10/11/2022 09/11/2022 Την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022, εορτή του Αγίου Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως του Θαυματουργού, ήγε τα ονομαστήριά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος. Οι λατρευτικές εκδηλώσεις για την μνήμη του Αγίου Νεκταρίου στην Κέρκυρα ξεκίνησαν το απόγευμα της Τρίτης 8 Νοεμβρίου 2022 με την τέλεση πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού στο Ιερό προσκύνημα...
10 Νοεμβρίου, 2022 - 7:49
Τελευταία ενημέρωση: 09/11/2022 - 18:50

Τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Κερκύρας Νεκταρίου

Διαδώστε:
Τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Κερκύρας Νεκταρίου

Την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022, εορτή του Αγίου Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως του Θαυματουργού, ήγε τα ονομαστήριά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις για την μνήμη του Αγίου Νεκταρίου στην Κέρκυρα ξεκίνησαν το απόγευμα της Τρίτης 8 Νοεμβρίου 2022 με την τέλεση πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού στο Ιερό προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος χοροστατούντος του εορτάζοντος Μητροπολίτη Κερκύρας προς τον οποίο κλήρος και λαός έσπευσε να εκφράσει τις εγκαρδιότερες των ευχών.

Κατά τον Εσπερινό μίλησε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, ο οποίος, αφορμώμενος από το Δοξαστικό των Στιχηρών του Εσπερινού, επεσήμανε τρία σημεία της ζωής του Αγίου: την εκζήτηση της βασιλείας των Ουρανών διά της αγάπης προς τον Θεό και τον συνάνθρωπο, την σκληραγωγία και τον κόπο κατά τον λόγο του Γεροντικού «δώσε αίμα και θα λάβεις Πνεύμα», καθώς και το εκκλησιαστικό φρόνημα, το οποίο τον έκανε να παραμείνει με υπομονή, παρά τους διωγμούς , τις συκοφαντίες και τη απόρριψη, πιστός στην Εκκλησία και το ήθος της και να λάβει την χάρη του Αγίου Πνεύματος. Ο ομιλητής ευχήθηκε στον Σεβασμιώτατο να συνεχίσει να διδάσκει με τον λόγο και το παράδειγμά του την αξία της αγάπης, τον κόπο και την πνευματική σκληραγωγία στις ποικίλες δοκιμασίες της ζωής, την μετάνοια και το εκκλησιαστικό φρόνημα, ώστε κλήρος και λαός να πορεύονται με εκείνον επικεφαλής στην οδό της βασιλείας του Θεού, με τις πρεσβείες του αγίου του 20ού αιώνα.

Στο τέλος του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος, με συγκίνηση ευχαρίστησε κλήρο, μοναστήρια και λαό για την παρουσία τους στον Εσπερινό, αλλά και την συμπόρευση στην διακονία της Εκκλησίας, τόνισε ότι αισθάνεται 20 χρόνια την Κέρκυρα ως την πνευματική του οικογένεια, ευχαρίστησε τον Άγιο Νεκτάριο και τον Άγιο Σπυρίδωνα που του χάρισαν έναν ευλογημένο κλήρο και λαό, για τον οποίο προσεύχεται να έχει πνευματική καταξίωση, φωτισμό ψυχών και αγιαστική πορεία ζωής και ζήτησε από όλους να προχωρούν με αγάπη, ειλικρίνεια και την χάρη του Αγίου Πνεύματος, όπως και οι άγιοι.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν το πρωί της 9ης Νοεμβρίου 2022 με την τέλεση της Αρχιερατικής Θείας λειτουργίας στον Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας Σπηλαιωτίσσης Κέρκυρας, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Λινοσπόρης, ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, ο οποίος επεσήμανε ότι ο Άγιος Νεκτάριος πέρασε τον Γολγοθά της ζωής του με υπομονή, με ανεξικακία, με αγάπη, προσευχή, εγκαρτέρηση και θυσίες, αφήνοντας τον εαυτό του στην αγάπη του Χριστού και την στοργή της Κυρίας Θεοτόκου. Άντεξε, διότι καλλιέργησε τον εσωτερικό της καρδίας άνθρωπο, διά της συνεχούς προσευχής. Έβαλε επιτίμιο στον εαυτό του να μην απαντά στις συκοφαντίες, αλλά να γονατίζει κάθε νύχτα μπροστά στον Εσταυρωμένο και να διαβάζει τον Μέγα Κανόνα του Αγίου Ανδρέα Κρήτης. Στον χριστιανό του 21ου αιώνα, τον εξωστρεφή και γεμάτο μέριμνες, έρχεται ο Άγιος Νεκτάριος να διδάξει την ανάγκη για προσευχή  και ταπείνωση. Ο ομιλητής έκλεισε τις σκέψεις του κάνοντας αναφορά στην συμπλήρωση 20 χρόνων από την ενθρόνιση στην Κέρκυρα του εορτάζοντος Μητροπολίτου κ. Νεκταρίου, τονίζοντας την ευγνωμοσύνη που κλήρος και λαός νιώθει για τον Ποιμενάρχη του και ζητώντας τις πρεσβείες του Αγίου Νεκταρίου, ώστε εκείνος να συνεχίζει άοκνα το έργο της θεοφιλούς ποιμαντορίας του.

Στο τέλος της θείας λειτουργίας ο Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος ευχαρίστησε τον ιερό κλήρο για την συνοδοιπορία των 20 χρόνων, που αναπαύει την καρδιά του. Ευχαρίστησε ακόμη  και τους προσελθόντας κληρικούς από την Αθήνα Αρχιμανδρίτη π. Αγαθάγγελο Κόκλα και τον Αρχιμανδρίτη π. Ιωαννίκιο Κουλιανόπουλο, για την συμμετοχή στην θεία λειτουργία, αλλά και όλους όσοι παρευρέθησαν, ιδιαιτέρως τους νέους ανθρώπους, για την ποικιλότροπη έκφραση της αγάπης προς το πρόσωπό του και τόνισε ότι με τις πρεσβείες του Αγίου Νεκταρίου θα διακονεί τον  τόπο και τον λαό μέχρι την τελευταία του ικμάδα. Η αγάπη, η συμπροσευχή,  οι πλούσιες ευχές του λαού του Θεού αποτελούν για τον επίσκοπο πολυτιμότατο στήριγμα.

Παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Κέρκυρας κ. Στέφανος Γκίκας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας κ. Δημήτρης Μεταλληνός και άλλοι εκπρόσωποι των αρχών του τόπου.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ:

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων