24/10/2022 25/10/2022 Σε κλίμα χαράς για την τοπική Εκκλησία της Κέρκυρας, τελέστηκε το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022, η χειροτονία στον 2ο βαθμό της Ιεροσύνης, στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος, του Αρχιδιακόνου της Ιεράς Μητροπόλεως π. Χριστοδούλου Τριαντάφυλλου, ο οποίος διακόνησε πέντε και πλέον έτη από αυτήν την θέση την τοπική Εκκλησία. Στην Θεία Λειτουργία, συλλειτούργησαν ο...
24 Οκτωβρίου, 2022 - 21:59
Τελευταία ενημέρωση: 25/10/2022 - 0:52

Χειροτονία του Αρχιδιακόνου της Ι.Μ. Κερκύρας και Χειροθεσία σε Αρχιμανδρίτη

Διαδώστε:
Χειροτονία του Αρχιδιακόνου της Ι.Μ. Κερκύρας και Χειροθεσία σε Αρχιμανδρίτη

Σε κλίμα χαράς για την τοπική Εκκλησία της Κέρκυρας, τελέστηκε το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022, η χειροτονία στον 2ο βαθμό της Ιεροσύνης, στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος, του Αρχιδιακόνου της Ιεράς Μητροπόλεως π. Χριστοδούλου Τριαντάφυλλου, ο οποίος διακόνησε πέντε και πλέον έτη από αυτήν την θέση την τοπική Εκκλησία.

Στην Θεία Λειτουργία, συλλειτούργησαν ο οικείος Ποιμενάρχης Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος, ο οποίος κεκοπιακώς ταξίδεψε από το Αιγαίο στο Ιόνιο για να παρευρεθεί στην χαρά του π. Χριστοδούλου, προσκομίζοντας την ευλογία της Μεγαλόχαρης Παναγίας Τήνου και την αρχιερατική του προσευχή στο μυστήριο της Ιεροσύνης.

Πλήθος κόσμου παρευρέθη στην Θεία Λειτουργία, και ανάμεσα τους ήταν η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας κ. Μερόπη Υδραίου, βουλευτές, εκπρόσωποι τοπικών αρχών, κληρικοί άλλων μητροπόλεων, φίλοι και συνεργάτες της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας.

Στην σύντομη προσλαλιά του ο νεοχειροτονηθείς, ευχαρίστησε τον Τριαδικό Θεό που τον αξίωσε να τον υπηρετήσει μέσα από το αξίωμα της Ιεροσύνης, αλλά και όσους στάθηκαν ιδιαίτερα στο πλευρό του, στην μέχρι τώρα ιερατική του πορεία. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Σύρου κ. Δωρόθεο, Βεροίας και Ναούσης κ. Παντελεήμων, αλλά και στον Γέροντα του, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριο για την πατρική αγάπη και εμπιστοσύνη που δείχνει στο πρόσωπο του.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως αυτά τα πέντε χρόνια κοντά του, τον δίδαξαν ότι το Χριστιανικό βίωμα είναι αυθεντικό, όταν αγαπούμε περισσότερο τον σταυρό από την άνεση, τον αγώνα από τη νίκη, όταν ζούμε τη Βασιλεία του Θεού ως πιο πραγματική από τα γεγονότα της ιστορίας, όταν η πίστη μας είναι πιο δυνατή από τον ορθό λόγο μας. Όταν διακρίνουμε την αλήθεια πιο πολύ μέσα στα μυστήρια, απ’ όσο σε αυτά που κατανοούμε, όταν στις δυσκολίες μας είμαστε περισσότερο προσευχόμενοι και λιγότερο σκεπτόμενοι, όταν διαπιστώνουμε ότι η χάρις του Θεού είναι πιο αποτελεσματική από τον αγώνα μας, όταν μπορούμε να διακρίνουμε τι είναι μάταιο και τι γνήσιο, όταν ποθούμε τον θάνατο πιο πολύ απ’ τη ζωή.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος στην αντιφώνηση του, με αγάπη προς το πρόσωπο του π. Χριστοδούλου, έκανε λόγο για το πυρ του Παναγίου Πνεύματος, το οποίο συντηρεί την Εκκλησία του Χριστού, ανανεώνει και εγκαθίσταται τις καρδιές των ανθρώπων που τον ακολουθούν. Αναφέρθηκε στην πορεία του π. Χριστοδούλου από τα πρώτα χρόνια της γνωριμίας τους, για τον ζήλο, την προθυμία και την χαρά την οποία τον διέκριναν από την πρώτη στιγμή, καθώς και για την υπακοή στο πρόσωπο του τοπικού επισκόπου που τον κάλεσε να διακονήσει την τοπική εκκλησία.

Η ζωή και η εποχή κατά την οποία διέρχεται η ανθρωπότητα μας, είναι μια δύσκολη όντως εποχή, όπως όλες οι εποχές της εκκλησίας του Χριστού μας, γι αυτό και ο Ιερός Χρυσόστομος ομίλησε και είπε ότι μπορεί μεν η εκκλησία να κλυδωνίζεται, ἀλλ’ οὐ καταποντίζεται‧ χειμάζεται, ἀλλά ναυάγιον οὐχ ὑπομένει, και όλα αυτά εις πείσμα εκείνων, οι οποίοι θεωρούν ότι μπορούν να παρακάμψουν την πίστη του λαού μας, να τους αποπροσανατολίσουν από τη χαρά και την ελπίδα της αναστάσεως και της αιωνιότητας.

Του συνέστησε να μη διστάσει σ΄ αυτές τις δυσκολίες να εμπιστευθεί τον Θεό, και μέσα από την χάρη της ιεροσύνης να προσπαθεί να καταστεί ταπεινός δούλος του Θεού.

Πρώτον του συνέστησε την προσοχή, να προσπαθεί να παραμένει διάκονος πάντων, υπηρέτης όλων, καθώς ο Κύριος ο ίδιος, ο υιός του ανθρώπου «ουκ ήλθε διακονηθήναι, αλλά διακονήσαι». Αν δεν καταφέρει να είναι ταπεινός διάκονος του Θεού , θα αποτύχει στην ιεροσύνη του, η οποία του χαρίζεται από τον ίδιο τον Θεό.

Δεύτερον, η διακονία του λόγου και της διαποιμάνσεως του λαού είναι απαραίτητο γνώρισμα του σημερινού κληρικού καθώς ο λαός του Θεού σήμερα διψά για την αλήθεια, την δικαιοσύνη, την ακεραιότητα, την γνησιότητα, την αληθινή πατρότητα, τα οποία για να τα πετύχει, πρέπει να απαρνηθεί τον ίδιο τον εαυτό του και το θέλημα του.

Τρίτον, να προσεύχεται και να αγρυπνά προκειμένου να εισαγάγει τα λογικά πρόβατα του ποιμνίου του στην ασφάλεια της Εκκλησίας. Η ζωή του κληρικού δεν είναι ζωή υπαλληλική αλλά ζωή θυσίας, αγάπης και προσφοράς για τον άνθρωπο.

Τέταρτον, τον συμβούλεψε να μην ξεχάσει ποτέ να διακρίνεται από πνεύμα μαθητείας, και ποτέ να μην πιστέψει ότι ξέρει τα πάντα στην ζωή του. Αν όλα αυτά τα κρατήσει ο κληρικός, τότε η χάρις του Θεού θα είναι πάντοτε κοντά του και θα τον ενισχύει.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος, με ευλογία και άδεια από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Νεκτάριο, του απένειμε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη αναγνωρίζοντας την προσφορά του στην τοπική εκκλησία και τον επίσκοπο της, καθώς επίσης τελέστηκε το μνημόσυνο του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου, προς τιμήν του οποίου φέρει το όνομα και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος έκανε αναφορά στον μακαριστό, θυμίζοντας στον λαό το χρέος μας, να διδάξουμε Χριστό Και Ελλάδα στα παιδιά μας. Διότι μόνο η ορθόδοξη πίστις και η πατρίδα αποτελούν ιδανικά, τα οποία αποτελούν θεμέλια για την πορεία της κοινωνίας μας.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος έκανε αναφορά στην 20ετή ποιμαντορία του Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκταρίου και εξέφρασε τις αδερφικές και εγκάρδιες ευχές του, ώστε να συνεχίζει για πολλά έτη να κοσμεί την ιεραρχία ως πολύτιμος λίθος της, καθώς διακρίνεται για το ήθος και το φρόνημα του μέσα σε αυτήν, και να διαποιμαίνει την Αγιοτόκο Κέρκυρα, με την πατρική αγάπη που τον χαρακτηρίζει.

Το αντίδωρον μοίρασε ο π. Χριστόδουλος, λαμβάνοντας ευχές από τους πιστούς και το ευλαβές ιερατείο της Κέρκυρας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων