05/05/2022 05/05/2022 Κατά την εορτή της Αγίας ενδόξου μεγαλομάρτυρος Ειρήνης ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος τέλεσε τον Εσπερινό στο μετόχι της Ι. Πατριαρχικής Μονής Γωνιάς. Την κυριώνυμο ημέρα, προσκεκλημένος του Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου, ο Σεβασμιώτατος κ. Αμφιλόχιος προεξήρχε της ιεράς πανηγύρεως της ιστορικής και περιπύστου Ι. Μονής Αγίας Ειρήνης, Ρεθύμνης, συλλειτουργούντος του Μητροπολίτη...
05 Μαΐου, 2022 - 20:33
Τελευταία ενημέρωση: 05/05/2022 - 20:38

Εόρτασε την Αγία Ειρήνη ο Μητροπολίτης Κισάμου

Διαδώστε:
Εόρτασε την Αγία Ειρήνη ο Μητροπολίτης Κισάμου

Κατά την εορτή της Αγίας ενδόξου μεγαλομάρτυρος Ειρήνης ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος τέλεσε τον Εσπερινό στο μετόχι της Ι. Πατριαρχικής Μονής Γωνιάς.

Την κυριώνυμο ημέρα, προσκεκλημένος του Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου, ο Σεβασμιώτατος κ. Αμφιλόχιος προεξήρχε της ιεράς πανηγύρεως της ιστορικής και περιπύστου Ι. Μονής Αγίας Ειρήνης, Ρεθύμνης, συλλειτουργούντος του Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου.

Ο οικείος Ιεράρχης, με λόγους θερμούς και εγκάρδιους, καλωσόρισε και ευχαρίστησε τον προσκεκλημένο Ιεράρχη, παραχωρώντας του το θείο κήρυγμα. Ο Σεβασμιώτατος κ. Αμφιλόχιος, αφού ευχαρίστησε τον φιλοξενών Ιεράρχη, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Ειρήνη λοιπόν το όνομα της σήμερα τιμωμένης Αγίας. Ειρήνη· και το όνομα της μας παραπέμπει στα ονόματα του Χριστού.

Ο Χριστός είναι ο Άρχων της Ειρήνης. Γι΄ αυτό και ο τελευταίος λόγος που είπε στους μαθητές Του κατά τον Μυστικό Δείπνο ήταν: “Εἰρήνην ἀφίημι ὑμῖν, εἰρήνην τὴν ἐμὴν δίδωμι ὑμῖν”, αλλά και ο πρώτος λόγος που τους είπε μετά την Ανάστασή Του ήταν: “Ειρήνη υμίν”.

Παρακαταθήκη, εντολή και παραγγελία ο Αναστάς Κύριος μας άφησε την δική Του ειρήνη. …Η Εκκλησία δεν είναι κοινωνία ιδεών, αλλά κοινωνία προσώπων.

Τι σημαίνει αυτό; Πως όποιος ενωθεί με τον Χριστό, αυτός γεύεται και τους καρπούς της χάρης Του, ανάμεσα στους οποίους είναι και η ειρήνη. ……Για να αποκτήσει, αδελφοί, νόημα και αξία το σημερινό μας προσκύνημα σε τούτο τον τόπο, τον ιερό και άγιο, το ιστορικό και ευλογημένο αυτό Μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης και να μην εγκλωβιστούμε σε μια εθιμική επανάληψη που δεν αγγίζει την ψυχή μας.

Για να μην μείνουμε στους τύπους και χάσουμε την ουσία, την αλήθεια, την ομορφιά, την χαρά της ζωής. Για να γαληνέψει η ψυχή, να ελευθερωθεί ο λογισμός, να καθαρίσει ο νους.

Ας  αγωνιστούμε να ζήσουμε όπως θέλει ο Θεός, προχωρώντας στην ζωή με πίστη και ελπίδα, χωρὶς νὰ λυγίζουμε στὶς δυσκολίες καὶ τὶς θλίψεις‧ καὶ τότε θὰ γίνουμε κι εμείς ειρηνοποιοί, μάρτυρες της Αναστάσεως του Κύριου καὶ θὰ κηρύττουμε «ἔργῳ καὶ λόγῳ» ότι ο Κύριος αληθώς Ανέστη. Χριστός Ανέστη!

Η Αναστάσιμη χαρά καί ευφροσύνη και η ειρήνη του Χριστού νά βασιλεύει στους Γολγοθάδες της ζωής καί τήν καθημερινότητα τοῦ βίου μας, για νά αναφωνούμε και καθημερινά να βιώνουμε, μέ πίστι, χαρά καί ελπίδα, ότι Αληθως, Ανέστη ο Κύριος!», κατέληξε ο προεξάρχων Ιεράρχης, ευχόμενος εγκάρδια στον Σεβ. Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομο «καλλίκαρπη, πολύδενδρη και ουρανοδώρα Ποιμαντορία», αναφερόμενος στους μακαριστούς προκατόχους του:

Τίτο (Συλιγαρδάκη), Θεόδωρο (Τζεδάκη) και Άνθμο (Συριανό), οι οποίοι, όπως είπε, «του κληροδότησαν βαρύτιμη και πολύτιμη κληρονομιά». Ακολούθησε η λιτάνευσις ιερού λειψάνου της αγίας Ειρήνης πέριξ του καθολικού της Μονής και, εν συνεχεία, ο Σεβ. Κισάμου κ. Αμφιλόχιος, τέλεσε Τρισάγιο επί του τάφου του αοιδίμου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κυρού Θεοδώρου, ο οποίος ευρίσκεται στον προαύλιο χώρο.

Ακολούθησε πλουσία μοναστική φιλοξενία, όπου ο Σεβ. φιλοξενούμενος Ιεράρχης ευχαρίστησε θερμά την Καθηγούμενη, Γερόντισσα Θέκλα και την συνοδεία της, προσφέροντας ένα Σταυρό αγιασμού, αντίγραφο εκ του κειμηλιαρχείου της Ι.Πατριαρχικής Μονής Γωνίας, και Εικόνα του Οσίου Νικηφόρου του λεπρού.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Πρόδρομος, εκ μέρους της Μονής, προσέφερε στον Σεβασμιώτατο κ. Αμφιλόχιο σέτ υφαντών ωμοφορίων, εργόχειρο της Ι. Μονής. Συνοδευόμενος υπό του Σεβασμιωτάτου κ. Προδρόμου ο φιλοξενούμενος Ιεράρχης προσκύνησε στην Ι. Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος, (Κουμπέ), όπου και τέλεσε Τρισάγιο επί του τάφου της μακαριστής Γερόντισσας και κτηρόρισσας της Μονής, Πανσέμνης μοναχής, η οποία εκοιμήθη προ ολίγου καιρού· ευχόμενος τα δέοντα στην Αδελφότητα, σημειώνοντας: «Η μακαριστή Γερόντισσα Πανσέμνη, πρόσωπο χαριτωμένο, φωτεινό και πάντα αναστάσιμο, ομιλούσε δια της σιωπής της και δίδασκε δια της σεμνότητας της».

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων