13/09/2023 13/09/2023 Με ιδιαίτερη επιτυχία ξεκίνησε διά ζώσης την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου και ώρα 11:30, στην Κίσαμο Χανίων το πιστοποιημένο και μοριοδοτούμενο επιμορφωτικό πρόγραμμα «ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ – ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ» που υλοποιείται από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου και την...
13 Σεπτεμβρίου, 2023 - 20:32
Τελευταία ενημέρωση: 13/09/2023 - 19:54

Έναρξη επιμορφωτικού προγράμματος του Ι.Π.Ε. στη Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου

Διαδώστε:
Έναρξη επιμορφωτικού προγράμματος του Ι.Π.Ε. στη Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου

Με ιδιαίτερη επιτυχία ξεκίνησε διά ζώσης την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου και ώρα 11:30, στην Κίσαμο Χανίων το πιστοποιημένο και μοριοδοτούμενο επιμορφωτικό πρόγραμμα «ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ – ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ» που υλοποιείται από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου και την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης «Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης  του Ανθρώπινου Δυναμικού της Εκκλησίας – Ανάπτυξη Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων» (κωδικός ΟΠΣ 5073422) του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020».

Το ανωτέρω πρόγραμμα, όπως όλα τα προγράμματα του Ι.Π.Ε, προσφέρεται δωρεάν.

Κατά την εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος, που πραγματοποιήθηκε στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι Χανίων, τον αγιασμό τέλεσε ο διευθυντής του Ι.Π.Ε. Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης παρουσία του Πανοσ. Αρχιμ. Αγαθάγγελου Κουμαρτζάκη πρωτοσυγκέλου της Ι.Μ. Κισάμου και Σελίνου, ο οποίος μετέφερε εκ μέρους του Σεβ. Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου τις ευχαριστίες του προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β’, Πρόεδρο του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε., καθώς και προς τον π. Θεολόγο Αλεξανδράκη.

Ο π. Αγαθάγγελος αναφέρθηκε γενικότερα στη σπουδαιότητα και χρησιμότητα των Προγραμμάτων του Ι.Π.Ε. για την επιμόρφωση των κληρικών και επικεντρώθηκε ειδικότερα στο θέμα της Οργάνωσης των ενοριών. Επίσης αναφέρθηκε στην Αρχή της Ινδίκτου ως ημέρα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, όπως καθιερώθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, σημειώνοντας ότι ο άνθρωπος πρέπει να συμβάλει στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος με κάθε τρόπο. Ακολούθως ο Άρχοντας του Οικουμενικού Θρόνου Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς Γενικός Διευθυντής της Ο.Α.Κ. και εταίρος του Ι.Π.Ε για τα προγράμματα που υλοποιούνται σε Κρήτη και Δωδεκάνησα αναφέρθηκε στο θεολογικό υπόβαθρο του προγράμματος.

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης, ο οποίος, αφού μετέφερε τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β’, ευχαρίστησε κατ’ αρχάς την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο με τις ευλογίες του οποίου η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης συνεχίζει να έχει άριστη συνεργασία με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως και παράλληλα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο για τη συνεργασία με το Ι.Π.Ε. και τη δυνατότητα που προσφέρει στους κληρικούς, μέσω της διά βίου μάθησης και εκπαίδευσης, να επιμορφωθούν και να ενισχυθούν στην αντιμετώπιση των πρακτικών θεμάτων της ενοριακής ζωής, καθώς και τον Δρ κ. Κωνσταντίνο Ζορμπά.

Ο π. Θεολόγος ευχαρίστησε επίσης τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου και συντονιστή του προγράμματος Πανοσ. Αρχιμ. Αγαθάγγελο Κουμαρτζάκη για την άριστη συνεργασία και τη βοήθειά του στην οργάνωση του προγράμματος, με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου.

Ακολούθως ο π. Θεολόγος αναφέρθηκε στη δομή του προγράμματος τονίζοντας ότι το πρόγραμμα είναι στοχευμένο στον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας της Κρήτης και έχει σκοπό την ανάδειξη της συνταγματικής κατοχύρωση της εκκλησίας  και το λατρευτικό και ποιμαντικό έργο της ενορίας.

Κατόπιν ανέπτυξε το θέμα: «Δραστηριότητες ιερού ναού» και ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος με τους συμμετέχοντες.

Το πρόγραμμα παρακολουθούν 25 κληρικοί της Ι. Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ως άνω επιμορφωτικού προγράμματος, οι επόμενες συναντήσεις οι οποίες θα γίνουν εξ αποστάσεως θα έχουν ως εξής:

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ-ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

Α/Α Τίτλος Επιμέρους Θεματικής Ενότητας Ημερομηνία και ώρα Εκπαιδευτές Ώρες
1.1 Έναρξη – Περιεχόμενο και στόχοι προγράμματος – Εισαγωγή στο πρόγραμμα ΕΝΑΡΞΗ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

01/09/2023

11:30-15:15

 

Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης,   Ιεροκήρυκας της Ι.Α.Α., Διευθυντής του Ι.Π.Ε., Δρ Θεολογίας, LLB – LLM Νομικής 1
1.2 Δραστηριότητες ι. ναού 4
2. Η Εκκλησία ως Ν.Π.Δ.Δ. Καταστατικός Χάρτης. Νόμοι και Κανονισμοί που αφορούν την Εκκλησία ΔΕΥΤΕΡΑ

04/09/2023

15:00-17:15

Αρχιμ. Σεβαστιανός Σωμαράκης, Θεολόγος, Δρ Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, Γραμματέας Συνοδικών Δικαστηρίων Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

 

3
3. Διοίκηση ενορίας ΤΕΤΑΡΤΗ

06/09/2023

15:00-18:00

4
4. Εκκλησιαστικό συμβούλιο ΔΕΥΤΕΡΑ

11/09/2023

15:00-18:00

Αρχιμ. Προφύριος Φραγκάκος,  Θεολόγος ΜΑ, Ιεροκήρυκας Ι.Μ. Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος. 4
5. Οικονομικά ι. ναού ΔΕΥΤΕΡΑ

18/09/2023

15:00-18:00

Πρωτοπρ. Σωτήριος Μανωλόπουλος,  Θεολόγος,  Λογιστής Ι. Μ. Πατρών, Προϊστάμενος Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου Βραχνέικων Ι.Μ. Πατρών. 4
6. Ψηφιακή συμβολή ΠΕΜΠΤΗ

21/09/2023

15:00-18:00

Πρωτοπρ. Ελευθέριος Χαραλαμπίδης, Δρ Θεολογίας, Εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας, Εφημέριος Ι. Μ. Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας. 4
7.1 Αρχείο ι. ναού ΔΕΥΤΕΡΑ

25/09/2023

15:00-18:00

 

Αρχιμ. Ιωάννης Περιστερίδης,     Χημικός Μηχανικός Msc, Θεολόγος ΜΑ, Εφημέριος Ι.Μ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως – Υπάλληλος Ε.Κ.Υ.Ο. 2
7.2 Αξιολόγηση εκπαιδευομένων – Παρουσίαση εργασιών – Ανατροφοδότηση στόχων Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης,   Ιεροκήρυκας της Ι.Α.Α., Διευθυντής του Ι.Π.Ε., Δρ Θεολογίας, LLB – LLM Νομικής. 2
ΣΥΝΟΛΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΩΡΩΝ 28

Μετά την ολοκλήρωση των επιμορφωτικών συναντήσεων, ο π. Θεολόγος θα πραγματοποιήσει τον απολογισμό του προγράμματος και την προβλεπόμενη διαδικασία αξιολόγησης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων