού.

Το κήρυγμα του Μητροπολίτη Κερκύρας

Στάθηκε δε ιδιαίτερα σε δύο στίχους των Χαιρετισμών, που αναφέρονται στο πρόσωπο της Παναγίας μας «Χαίρε λουτήρ εκπλύνων συνείδηση, χαίρε κρατήρ κιρνών αγαλλίασιν ».

“Η Παναγία μας, η οποία συνεργάστηκε για την φανέρωση του σεσαρκωμένου λόγου του Θεού στην ανθρωπότητα, κατεστάθη λουτήρας, ο οποίος καθάρισε τις βεβαρυμμένες συνειδήσεις της ανθρωπότητας. Τούτο έγινε αφού η σάρκωσις του Υιού και Λόγου του Θεού, ένωσε εν τω προσώπω της Παναγίας μας, την ανθρωπότητα με την Θεότητα, τον ουρανόν με την γη”.

Και συνεχίζει “η Παναγία μας να είναι ο λουτήρας της συνειδήσεως μας, η οποία πολλές φορές είναι βεβαρυμμένη από την αμαρτία, στην οποία εξακολουθεί ο άνθρωπος να υποκύπτει. Ομοίως ο Υμνογράφος την Παναγία μας, την ονομάζει κρατήρα, ο οποίος προσφέρει την αγαλλίαση. Αυτός ο κρατήρας, είναι το άγιον Ποτήριον, που περιέχει το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου μας, και προσφέρει στους μετέχοντας την αγαλλίασιν και την σωτηρίαν των ψυχών μας. Αυτό το μέγεθος της αγιότητος που φέρει η Παναγία μητέρα του κυρίου μας, αλλά και η δική μας μητέρα, σήμερα η Αγία μας εκκλησία τιμά ιδιαίτερα, και προσκαλεί όλους μας να την ασπαστούμε και να την επικαλεστούμε στην ζωή μας, και να αντιγράψουμε τις αρετές της, την καθαρότητα του βίου της, την υποταγή της στο θέλημα του Θεού, και την αγάπη της, στον μονογενή της Υιό και κατ’ επέκταση στον Τριαδικό μας Θεό”.

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στους κατοίκους να τους σκεπάζει η Χάρη της Παναγίας μας, και να γίνουμε μέτοχοι της πνευματικής ελευθερίας, την οποία μας χάρισε με την σάρκωση του Υιού και Λόγου του Θεού.

Χειροθεσία οικονόμου

Προ της απολύσεως, τον εφημέριο π. Άγγελο Κουντούτση, ιερέας που εργάζεται αθόρυβα στην ενορία των Σγουράδων, τον χειροθέτησε με το οφίκιο του οικονόμου. Τον δε ιεροψάλτη, τον χειροθέτησε σε αναγνώστη.

Επίσης, τα παιδιά του κατηχητικού σχολείου έψαλλαν το «Τη υπερμάχω», μερικά τραγούδια της εθνικής επετείου, και όλοι μαζί έψαλλαν τον Εθνικό ύμνο.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων