25/04/2022 25/04/2022 Με κάθε λαμπρότητα, αλλά ταυτόχρονα και με κατάνυξη, εορτάστηκε το Άγιον Πάσχα στο νησί της Κέρκυρας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το φετινό Πάσχα το νησί της Κέρκυρας γέμισε από προσκυνητές οι οποίοι κατέκλυσαν όλους τους ναούς, και το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής αλλά και του Μεγάλου Σαββάτου, καθώς μια λαοθάλασσα πλημμύρισε την άνω πλατεία και...
25 Απριλίου, 2022 - 14:51
Τελευταία ενημέρωση: 25/04/2022 - 17:41

«Βούλιαξε» από προσκυνητές η Κέρκυρα για την Λαμπροφόρο Ανάσταση

Διαδώστε:
«Βούλιαξε» από προσκυνητές η Κέρκυρα για την Λαμπροφόρο Ανάσταση

Με κάθε λαμπρότητα, αλλά ταυτόχρονα και με κατάνυξη, εορτάστηκε το Άγιον Πάσχα στο νησί της Κέρκυρας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το φετινό Πάσχα το νησί της Κέρκυρας γέμισε από προσκυνητές οι οποίοι κατέκλυσαν όλους τους ναούς, και το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής αλλά και του Μεγάλου Σαββάτου, καθώς μια λαοθάλασσα πλημμύρισε την άνω πλατεία και όλη την Σπιανάδα. Ένα φαντασμαγορικό θέαμα, στο οποίο οι άνθρωποι κρατούσαν τα αναμμένα κεριά τους, και έψαλλαν αναστάσιμους ύμνους μαζί με τις χορωδίες, οι οποίες μελωδικά γέμιζαν την ατμόσφαιρα.

Περί τις 11:00μ.μ., άρχισε η ακολουθία της παννυχίδας, στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής πόλεως και εν πομπή κατευθύνθηκε στην άνω πλατεία, στην εξέδρα που ονομάζεται Πάρκο, με την συμμετοχή όλων των αρχών της Νήσου. Βουλευτές, Περιφερειάρχης, Δήμαρχος, Αντιπεριφερειάρχαι, Αντιδήμαρχοι, Προέδροι του περιφερειακού και Δημοτικού συμβουλίου, στρατιωτικές, αστυνομικές, πυροσβεστικές και λιμενικές αρχές του τόπου, καθώς και ο Αρχιεπίσκοπος των εν Κερκύρα Ρωμαιοκαθολικών.

Τον Σεβασμιώτατο, πλαισίωναν ο αρχιμ. Χερουβίμ Βελέντζας, ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως, ο Γενικός αρχιερατικός επίτροπος π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, ο αρχιερατικός επίτροπος της πρώτης αρχιερατικής περιφερείας του νησιού, π. Νικόλαος Μοναστηριώτης, ο αρχιδιάκονος π. Χριστόδουλος Τριαντάφυλλος, ο δευτερεύων διάκονος π. Ανδρέας Γιόγκας, και αρκετοί ιερείς της πόλεως. Μετά την ανάγνωση του πασχαλίου μηνύματος του Σεβασμιωτάτου, έγινε η τελετή της αναστάσεως με ιδιαίτερη κατάνυξη και την συμμετοχή όλου του λαού.

Στα επτάνησα, επικρατεί η παράδοση να τελείται η Θεία Λειτουργία το πρωί της Κυριακής. Ο Σεβασμιώτατος προέστη της Θείας Λειτουργίας μετά την περιφορά της αναστάσεως στην πόλη της Κέρκυρας, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου της Σπηλαιωτίσσης, με την συμμετοχή πολλών εντοπίων και ξένων προσκυνητών. Μετά την ανάγνωση του πασχαλίου μηνύματος, ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε τον κατηχητικό λόγο του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, τον οποίον ανέλυσε στο εκκλησίασμα, και ευχήθηκε όλοι μας να γίνουμε μέτοχοι, αυτής της πασχαλίου χαράς και της επουρανίου τραπέζης, για να τύχωμεν της θεώσεως, την οποίαν χάρισε ο αναστάς Κύριος μας, δια της αναστάσεως Του. Στο τέλος διένειμε τα πασχάλια αυγά.

Ο Σεβασμιώτατος, μετά τη Θεία Λειτουργία, επισκέφτηκε το ίδρυμα χρονίως πασχόντων της Ιεράς Μητροπόλεως «Η Πλατυτέρα», ευχήθηκε στους τροφίμους και το προσωπικό, και τους μοίρασε πασχάλια αυγά, τσουρέκια και παρακάθισε κοντά τους στο πασχαλινό γεύμα.

Το απόγευμα στις 7:00 μ.μ., στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Εσπερινό της Αγάπης, με την συμμετοχή πολλών ιερέων της πόλεως, ανεγνώσθη το ευαγγέλιο του εσπερινού σε πέντε γλώσσες, και στο τέλος διένειμε τα πασχάλια αυγά σε όλο το εκκλησίασμα. Ευχήθηκε δε, «νυν πάντα πεπλήρωται φωτός, ουρανός τε και γη, και τα καταχθόνια», και είπε ότι πλέον δεν υπάρχει η απειλή του σκότους του Άδου, διότι το διέλυσε το «ανέσπερον φως» της αναστάσεως του Κυρίου μας. Ούτε στη ζωή του ανθρώπου που πίστευσε στον αναστάντα Χριστό, υπάρχει η αβεβαιότητα, η απελπισία, ο φόβος, ανασφάλεια, διότι η αναστάσιμη χάρις του Κυρίου μας έχει κατακτήσει και την πνευματική υπόσταση των ανθρώπων αλλά και την καθημερινότητα μας. Αρκεί εμείς, να εμείνωμεν στην πίστη και στον αγώνα μας, εναντίον του πειρασμού, εναντίος της αμαρτίας, εναντίον του Άδου, που απειλεί τη ζωή μας. Όλοι μαζί οι άνθρωποι στο τέλος, κλήρος και λαός, διεδήλωσαν την πίστη τους με το «Χριστός Ανέστη – Αληθώς Ανέστη ο Κύριος».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων