03/09/2022 06/09/2022 Συγκίνηση και δέος στα εγκαίνια του πρώτου ναού του Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού στη γενέτειρά του, το ορεινό Συρικάρι Κρήτης. Αποστολή: Κάτια Τσιμπλάκη Πηγή: Kάτια Τσιμπλάκη/ope.gr Πλήθος ιεραρχών  προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Γέρων Πριγκιπονήσσων κ. Δημητρίου και συλλειτουργούντων του οικείου Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιου, Αργολίδος κ. Νεκταρίου, Γορτύνης και Αρκαδίας υπέρτιμου και έξαρχου Κεντρώας...
03 Σεπτεμβρίου, 2022 - 21:28
Τελευταία ενημέρωση: 06/09/2022 - 13:32

Αποστολή, Συρικάρι: Συγκίνηση και δέος στα εγκαίνια του πρώτου Ι.Ν. του Οσίου Νικηφόρου (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Αποστολή, Συρικάρι: Συγκίνηση και δέος στα εγκαίνια του πρώτου Ι.Ν. του Οσίου Νικηφόρου (ΦΩΤΟ)

Συγκίνηση και δέος στα εγκαίνια του πρώτου ναού του Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού στη γενέτειρά του, το ορεινό Συρικάρι Κρήτης.

Αποστολή: Κάτια Τσιμπλάκη

Πηγή: Kάτια Τσιμπλάκη/ope.gr

Πλήθος ιεραρχών  προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Γέρων Πριγκιπονήσσων κ. Δημητρίου και συλλειτουργούντων του οικείου Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιου, Αργολίδος κ. Νεκταρίου, Γορτύνης και Αρκαδίας υπέρτιμου και έξαρχου Κεντρώας Κρήτης, κ. Μακάριου, Αρκαλοχωρίου Καστελλίου και Βιάννου κ.Ανδρέα, Κυδωνίας και Αποκορώνου, υπέρτιμου και έξαρχου Κρητικού και Μυρτώου Πελάγους κ. Δαμασκηνού, Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμου, Ιεραπύτνης και Σητείας υπέρτιμου και έξαρχου Ανατολικής Κρήτης κ. Κύριλλου, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.Πρόδρομου, ο Επισκόπου Κλαυδιουπόλεως κ.Ιάκωβου, τέλεσαν τον καθαγιασμό της Αγίας Τράπεζας.

Πηγή: Kάτια Τσιμπλάκη/ope.gr

Μαζί τους συμπροσευχήθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, υπέρτιμος και έξαρχος Ευρώπης, κ.κ. Ευγένιος, ο Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος, ο Μητροπολίτης Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνος, ο Επίσκοπος Δορυλαίου κ. Δαμασκηνός και ο εκπρόσωπος της Ι.Μ Ιβήρων του Αγ. Όρους ιερομόναχος Αθανάσιος .

Μαζί με τους ιεράρχες προσευχήθηκαν και εκατοντάδες πιστοί οι οποίοι κατέκλυσαν όχι μόνο τον Ιερό Ναό αλλά και τον 3.500 τμ περίβολο αυτού.

Πηγή: Kάτια Τσιμπλάκη/ope.gr

Ο Γέρων Πριγκιποννήσων κ. Δημήτριος αλλά και ο οικείος ιεράρχης ντυμένοι αμφότεροι στα λευκά, σύμβολο αγνότητας και καθαρότητας, σχημάτισαν δεξιά και αριστερά του ιερού καθώς επίσης και εντος του ναού, σε όλα τα σημεία του ορίζοντα το Χριστόγραμμα. Με ένα κομμάτι ύφασμα εμποτισμένο με κερί και αρωματικά έλαια σχημάτισαν το σύμβολο του Χριστού, σε Αυτόν, στον οποίον ανήκει πλέον ο ναός.

Πηγή: Kάτια Τσιμπλάκη/ope.gr

Με το ίδιο μίγμα σφραγίσθηκαν σε ειδική θήκη και τοποθετήθηκαν στο «φυτόν», στο κέντρο της Αγίας Τράπεζας οστά του Οσίου μαζί με 45.000 ονόματα Χριστιανών Ορθοδόξων από κάθε γωνιά του κόσμου οι οποίοι έστειλαν με κάθε δυνατό τρόπο ακόμη αξιοποιώντας ακόμη και την τεχνολογία για να διαβαστούν είτε υπέρ υγείας είτε υπέρ αναπαύσεως.

Πηγή: Kάτια Τσιμπλάκη/ope.gr

Με τελετουργικό γεμάτο ιερούς συμβολισμούς της Εκκλησίας που έλκει την καταγωγή του από τα Πρωτοχριστιανικά χρόνια καθαγιάσθηκαν όλα τα αντικείμενα της Αγίας Τράπεζας.

Ο Όσιος υπέδειξε τον τόπο που θα χτισθεί ο ναός του
Ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος στην ομιλία του είπε ότι ο Όσιος υπέδειξε θαυματουργικά σε πιστό ο οποίος δεν γνώριζε καν την ύπαρξη του νέου Αγίου τον τόπο ανέργερσης του ναού ο οποίος τιμάται στο όνομά του.

Πηγή: Kάτια Τσιμπλάκη/ope.gr

Ο πρώτος eco ναός σε όλη την Ελληνική επικράτεια
Ο ιερός ναός μπορεί να είναι ο πρώτος που τιμάται στο όνομα του Οσίου Νικηφόρου του λεπρού, καταγράφει επίσης και άλλη μια πρωτιά. Είναι ο πρώτος ναός ο οποίος έχει ενεργειακή επάρκεια. «Και να κοπεί το ρεύμα, να ξέρετε ότι ο Όσιος Νικηφόρος θα φωταγωγείται», σημείωσε στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος.

Πηγή: Kάτια Τσιμπλάκη/ope.gr

Ο οικείος ιεράρχης ευχαρίστησε έναν προς ένας του ευεργέτες και χορηγούς οι οποίοι βοήθησαν να αποπερατωθεί ο ναός. Απένειμε δε δε εκκλησιαστικές τιμητικές διακρίσεις σε όλους όσοι έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην αποπεράτωσή του.

Πηγή: Kάτια Τσιμπλάκη/ope.gr

Ευχαριστίες και στο ope.gr
Ο κ. Αμφιλόχιος ευχαρίστησε και το ope.gr για την αποστολή που κάνει στην Κίσαμο, προκειμένου να καλύψει τα εγκαίνια του ναού. ευχαρίστησε επίσης και την εκπρόσωπο της κυβέρνησης, των κομμάτων της αντιπολίτευσης πρώην και νυν βουλευτές, τις τοπικές αρχές και τους εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας που παραβρέθηκαν στα Εγκαίνια του ιερού ναού.

Πηγή: Kάτια Τσιμπλάκη/ope.gr

Αγιασμός στον νεόδμητο χώρο φιλοξενίας των προσκυνητών

Αμέσως μετά ακολούθησε Αγιασμός, τον οποίο τέλεσε ο Μητροπολίτης Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνος στο νέο οίκημα παραπλεύρως του ναού, το οποίο θα χρησιμεύσει ως κατάλυμα για τους προσκυνητές.

Πηγή: Kάτια Τσιμπλάκη/ope.gr

Πηγή: Kάτια Τσιμπλάκη/ope.gr

Πηγή: Kάτια Τσιμπλάκη/ope.gr

Την κορδέλα έκοψε ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος μαζί με τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη και το δήμαρχο κ. Γιώργο Μυλωνάκη.

Πηγή: Kάτια Τσιμπλάκη/ope.gr

Ήδη όπως είπε ο Μητροπολίτης πιστοί και Ιερές Μητροπόλεις από όλη την Ελληνική Επικράτεια έχουν εκφράσει την επιθυμία να πραγματοποιήσουν Προσκυνηματική εκδρομή στον Όσιο Νικηφόρο.

Πηγή: Kάτια Τσιμπλάκη/ope.gr

100 μέτρα από το ναό το σπίτι του Αγίου

Λίγα μόλις μέτρα από τον νέο ναό του Οσίου Νικηφόρου, βρίσκεται το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Όσιος. Πρόκειται ένα μικρό πέτρινο δωμάτιο το οποίο δώρισε η κεκοιμημένη πλέον αδελφή του Οσίου και επίσης μοναχή στην Ιερά Μητρόπολη. Το σπίτι του Οσίου έχει μετατραπεί σε προσκύνημα.

Πηγή: Kάτια Τσιμπλάκη/ope.gr

Πηγή: Kάτια Τσιμπλάκη/ope.gr

Τα εγκαίνια του ναού έγιναν τηρουμένων των μέτρων ασφαλείας. Εδέσματα, γλυκά και δροσερό νερό προσφέρθηκαν σε όλους του προσκυνητές. Σε επιφυλακή βρισκόταν ο Ερυθρός Σταυρός για να παράσχει βοήθεια σε όποιον συνάνθρωπό μας χρειαζόταν βοήθεια.

Πηγή: Kάτια Τσιμπλάκη/ope.gr

Επίσης κινητή μονάδα του Αννουσάκειου θεραπευτηρίου της Μητρόπολης ήταν έξω από το ναό.

Διαβάστε επίσης

Αποστολή, Συρικάρι: Εγκαίνια του πρώτου Ι.Ν. του Αγ. Νικηφόρου του Λεπρού – Εκεί όπου πετούν οι αετοί και κυματίζει η Ελληνική σημαία (ΦΩΤΟ)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων