10/02/2022 19/02/2022 Πολυαρχιερατικός πανηγυρικός εσπερινός τελέστηκε την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους στο Ληξούρι. Στον πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, ο οποίος κήρυξε και τον Θείο λόγο. Επίσης παρέστη συμπροσευχόμενος και ο οικείος Μητροπολίτης κ. Δημήτριος. Στο ψαλτήρι απέδωσε εξαιρετικά τους ύμνους η Εκκλησιαστική Χορωδία, υπό την...
10 Φεβρουαρίου, 2022 - 11:43
Τελευταία ενημέρωση: 19/02/2022 - 11:46

Ο εορτασμός του Πολιούχου Αγίου Χαραλάμπους στο Ληξούρι

Διαδώστε:
Ο εορτασμός του Πολιούχου Αγίου Χαραλάμπους στο Ληξούρι

Πολυαρχιερατικός πανηγυρικός εσπερινός τελέστηκε την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους στο Ληξούρι. Στον πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, ο οποίος κήρυξε και τον Θείο λόγο. Επίσης παρέστη συμπροσευχόμενος και ο οικείος Μητροπολίτης κ. Δημήτριος. Στο ψαλτήρι απέδωσε εξαιρετικά τους ύμνους η Εκκλησιαστική Χορωδία, υπό την διεύθυνση του Χοράρχη, Νικόλαου Βάλσαμου.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος παρέστησαν πολλοί ιερείς απ΄ όλο το νησί, καθώς και πλήθος κόσμου από όλη την Παλική, στον  ιερό ναό του Αγίου Χαραλάμπους.

Στο θείο λόγο του ο Θεοφιλέστατος κ. Χρύσανθος, αφού ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη για την τιμητική πρόσκληση να παραβρεθεί στο νησί των προγόνων του, μίλησε για την ζωή και το έργο του Αγίου Χαραλάμπους. Όταν το 198 ο Σεβήρος εξαπέλυσε φανατικό διωγμό κατά των Χριστιανών, ο έπαρχος Λουκιανός συνέλαβε τον Άγιο Χαράλαμπο και του ζήτησε να απαρνηθεί τον Χριστιανισμό.

Ο Άγιος όχι μόνο δεν το έκανε αλλά ομολόγησε την πίστη του και την προσήλωσή του στον Ιησού Χριστό. Τότε εξοργίστηκε ο Λουκιανός και διέταξε τα φρικτά βασανιστήρια στον Άγιο Χαράλαμπο.

Μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες βασανιστηρίων, διέταξε τον αποκεφαλισμό του Αγίου Χαραλάμπους, ο οποίος με το μαρτύριο αυτό έλαβε το αμαράντινο στέφανο της δόξας σε ηλικία 113 ετών.

Στην λαμπρό Πολυαρχιερατικό εσπερινό έδωσαν το παρών, μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Κουρής, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ληξουρίου, Αδαμαντία Καμινάρη, ο Διοικητής του Γ.Ν. Κεφαλονιάς, Δημήτρης Μαρτίνης, οι αντιδήμαρχοι Ληξουρίου, Γεράσιμος Γαλανός και Διονύσης Μαρκέτος καθώς και αρκετός κόσμος.

Στην Αρχιερατική Θεία λειτουργία που τελέσθηκε την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022, στον oμώνυμο Ναό προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος.

Συλλειτούργησε μαζί του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ.κ. Δημήτριος με πλειάδα, αρχιμανδριτών, ιερέων και διακόνων παρουσία πλήθος πιστών που τίμησαν τον προστάτη και πολιούχο της πάλης του Ληξουρίου Άγιο Χαράλαμπο.

Τα υμνογραφικά τροπάρια και απολυτίκια του Αγίου αποδόθηκαν με λαμπρότητα και τελειότητα από το χοράρχη κ. Νικόλαο Βάλσαμο και τους υπόλοιπους ψαλτάδες.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων