16/08/2023 16/08/2023 Σε κλίμα κατάνυξης τελέστηκε το βράδυ της Τρίτης 16 Αυγούστου 2023 ο λαμπρός πολυαρχιερατικός Εσπερινός στην εκκλησία του Αγίου Γερασίμου στα Ομαλά, για την εορτή της Κοίμησης του Πολιούχου της Κεφαλονιάς. Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου και Καθηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Βλατάδων κ. Νικηφόρος. Συγχοροστάτησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νίκαιας κ....
16 Αυγούστου, 2023 - 12:55
Τελευταία ενημέρωση: 16/08/2023 - 16:42

Κεφαλονιά: Χιλιάδες πιστοί συνέρρευσαν στον Άγιο Γεράσιμο στα Ομαλά 

Διαδώστε:
Κεφαλονιά: Χιλιάδες πιστοί συνέρρευσαν στον Άγιο Γεράσιμο στα Ομαλά 

Σε κλίμα κατάνυξης τελέστηκε το βράδυ της Τρίτης 16 Αυγούστου 2023 ο λαμπρός πολυαρχιερατικός Εσπερινός στην εκκλησία του Αγίου Γερασίμου στα Ομαλά, για την εορτή της Κοίμησης του Πολιούχου της Κεφαλονιάς.

Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου και Καθηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Βλατάδων κ. Νικηφόρος. Συγχοροστάτησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νίκαιας κ. Αλέξιος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ευρίπου κ. Χρυσόστομος και ο οικείος Ποιμενάρχης, Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος.

Πλειάδα ιερέων από διάφορα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού πλαισίωσε τους Αρχιερείς κατά τον εορταστικό αυτό Εσπερινό.

Πολλοί, ακόμη, πιστοί, προσέτρεξαν στο μοναστήρι των Ομαλών για να τιμήσουν τον προστάτη Άγιο τους, ή όπως λένε τον πολύτιμο θησαυρό τους. Αυτές τις ημέρες μάλιστα η ιερά Μόνη του Αγίου είναι σημείο αναφοράς για κάθε Κεφαλονίτη.

Μετά την αρτοκλασία, ο Θεοφιλέστατος κ. Νικηφόρος στο θεόπνευστο λόγο του αναφέρθηκε στο ιστορικό βίο του Αγίου Γεράσιμου καθώς και στην οσιακή προσωπικότητα του, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους μεγάλους πνευματικούς αγώνες του Αγίου, την θεογνωσία του και την μεγάλη του προσφορά στην Κεφαλονιά και στην Ορθόδοξο Εκκλησία, τονίζοντας πως για τους Κεφαλονίτες το Ιερό και άφθαρτο λείψανο του Αγίου Γερασίμου είναι ο πολύτιμος θησαυρός τους.

Τέλος, παρακάλεσε να γίνουμε μιμητές του και να βαδίσουμε στα χνάρια του για να αξιωθούμε και εμείς της χαράς του Παραδείσου.

Στη αντιφώνηση του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεφαλλήνιας κ. Δημήτριος ευχαρίστησε εγκάρδια τον Θεοφιλέστατο κ. Νικηφόρο για τη παρουσία του στο μεγάλο πανηγύρι του Αγίου Γεράσιμου και ζήτησε να μεταφέρει στο Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο τις εγκάρδιες ευχές του τόσο του ίδιου όσο και της εκκλησιαστικής νήσου της Κεφαλονιάς. Τέλος με θερμά λόγια μίλησε και για τον Κεφαλλήνα Μητροπολίτη Νικαίας κ. Αλέξιο αποκαλώντας τον μάλιστα “Νέστωρα” της τοπικής εκκλησίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, δύο Κεφαλλονίτικες χορωδίες έψαλλαν σε Πανηγύρι στη μεγάλη εκκλησία του Αγίου. Πρόκειται για την εκκλησιαστική χορωδία του Αργοστολίου με Χοράρχη τον γνωστό μαέστρο της Λυρικής Σκηνής Αγαθάγγελο Γεωργακάτο και την εκκλησιαστική χορωδία από το Ληξούρι με Χοράρχη τον Νικόλαο Βάλσαμο, λαμπρό νομικό Αθηνών και Διευθυντή της εκκλησιαστικής χορωδίας Αγίου Γεωργίου Καρίτση στην Αθήνα.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις παρέστησαν ο αντιδήμαρχος Αργοστολίου Σπύρος Ματιάτος, ο καθηγητής Ναπολέων Μαραβέγιας, πρόεδροι Κεφαλλονίτικων συλλόγων, της Ομογένειας, εκπρόσωποι φορέων κ.α.

Μετά το τέλος του Εσπερινού ακολούθησε ιερά Αγρυπνία με ιερείς και πιστούς να ψάλλουν τα εγκώμια του Αγίου.

ekefalonia.gr (Neil Jackson)

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων