05/06/2023 06/06/2023 Με τη πρέπουσα μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η Γενέθλιος ημέρα της Εκκλησίας την Κυριακή της Πεντηκοστής 4 Ιουνίου 2023 στην Κέρκυρα. Ανήμερα της εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, λειτούργησε και ομίλησε στον Ιερό Νητροπολιτικό Βαό της Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης. Στην ομιλία του αναφέρθηκε σε μια παλαιά υπόσχεση, την οποία ο Προφήτης...
05 Ιουνίου, 2023 - 19:32
Τελευταία ενημέρωση: 06/06/2023 - 2:08

Πεντηκοστή και Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος στην Κέρκυρα

Διαδώστε:
Πεντηκοστή και Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος στην Κέρκυρα

Με τη πρέπουσα μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η Γενέθλιος ημέρα της Εκκλησίας την Κυριακή της Πεντηκοστής 4 Ιουνίου 2023 στην Κέρκυρα.

Ανήμερα της εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, λειτούργησε και ομίλησε στον Ιερό Νητροπολιτικό Βαό της Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης. Στην ομιλία του αναφέρθηκε σε μια παλαιά υπόσχεση, την οποία ο Προφήτης Ιεζεκιήλ είχε φανερώσει, και τώρα στην παρούσα εορτή πραγματοποιείται.

Πρώτον, ο Θεός συναθροίζει τον λαό Του, εκ των Εθνών και των Γαιών. Έχουμε την σύσταση της Εκκλησίας, καθώς και τον οικουμενικό χαρακτήρα της Εκκλησίας μας.

Δεύτερον, ο Θεός εισάγει τον λαό του στην αιώνια πατρίδα. Γίνεται η αποκατάσταση της Βασιλείας του Θεού από την οποία ο άνθρωπος εξορίστηκε με την προπατορική αμαρτία.

Τρίτον, ο Θεός ραίνει τον λαό του με ύδωρ καθάρσιον, το Άγιον Πνεύμα, που σημαίνει την άφεσιν των αμαρτιών του λαού. Η σοβαρότητα της αμαρτίας και οι συνέπειες αυτής, μας οδηγούν στη κατανόηση του ύψους της αγάπης του Θεού.

Τέταρτον, ο Θεός θα δώσει καινούργια καρδιά και καινούριο πνεύμα. «αφελώ την καρδίαν την λιθίνην εκ της σαρκός υμών, και δώσω υμίν καρδίαν σαρκίνην”». Είναι η ανακαίνιση της ανθρώπινης φύσης μας, με τα μυστήρια της αγίας μας Εκκλησίας, και ιδιαίτερα με το μυστήριο της εξομολόγησης και της Θείας Ευχαριστίας, που συμβαίνει πολλές φορές εμείς οι άνθρωποι να τα περιφρονούμε.
Και όλα αυτά ο ίδιος ο Θεός τα προσέφερε, προκειμένου να πορευόμαστε σύμφωνα με τα δικαιώματα του Θεού, και να φυλάττουμε και να ποιούμε τις εντολές του Θεού.

Τότε θα εκπληρωθεί και η υπόσχεσις την οποία έκαμε ο ίδιος ο Θεός με τον ηγαπημένο του Λαό τον Ισραήλ, δηλαδή εκείνος θα είναι ο Θεός μας, και εμείς ο λαός του.

Το απόγευμα της Πεντηκοστής, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον πανηγυρικό εσπερινό στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος του ιδρύματος Χρονίως Πασχόντων «η Πλατυτέρα», της Ιεράς Μητροπόλεως.

Ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε λόγους ενισχυτικούς και παρηγορητικούς τόσο στους τροφίμους του ιδρύματος, όσο και στους προσκυνητές.

Την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, 5 Ιουνίου 2023, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε και λειτούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος Γαρίτσης.

Στον Ιερό Ναό, όπου ήταν κατάμεστος από το εκκλησίασμα, παρέστησαν και η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας κ. Μερόπη Υδραίου, ο πρώην Βουλευτής Κέρκυρας και Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Σπύρος Σπύρου. Ο Σεβασμιώτατος συλλειτούργησε με πλειάδα ιερέων και μετά των διακόνων του.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Νεκτάριος αναφέρθηκε στο δημιουργικό έργο του Θεού και στο ανακαινιστικό έργο του ενσάρκου Λόγου Του, του Ιησού Χριστού, ο οποίος φανέρωσε τον Θεό Πατέρα στους ανθρώπους.


Το έργο του Κυρίου Ιησού Χριστού, ήταν αφενός μεν η θέωσις των ανθρώπων δια του Πάθους και της Αναστάσεως Του και της Αναλήψεως Του, προσλαμβάνοντας ολόκληρη την ανθρώπινη φύση, και δεύτερον η φανέρωσις του Θεού Πατέρα στον κόσμο.
Στον διάλογο όπου είχε λίγο πριν το Πάθος του με τον Απόστολο Φίλιππο, στην απορία του περί του ουρανίου Πατρός, ο Κύριος είπε: τοσοῦτον χρόνον μεθ’ ὑμῶν εἰμι, καὶ οὐκ ἔγνωκάς με, Φίλιππε; ὁ ἑωρακὼς ἐμὲ ἑώρακε τὸν πατέρα·»

Και η υπόσχεσις μετά την Ανάληψη Του στους μαθητές Του, ότι δεν θα τους εγκατέλειπε ορφανούς, σήμερα εκπληρώνεται με την βιαία πνοή και την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος, η οποία επλήρωσε κάθε κενό της δημιουργίας του Θεού.

Αυτά τα κενά, τα οποία δημιούργησε ο άνθρωπος με την αποστασία του από τον Θεό, με αποτέλεσμα όχι μόνο ο ίδιος να μείνει κενός της παρουσίας του Θεού, αλλά η αμαρτία του συμπαρέσυρε και ολόκληρη την κτήση ώστε να συστενάζει και να συνοδύνει.

Τώρα λοιπόν ο Παράκλητος, το πνεύμα της αληθείας, ο του παρά του Πατρός εκπορεύεται, επλήρωσε-γέμισε τις ψυχές, τις καρδιές, την σκέψη και όλα τα αισθητήρια των ανθρώπων και όχι μόνον.

Εάν σήμερα υπάρχει ξανά η εικόνα της σύγχυσης της Βαβέλ , οφείλεται στη φυγάδευση του Παρακλήτου από την ζωή μας, με την επιστροφή μας στην αμαρτία.

Ας προσέξουμε λοιπόν, να μην φυγαδεύουμε το Πανάγιον Πνεύμα από την ζωή μας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων