06/08/2020 06/08/2020 Σε έναν από τους αρχαιότερους Ναούς της Κρήτης, τον Ι. Ναό Μιχαήλ Αρχαγγέλου, γνωστό ως Ροτόντα Επισκοπής Κισάμου (6ος αιω.), έδρα του αγίου Εθνοϊερομάρτυρος Μελχισεδέκ Επισκόπου Κισάμου, χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος της Ιεράς Παρακλήσεως, στο τέλος της οποίας τέλεσε την καθιερωμένη ευλογία των καρπών της γής. Οι Ενορίες της Ανατολικής...
06 Αυγούστου, 2020 - 22:56
Τελευταία ενημέρωση: 06/08/2020 - 22:57

Ευλογία των καρπών της γης στην Ροτόντα Κισάμου

Διαδώστε:
Ευλογία των καρπών της γης στην Ροτόντα Κισάμου

Σε έναν από τους αρχαιότερους Ναούς της Κρήτης, τον Ι. Ναό Μιχαήλ Αρχαγγέλου, γνωστό ως Ροτόντα Επισκοπής Κισάμου (6ος αιω.), έδρα του αγίου Εθνοϊερομάρτυρος Μελχισεδέκ Επισκόπου Κισάμου, χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος της Ιεράς Παρακλήσεως, στο τέλος της οποίας τέλεσε την καθιερωμένη ευλογία των καρπών της γής.

Οι Ενορίες της Ανατολικής Περιφέρειας Κισάμου, μερίμνη και ευθύνη του Αρχιερατικού Επιτρόπου Αιδ. Πρωτ. π. Ιωάννη Γουμενάκη, και άνθρωποι του τόπου προσέφεραν φρούτα, οπωρικά και καρπούς της γης προς ευλογία.

Στον σύντομο λόγο του ο χοροστατών Ιεράρχης ανέλυσε έναν λόγο από τα «Ασκητικά» του αββά Ισαάκ του Σύρου: «… ο άνθρωπος που δεν έχει ελπίδα εγκαταλείπει τους καθαρούς λογισμούς, και θάβει την καρδιά του στη γη. Όταν όμως ελπίζει αφήνεται αδιάλειπτα στην μέθη και τον πόθο της ελπίδας, λησμονεί τα γήϊνα και καθαρίζει την καρδιά του, που τότε περιπλανάται στις επουράνιες μονές. Γιατί η καρδιά καθαρίζεται εύκολα όταν έχει προσδοκία». «Πόσο νόημα, βάθος και ουσία κρύβουν οι λόγοι αυτοί του αββά Ισαάκ, σημείωσε ο Σεβ. Κισάμου κ. Αμφιλόχιος. Θάψαμε την καρδιά μας στην γη, μολύναμε την ψυχή μας από τους ρύπους των λογισμών μας καθώς χτίσαμε τις ζωές μας σε υποκατάστατα της ελπίδας και της προσδοκίας. Πιστέψαμε στην δύναμη του εγώ, της εξουσίας, του φαίνεσθαι και του δήθεν και εγκαταλείψαμε την αγάπη του Θεού και την αγκαλιά της Παναγίας Μητέρας μας. Αναζητούμε, μάταια, νόημα ζωής και ύπαρξης σε τόπους σκοτεινούς και ανίερους και μοιάζουμε σαν τον Οδυσσέα που ποτέ δεν έφτασε στην Ιθάκη του. Πόσοι, αλήθεια, κάνουμε πράξη τους λόγους του ι.υμνωδού της περιόδου: «την πάσαν ελπίδα μου εις σε ανατίθημι μήτερ του Θεού…»; Πόσοι από εμάς εναποθέτουμε τις ελπίδες και τις προσδοκίες μας στο θέλημα του Θεού και όχι το δικό μας; Πόσοι από εμάς καθαρίζουμε την καρδιά μας γεμίζοντας, πλημμυρίζοντας την, από την παρουσία του Θεού και της Παναγίας μας, για να μπορεί να ελευθερωθεί από τα γήϊνα και να πετάξει στις επουράνιες μονές;», διερωτήθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ.Αμφιλόχιος, ευχόμενος «Καλή Παναγία».

Του Εσπερινού της εορτής της Μεταμορφώσεως χοροστάτησε εις το ομώνυμο παρεκκλήσιο του Ευρωμεσογειακού Κέντρου Νεότητας της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, κατά την Θεία Λειτουργία ιερούργησε εις τον εορτάζοντα κεντρικό Ι. Ναό της Ενορίας Βουκολιών, με την συμμετοχή πλήθους πιστών, τηρουμένων των μέτρων της περιόδου.

 

 

 

 

 

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων