19/05/2023 19/05/2023 Στον Ι. Ναό Μιχαήλ Αρχαγγέλου, γνωστό ως Ροτόντα, Επισκοπής Κισάμου, έναν από τους αρχαιότερους Ναούς της Κρήτης (6ος αιω), εορτάστηκε η ιερά μνήμη του αγίου Εθνοϊερομάρτυρα Μελχισεδέκ, Επισκόπου Κισάμου και Σελίνου, ο οποίος υπήρξε πρωτεργάτης της επανάστασης του 1821. Μαρτύρησε με φρικτά βασανιστήρια, ομού μετά του ιεροδιακόνου του Καλλινίκου του Βεροιέως, 19 Μαΐου του 1821....
19 Μαΐου, 2023 - 16:30
Τελευταία ενημέρωση: 19/05/2023 - 16:04

Εορτή Αγίου Εθνοϊερομάρτυρος Μελχισεδέκ, Επισκόπου Κισάμου & Σελίνου

Διαδώστε:
Εορτή Αγίου Εθνοϊερομάρτυρος Μελχισεδέκ, Επισκόπου Κισάμου & Σελίνου

Στον Ι. Ναό Μιχαήλ Αρχαγγέλου, γνωστό ως Ροτόντα, Επισκοπής Κισάμου, έναν από τους αρχαιότερους Ναούς της Κρήτης (6ος αιω), εορτάστηκε η ιερά μνήμη του αγίου Εθνοϊερομάρτυρα Μελχισεδέκ, Επισκόπου Κισάμου και Σελίνου, ο οποίος υπήρξε πρωτεργάτης της επανάστασης του 1821.

Μαρτύρησε με φρικτά βασανιστήρια, ομού μετά του ιεροδιακόνου του Καλλινίκου του Βεροιέως, 19 Μαΐου του 1821. Ο Ι. Ναός του Μιχαήλ Αρχαγγέλου υπήρξε η έδρα της Επισκοπής του Αγίου Μελχισεδέκ, για τούτο και το γειτνιάζον χωριό ονομάζεται μέχρι σήμερα «Επισκοπή». Την Αναίμακτο Θυσία προσέφερε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Ψάλλοντας το Χριστός Ανέστη σκεπτόμουν, αδελφοί, πόσες χιλιάδες φορές στο διάβα των αιώνων ακούστηκε ο ύμνος αυτός της ζωής, της χαράς και της ελπίδας σε τούτο τον ιερό, άγιο και ιστορικό Ναό του Μιχαήλ Αρχαγγέλου; Ναός, ο οποίος υπήρξε και η έδρα της Επισκοπής του αγίου Ιερομάρτυρος Μελχισεδέκ, Επισκόπου Κισάμου και Σελίνου που σήμερα τιμά και γεραίρει η Εκκλησία μας, ομού μετά του ιεροδιακόνου του Καλλινίκου του Βεροιέως. Πόσες γενεές Χριστιανών από τον 6ο αιώνα που μαρτυρείται ο Ι. Ναός αυτός μέχρι σήμερα, δεν λάτρεψαν τον Θεό, δεν έκλιναν το γόνυ στην πίστη, αγιάζοντας με τις προσευχές, τα δάκρυα τους και τις Θείες Λειτουργίες που τέλεσαν κάθε σπιθαμή, κάθε σημείο του ιερού ετούτου τόπου; Τι μαρτυρεί και τι βεβαιώνει ο τόπος αυτός του μαρτυρίου και της μαρτυρίας;

Την ταυτότητα μας, τον πολιτισμό μας, την κληρονομιά και την παρακαταθήκη μας, αλλά και το χρέος και την ευθύνη μας όπως αυτή την κληρονομιά, αυτό τον πολιτισμό, αυτή την ταυτότητα της πίστης και αυτή την ομολογία στην Ανάσταση του Χριστού παραδώσουμε στις επερχόμενες γενεές, ως τον πολυτιμότερο και ακριβότερο θησαυρό του παρόντος και του μέλλοντος αιώνος. Ας κλείσουμε τα αυτιά μας στις σειρήνες των καιρών που στόχο και σκοπό έχουν την αποϊεροποίηση της ζωής και της κοινωνίας», κατέληξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, καλωσορίζοντας τους πολυπληθείς προσκυνητές και ευχόμενος εις τον εορτάζοντα Παν. Αρχιμανδρίτη π. Μελχισεδέκ (Αμπελικάκης), Κληρικό της όμορης Ι. Μητροπόλεως Κυδωνίας & Αποκορώνου, τα δέοντα καθώς όπως είπε: «Είναι ο μόνος Κληρικός στην Μεγαλόνησο Κρήτη και ίσως σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια, ο οποίος φέρει το όνομα του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρα Μελχισεδέκ». Ακολούθησε πλούσιο κέρασμα στους προαύλιους χώρους, προσφορά της Ενορίας Επισκοπής και του εορτάζοντος π. Μελχισεδέκ.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων