09/11/2023 09/11/2023 Την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία τίμησε τη μνήμη του Αγίου Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως του θαυματουργού, ήγε τα ονομαστήριά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος. Στον Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Σπηλαιωτίσσης Κέρκυρας τελέστηκε το πρωί της αγιωνύμου ημέρας Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου.  Τον...
09 Νοεμβρίου, 2023 - 21:08
Τελευταία ενημέρωση: 09/11/2023 - 21:29

Τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Κερκύρας Νεκταρίου

Διαδώστε:
Τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Κερκύρας Νεκταρίου

Την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία τίμησε τη μνήμη του Αγίου Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως του θαυματουργού, ήγε τα ονομαστήριά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.

Στον Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Σπηλαιωτίσσης Κέρκυρας τελέστηκε το πρωί της αγιωνύμου ημέρας Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, ο οποίος επεσήμανε ότι ο Άγιος Νεκτάριος «εγένετο τα πάντα τοις πάσι», διότι είχε δύο σημαντικά χαρακτηριστικά.

Υπήρξε «έμπειρος Χριστού», διά της προσευχής και της λειτουργικής ζωής, της πίστης στην ανάσταση και την υπέρβαση του θανάτου και του αγώνα για την αρετή, της αγάπης, της ταπείνωσης, της υπομονής, της συγχωρετικότητας, που δείχνει όποιος έχει κοινωνία με τον Χριστό.

Υπήρξε ακόμη «έμπυρος Χριστού», είχε ζήλο αγαπητικό, κατείχε τόσο τη θύραθεν όσο και την πνευματική μόρφωση, σήκωσε τον σταυρό του μέχρι τέλους, βγήκε από το εγώ και μοιράστηκε την πίστη και τα χαρίσματά του χωρίς να υπολογίσει πόσο τον πλήγωσαν οι άνθρωποι, ακριβώς διότι την καρδιά του την συνείχε η αγάπη για τον Χριστό.

Ο άγιος κατέστη δώρο του Θεού στους καιρούς μας, όπου κυριαρχεί ένα ρεύμα αθεΐας, το οποίο αρνείται την σημασία της πίστης και την υποκαθιστά από μια επιστημοσύνη έπαρσης, χωρίς ταπεινότητα.

Είναι ακόμη δώρο Θεού σε μια εποχή όπου στην Εκκλησία κυριαρχεί ένα ρεύμα άρνησης της πνευματικής καλλιέργειας, που χαρακτηρίζεται από ένα αίσθημα αυτάρκειας, ήτοι απουσίας επαφής με την πραγματικότητα της ζωής των ανθρώπων, ενώ υπάρχει κι άλλο ένα ρεύμα που αρνείται να ματώσει χέρια και πόδια στη σκαπάνη του Ευαγγελίου και προτιμά να πορεύεται στη κατάκριση, την περιφρόνηση της πνευματικής εργασίας, τη συκοφαντία και τη θήρευση της εξουσίας, χωρίς να σέβεται τα χαρίσματα του κάθε πλησίον.

Τέλος, ο άγιος είναι δώρο Θεού σε μία εποχή στην οποία ο επανευαγγελισμός των ανθρώπων χρειάζεται τόσο το «έμπειρον» όσο και το «έμπυρον» του Χριστού.

Ο ομιλητής ευχήθηκε στον εορτάζοντα Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριο να συνεχίσει να παραμένει στην οδό του Αγίου Νεκταρίου, όντας ρέκτης της παραδόσεως, αλλά και της συγκαταβάσεως προς τις ανάγκες των ανθρώπων, εμπνευστής ενότητας και αληθινός πνευματικός πατέρας, που να επανευαγγελίζει, γενόμενος τα πάντα τοις πάσι.

 

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, σε προσφώνησή του προς τον κλήρο, τους άρχοντες και τον λαό, επεσήμανε ότι η φετινή γιορτή μας βρίσκει όλους με αιμάσσουσα καρδία λόγω του πολέμου και αυτό που πρυτανεύει στις ψυχές μας είναι η προσευχή για την ειρήνη.

Παρόλα αυτά εξέφρασε και πάλι την ευγνωμοσύνη του προς τον ευγενή κερκυραϊκό λαό για την αγάπη και τη στήριξή του, καθώς ήδη συμπλήρωσε 21 χρόνια, καυχώμενος εν Κυρίω για την νέα πατρίδα του που έγινε η Κέρκυρα.

Συγκινείται ακόμη με το να μπορεί να γιορτάζει τον Άγιο της ταπείνωσης, της συγχώρησης, της αγάπης, που είναι ο Άγιος Νεκτάριος.

Ευχαρίστησε ως πατέρας τα παιδιά του, τους ιερείς της Μητροπόλεως, τους μοναχούς και τις μοναχές, που συνοδοιπορούν στον αγώνα της Εκκλησίας.

Ευχαρίστησε την χορωδία του Μητροπολιτικού Ναού, που έψαλλε πολύ όμορφα. Ευχαρίστησε τους παρόντες άρχοντες του τόπου, τον Βουλευτή κ. Γκίκα, τον Δήμαρχο Βόρειας Κέρκυρας κ. Γιώργο Μαχειμάρη, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας κ. Δημήτρη Μεταλληνό, τον διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ. Χαρίλαο Αλαμάνο, τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Γιάννη Κοντό, όπως επίσης ιδιαίτερη μνεία έκανε στους εκπροσώπους των στρατιωτικών, των ναυτικών, των αστυνομικών, των πυροσβεστικών αρχών του τόπου.

Ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον γέροντα του Κελλίου του Αγίου Θωμά της Μονής Χιλανδαρίου π. Ιλαρίωνα, με τον οποίο συμπορεύονται πνευματικά επί σαράντα περίπου χρόνια για την παρουσία του.

Ευχήθηκε στο τέλος υγεία, μακροημέρευση, ειρήνη στον τόπο και ο Θεός διά πρεσβειών του Αγίου Νεκταρίου να επιστηρίζει τη νεολαία, τα γηρατειά, όλους τους ανθρώπους με τις οικογένειές τους.

Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος δέχτηκε ευχές από τον κλήρο, τους άρχοντες και τον λαό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εσπερινός Αγίου Νεκταρίου και ονομαστήρια του Μητροπολίτη Κερκύρας

Περισσότερες φωτογραφίες:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων