29/04/2023 29/04/2023 Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, (Κίσαμος) τελέστηκε το 10ετές Μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κυρού Ειρηναίου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού και συλλειτουργούντων του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ευμενείας κ. Ειρηναίου, Καθηγουμένου της Ιεράς  Πατριαρχικής Μονής Γουβερνέτου, και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου. Συνευχόμενος παρέστη ο...
29 Απριλίου, 2023 - 19:33
Τελευταία ενημέρωση: 29/04/2023 - 19:35

10ετές Μνημόσυνο αοιδίμου Μητροπολίτου Κισάμου & Σελίνου κυρού Ειρηναίου

Διαδώστε:
10ετές Μνημόσυνο αοιδίμου Μητροπολίτου Κισάμου & Σελίνου κυρού Ειρηναίου

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, (Κίσαμος) τελέστηκε το 10ετές Μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κυρού Ειρηναίου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού και συλλειτουργούντων του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ευμενείας κ. Ειρηναίου, Καθηγουμένου της Ιεράς  Πατριαρχικής Μονής Γουβερνέτου, και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου. Συνευχόμενος παρέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος.

Ο προεξάρχων Αρχιερεύς, στην διακονία του λόγου, αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιάτατο Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο «δια την παραχώρηση του κηρύγματος», αναφέρθηκε, με λόγους σεβαστικούς και ευγνωμοσύνης, εις το πρόσωπο του τιμωμένου Ιεράρχου, του «παππού της Κρήτης», όπως τον ονόμασε, σκιαγραφώντας (εν συντομία) το πολύπλευρο και πολυδιάσταστο έργο του, έργο δια του οποίου ως ανέφερε: «έθεσε ανεξίτηλα την σφραγίδα της παρουσίας του στον τόπο της εκκλησιαστικής του διακονίας και ευρύτερα».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε το ιερό Μνημόσυνο όπου έλαβε μέρος και ο Σεβ. Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ.Ειρηναίος. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Αμφιλόχιος, με λόγους καρδιακούς, καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους Σεβασμιωτάτους αγίους Αρχιερείς και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ευμενείας κ. Ειρηναίο «δια την ευγενή και φιλάδελφο απόκριση  εις την πρόσκληση συμμετοχής».

Ιδιαιτέρως αναφέρθηκε στον Σεβ. Μητροπολίτη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίο ως και τον παρόντα Δρ. Αλέξανδρο Παπαδερό, τ. Γενικό Δντή της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, τους οποίους ονόμασε: «συνοδοιπόρους και συγκηρυναίους του μακαριστού Μητροπολίτου Ειρηναίου, στο πολυσχιδές έργο του. Αυτό της Ι.Μητροπόλεως ως και της δημιουργίας της ΟΑΚ».

«Στο ερώτημα ποια η προσφορά της Εκκλησίας στους καιρούς μας -ανέφερε ο ομιλών Ιεράρχης- ερώτημα που ευκαίρως – ακαίρως τίθεται υπό τινών δια λόγους γνωστούς εν πολλοίς, νομίζω απάντηση δίδει ο σήμερα τιμώμενος μεγάλος αυτός Ιεράρχης της Εκκλησίας, ο αοίδιμος Γέροντας και προκάτοχος μας, μακαριστός Μητροπολίτης κυρός Ειρηναίος. Ειρηναίους δίδει, η απάντηση. Πρόσωπα φωτεινά και φωτισμένα, λουσμένα στην χάρη του Θεού που η ζωή τους ολόκληρη είναι μια λιτανεία.

Λιτανεία αγάπης, προσφοράς, θυσίας, διακονίας, μαρτυρίας, ομολογίας πίστεως· λιτανεία φωτός, ελπίδας και ζωής. Σκεπτόμουν κατά την ώρα του ιερού μνημοσύνου εάν θα ζούσε σήμερα η φωτισμένη αυτή μορφή ποιά θα ήταν η θέση του και η στάση του σε σχέση με τα όσα τεκταίνονται στους καιρούς μας; Στην αποϊεροποίηση των θεσμών, της κοινωνίας, της οικογένειας, την έκπτωση του ιερού θεσμού του γάμου από μυστήριο στα πάσης φύσεως σύμφωνα και παρεκτροπές, οι οποίες αλλοιώνουν και αλλοτριώνουν το πρόσωπο; Νιώθω πως θα ύψωνε το ανάστημα του, πως δεν θα συμβιβαζόταν και δεν θα συνθηκολογούσε με την έκπτωση και την φθορά. Το ερώτημα είναι εμείς τι κάνουμε»; κατέληξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ.Αμφιλόχιος, ευχαριστώντας το πολυπληθές εκκλησίασμα.

Ανάμεσα τους ο Βουλευτής Χανίων κ.Βασίλης Διγαλάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής, οι Δήμαρχοι Κισάμου κ.Γιώργος Μυλωνάκης και Πλατανιά κ. Ιωάννης Μαλανδράκης, ο Γενικοί Δντές του Ιδρύματος Ερευνών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» κ. Νικόλαος Παπαδάκης, της ΟΑΚ Δρ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς, υποψήφιοι Βουλευτές και εκπρόσωποι, Περιφερειακοί, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Άρχοντες του Οικουμενικού Θρόνου, Εκπρόσωποι του Στρατού, της Αστυνομίας, Φορέων, Συλλόγων, της οικογένειας του μακαριστού κ.α. Ακολούθησε Τρισάγιο επί του τάφου του τιμωμένου Ιεράρχου, ο οποίος βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Ι. Μητροπολιτικού Ναού, και φιλοξενία στους χώρους της Ι. Μητροπόλεως.  

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων